Aanvragen van een grootverbruikaansluiting 

Een nieuwe grootverbruik gas- of elektriciteitsaansluiting vraagt u aan via onze servicemodule. Wilt u alleen een kostenindicatie zien en nog geen offerte aanvragen? Ook dat kan in de servicemodule. Vraagt u de aansluiting voor iemand anders aan? Dan hebt u een volmacht nodig.

Kies de aansluiting die u wilt aanvragen om naar de servicemodule te gaan. Wilt u weten wat u kunt verwachten nadat u de nieuwe aansluiting hebt aangevraagd? Bekijk dan het stappenplan. Meer informatie over het aanvragen en welke gegevens u nodig hebt, vindt u ook op deze pagina.

Vraag uw grootverbruikaansluiting op tijd aan

De doorlooptijd voor nieuwe gas- en elektriciteitsaansluitingen is sinds 2019 landelijk en dus ook in het Enexis-gebied helaas fors toegenomen. Vraag daarom uw aansluiting op tijd aan en voorkom onnodige kosten en vertraging van uw project. Momenteel moet u rekening houden met een gemiddelde doorlooptijd van 9 maanden met uitloop tot meer dan een jaar. We doen uiteraard ons best om uw wensdatum te halen. Zodra we de getekende offerte van u ontvangen hebben, bellen we u om de planning en uitvoering door te spreken.

Aantal aansluitingen per adres

Per aansluitadres (WOZ-object) kunt u één grootverbruikaansluiting (groter dan 3 x 80 A en 40 m3 per uur) en één of meerdere kleinverbruikaansluitingen (tot 3 x 80 A en 40 m3 per uur) hebben. Hebt u al een groot- of kleinverbruikaansluiting? Dan kunt u uw bestaande aansluiting laten verhogen of verlagen.

*Als u één elektriciteits- en één gasaansluiting tegelijk aanvraagt, mag 1 aansluiting ook een kleinverbruikaansluiting zijn.

Klantstation plaatsen: dit moet u weten

Hebt u een nieuwe grootverbruikaansluiting nodig die zwaarder is dan 173 kVA? Dan hebt u een klantstation nodig. Download hier de eisen en voorwaarden van een klantstation

Aanvragen van specifieke aansluitingen

Naast de standaard grootverbruikaansluitingen kunt u voor uw bedrijf ook andere aansluitingen nodig hebben. U leest hieronder hoe u die aanvraagt.

In sommige situaties wilt u meerdere elektriciteitsmeters op 1 aansluiting aansluiten. Dat kan met een extra meetpunt. Voor het hoofdmeetpunt en elk extra meetpunt (secundair allocatiepunt) kunt u een apart contract afsluiten met een energieleverancier. Dit betekent dus dat er meerdere leveranciers op één aansluiting  kunnen leveren.

Meer over het extra meetpunt leest u het op de pagina Aansluiting met extra meetpunten.

 

Een (tijdelijke) bouwaansluiting wordt geleverd met een capaciteit van maximaal  3 x 80 ampère. Aansluitingen tot en met 3 x 80 ampère zijn kleinzakelijke aansluitingen. Als u een bouwaansluiting aan wilt vragen, kan dat niet via de servicemodule. Een bouwaansluiting vraagt u aan via mijnaansluiting.nl.

Lees meer over bouwaansluitingen.

Een Artikel 1-aansluiting is een kleinverbruikaansluiting die behandeld wordt als een grootverbruikaansluiting. Alleen als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u deze aansluiting aanvragen. Lees meer over een Artikel 1-aansluiting.

Via mijnaansluiting.nl kunt u nieuwe Artikel 1-aansluitingen aanvragen, of bestaande Artikel 1-aansluitingen laten verwijderen, laten verplaatsen en/of de capaciteit laten verzwaren/verlichten.

De kleinste aansluiting die u kunt laten plaatsen is 1 x 10 ampère. Deze aansluiting is speciaal bedoeld voor straatmeubilair, zoals bewakingscamera's en reclameborden. U kunt deze aansluitingen aanvragen via mijnaansluiting.nl

Lees meer over de 1 x 10 ampère-aansluiting

Kleinzakelijke aansluitingen zijn elektriciteitsaansluitingen tot en met  3 x 80 ampère en gasaansluitingen met een capaciteit tot en met 40 m3/h.

Alles over het aanvragen van een kleinzakelijke aansluiting vindt u bij Aansluiting aanvragen bij u thuis.


Hoe werkt de servicemodule?

We geven hier antwoord op de meest gestelde vragen.

Kostenindicatie 
De servicemodule geeft u eerst,  na het invullen van de gevraagde gegevens, een indicatie van de kosten voor het aanleggen van een nieuwe aansluiting. Ook ziet u wat u maandelijks gaat betalen zodra de aansluiting is geplaatst. U kunt de kostenindicatie downloaden en opslaan als pdf of versturen naar een e-mailadres. 

Offerte aanvragen 
Wilt u geen offerte ontvangen? Dan verlaat u de servicemodule. Anders gaat u door met uw aanvraag. Als alle gegevens compleet zijn, wordt de offerte automatisch gemaakt en ontvangt u deze binnen enkele minuten per e-mail. U kunt daarna de offerte automatisch ondertekenen.

In sommige situaties kunnen we de offerte niet automatisch opmaken en onderzoeken wij uw aanvraag verder. Bijvoorbeeld als de afstand tussen de nieuwe aansluiting en ons elektriciteitsnet groter is dan 400 meter of als er een bouwaansluiting aanwezig is. Wij nemen in deze situaties binnen 5 werkdagen contact met u op om uw aanvraag te bespreken. Binnen 10 werkdagen ontvangt u een offerte.

 

Voor een kostenindicatie vult u de volgende gegevens in:

 • of u ook energie gaat terugleveren;
 • de grootte van de aansluiting;
 • het verwachte verbruik;
 • de hoogte van het gecontracteerde transportvermogen / transportcapaciteit
 • bij een gasaansluiting moet u ook weten wat de afleverdruk is.

Als u daarna ook een offerte-aanvraag wilt plaatsen, vragen wij naast bovenstaande gegevens ook om:

 • de gewenste opleverdatum;
 • uw persoonlijke gegevens;
 • een situatieschets;
 • een volmacht als u een offerte namens een andere partij indient.
 

Als u de gegevens van de nieuwe aansluiting invult in de servicemodule, ziet u meteen een indicatie van de kosten:

 • voor het aanleggen van de nieuwe aansluiting;
 • die u maandelijks betaalt nadat de aansluiting is aangelegd.

U kunt de tarieven ook op onze website bekijken of de tarievenbladen downloaden.

 

Een kleinzakelijke aansluiting is een elektriciteitsaansluiting tot en met 3 x 80 ampère of een gasaansluiting met een capaciteit tot en met 40 m3/h. Deze aansluitingen vraagt u aan  via mijnaansluiting.nl.

In de servicemodule kunt u wel een combinatie van een grootzakelijke en een  kleinzakelijke aansluiting aanvragen.

Combinatie van gas kleinzakelijk en elektriciteit grootzakelijk
Wilt u naast uw grootzakelijke elektriciteitsaansluiting een kleinzakelijke gasaansluiting aanvragen? Controleer dan eerst of wij u mogen aansluiten op gas. Per 1 juli 2018 zijn de wettelijke regels voor het aanvragen van gasaansluitingen namelijke veranderd. Wie na 1 juli een bouwvergunning heeft aangevraagd valt onder de nieuwe regels en kan alleen een gasaansluiting krijgen als de gemeente daar een uitzondering voor heeft gemaakt. Kijk op enexis.nl/gasaansluiting welke regels voor u gelden en of voor uw situatie een aansluitverbod geldt.