Compacte aansluitmodules (CAM) voor onbemande objecten

Een compacte aansluitmodule (CAM) is een fysieke aansluiting van onbemande objecten in de openbare ruimte. Denk hierbij aan flitskasten, laadpalen, buitenkasten en straatverlichting. Vanaf 6 maart 2023 gaan alle netbeheerders in Nederland deze nieuwe compacte aansluitmodule (CAM) gebruiken. De nieuwe module is compacter, veiliger en sneller aan te sluiten. We leggen u graag uit wat het is en wat de voordelen zijn.

Monteur aan het werk aan lantaarnpaal

De voordelen van de nieuwe aansluitmodule

Door het gebruik van 1 aansluitmodule door alle netbeheerders in Nederland, weet u altijd waar u aan toe bent. De afmetingen van de modules zijn overal gelijk en zijn makkelijk aan te sluiten. Bovendien zijn ze veiliger dan hun voorgangers.

CAM biedt het gemak van plug-and-play (stekkermethode). De stekker is ontworpen volgens de geldende richtlijnen en normen. De module is kleiner dan zijn voorganger en ook de stevigheid en temperatuur in de module verbeterd.

Terugblik: webinar over de CAM

Op woensdag 2 november is er een online presentatie gehouden over de nieuwe compacte aansluitmodule. De nieuwe eisen voor onbemande objecten die horen bij de CAM zijn hierbij uitgebreid besproken. Ook zijn er antwoorden gegeven op de vele vragen van de kijkers. Bekijk het webinar als u meer wilt weten over de CAM.

Webinar nieuwe specificatie onbemande objecten (YouTube)

Brochures over de compacte aansluitmodule

Download hier de brochure van de compacte aansluitmodule die voor u van toepassing is.

Netbeheerderskeuringen onbemande objecten

Alle onbemande objecten die worden aangesloten op ons energienet, moeten voldoen aan de nieuwste set eisen. Hierom moeten deze objecten gekeurd worden. Zo'n keuring noemen we een netbeheerderskeuring. Goedgekeurde objecten vinden of een onbemand object laten keuren? Kijk op Stichting ElaadNL voor meer informatie.

Het laatste nieuws over de CAM

Veelgestelde vragen over de compacte aansluitmodule (CAM)

 • De compacte aansluitmodule is een nieuwe module die is ontwikkeld door de Nederlandse netbeheerders samen met Connectens, de leverancier van de module.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Begin 2023 starten we met het invoeren van de nieuwe modules. De verwachting is dat aan het eind van het 2e kwartaal van 2023 de huidige modules niet meer gebruikt worden en de aansluitmodule de standaard is.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Niet veel. Zorg er wel voor dat het onbemande object dat u plaatst of laat plaatsen voldoet aan de benodigde ruimte op basis van de nieuwe afmetingen van de compacte aansluitmodule. Deze vindt u in de productvoorwaarden in de brochures hierboven. Daarnaast gelden de standaardeisen om een aansluiting te realiseren.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Er verandert niets in de kosten voor de aansluiting. Onze tarieven worden vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Dat is afhankelijk van de grootte en looptijd van het project. Neem voor meer informatie contact op met uw contactpersoon of onze Klantenservice.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Als leverancier zorgt u dat een onbemand object aan de geldende eisen en normen voor de compacte aansluitmodule voldoet. Eén van die normen gaat over de standaard afmetingen van de compacte aansluitmodule. Deze vindt u in de brochures op deze pagina.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • In sommige gevallen bieden wij aarding aan. De monteur zal dan de aarding op de stekker aansluiten. De werkwijze voor het aansluiten verandert niet. Meer informatie hierover leest u tijdens het doen van uw aanvraag. U blijft altijd zelf verantwoordelijk voor de juiste borging van de aarding van de installatie en het aarden van de metalen delen van de buitenkast.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • De beveiliging van de aansluiting kan uitgevoerd worden op verschillende manieren. Afhankelijk van het type dat bij u is gebruikt, zijn automaten zichtbaar of niet. Wanneer geen automaten zichtbaar zijn, zitten de buis of meszekeringen als beveiliging achter het gesloten deksel.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Leveranciers en producenten van objecten kunnen de prefab-bodemplaat bij Connectens bestellen via het artikelnummer: CT100403. Ga hiervoor naar de website van Connectens of stuur een e-mail naar orders@connectens.nl.

  Heeft dit antwoord u geholpen?