Aansluiting met extra meetpunten

Als u meerdere meetpunten op een aansluiting wilt hebben, kunt u (een aansluiting met) extra meetpunten aanvragen. Voor het hoofdmeetpunt en elk extra meetpunt sluit u een apart contract af met een energieleverancier.

drie monteurs grondwerkzaamheden

Een extra meetpunt wordt ook secundair allocatiepunt of MLOEA (meerdere leveranciers op één aansluiting) genoemd.

Natuurlijk moet de capaciteit van de aansluiting wel passen bij het gebruik. Wilt u energie gaan terugleveren? Dan is het goed om te weten dat de ruimte op ons energienet voor het terugleveren van energie niet onbeperkt is.

Voorbeeldsituaties extra meetpunt

In enkele situaties kan een aansluiting met een extra meetpunt handig zijn: 

 • U hebt zonnepanelen op het dak van uw bedrijf liggen. U kunt nu voor de energie die u opwekt een energiecontract afsluiten met een andere leverancier dan voor de energie die u verbruikt;
 • Uw bedrijf gaat een terrein of pand delen met een ander bedrijf. Het kan voordeliger zijn om 1 energieaansluiting te delen dan om een tweede aansluiting te laten aanleggen;
 • Op uw grond komt een laadpaal te staan van iemand anders.

Parallel of serieel

Een extra meetpunt kan parallel (naast de bestaande aansluiting) of serieel (achter de bestaande aansluiting) aangesloten worden. Meestal wordt het meetpunt serieel aangesloten. Het meetbedrijf moet zorgen voor een geschikte meetsituatie. Dan hoeft Enexis Netbeheer geen werkzaamheden uit te voeren. Uw installateur kan u vertellen of het extra meetpunt in uw bedrijf parallel of serieel aangelegd kan worden.

Kosten

Wilt u weten wat een extra meetpunt precies kost? Stuur dan dit aanvraagformulier ingevuld terug naar ons via grootzakelijk@enexis.nl. Na uw aanvraag nemen wij contact met u op om te bespreken of het meetpunt parallel (naast de bestaande aansluiting) of serieel (achter de bestaande aansluiting) aangesloten moet worden.  Bij een seriële aansluiting betaalt u niets aan ons en loopt alles via uw meetbedrijf. Nadat u een keuze hebt gemaakt, ontvangt u van ons een offerte op maat. Bij een seriële aansluiting is dit dus een offerte van € 0,00.

Eén verantwoordelijke per aansluiting

Per aansluiting is één gebruiker verantwoordelijk: degene die een contract heeft met de netbeheerder voor het hoofdmeetpunt.

Deze contractant: 

 • beslist over het plaatsen of verwijderen van extra meetpunten; 
 • betaalt geen extra maandelijkse netwerkkosten voor de extra meetpunten aan de netbeheerder. Het meetbedrijf brengt wel maandelijks extra meetpuntkosten in rekening;
 • is juridisch en financieel verantwoordelijk voor de complete aansluiting. 

Hoe vraagt u een extra meetpunt aan?

Doorloop onderstaande stappen als u een grootzakelijke aansluiting hebt groter dan 3 x 80 A. Hebt u een aansluiting kleiner dan 3 x 80 A? Dan regelt u uw aanvraag online op Mijnaansluiting.nl via de knop onderaan deze pagina.

 • Gaat u veel energie terugleveren of extra energie verbruiken? Controleer dan of het nodig is om uw aansluiting te laten verzwaren. Uw installateur kan u hierover adviseren.

 • De ruimte op ons energienet voor het terugleveren van energie is niet onbeperkt. Wilt u energie gaan terugleveren? Vraag dit dan eerst bij ons aan.

 • Vul het aanvraagformulier in door op de onderstaande button te klikken.  Is de aanvrager van het extra meetpunt niet de contractant? Dan moet de contractant de aanvrager machtigen. Gebruik hiervoor een volmacht.

  Binnen 10 werkdagen ontvangt u van ons een e-mail met de EAN-code voor het extra meetpunt en uitleg over het vervolg van de aanleg van uw meetpunt. Die EAN-code hebt u nodig voor het regelen van uw energiecontract. U ontvangt ook (een aanvulling op uw bestaande) overeenkomst die u ondertekend naar ons terugstuurt.

 • Elk meetpunt heeft een geldig energiecontract nodig. De gebruiker(s) van alle meetpunten moeten dit zelf regelen bij een energieleverancier naar keuze. Als één van de extra meetpunten geen geldig energiecontract heeft, dan benaderen wij de eigenaar van het hoofdmeetpunt met de vraag om dit alsnog te regelen. Als dit niet gebeurt, dan wordt de aansluiting met het hoofdmeetpunt afgesloten.

 • Voor een extra meetpunt hebt u een geschikte meetsituatie nodig. Neem hiervoor contact op met uw meetbedrijf. Alle extra meetpunten moeten namelijk hetzelfde meetbedrijf hebben als het hoofdmeetpunt.

 • Is alles geregeld? Dan activeren wij het extra meetpunt voor u. Hier hoeft u geen afspraak voor te maken; wij doen dit op afstand.

  Goed om te weten: Wij kunnen een extra meetpunt alleen op de 1e van de maand activeren. Ontvangen wij de ondertekende voorwaarden en de aanmeldingen van energieleverancier en meetverantwoordelijke op de 2e van de maand of later? Dan wordt het meetpunt pas op de 1e van de volgende maand geactiveerd.