Elektriciteit terugleveren 

In tijden van beperkte capaciteit

Energie opwekken en terugleveren wordt steeds belangrijker, zowel voor nu als voor de toekomst. Als u energie wilt opwekken en terugleveren, zijn er aantal zaken waarmee u rekening moet houden. Wij vertellen u er graag meer over.

Windmolens industrieterrein

Wat is energie opwekken en terugleveren?

Als u energie opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, gebruikt u een deel van deze energie zelf. De energie die u niet meteen gebruikt, gaat via de meter terug naar het stroomnet. We noemen dat terugleveren. Het opwekken van onder andere zonne- en windenergie is nodig om de klimaatdoelen te behalen. Zo bouwen we samen aan een duurzame toekomst. 

Waarom is er beperkte capaciteit op het elektriciteitsnet?

Het opwekken van zonne-energie en andere duurzame oplossingen voor energiewinning is de laatste jaren enorm toegenomen. Daardoor raakt het stroomnet op steeds meer plekken in Nederland vol, ook in Enexis-gebied. We werken daarom continu aan het uitbreiden en verzwaren van ons elektriciteitsnet en het landelijke hoogspanningsnet. Zo wordt de capaciteit op ons elektriciteitsnet vergroot en kan in de toekomst iedereen duurzame energie terugleveren.

Transportindicatie aanvragen

Wilt u energie terugleveren? Dan kunt u aanspraak maken op een subsidieregeling. De subsidie vraagt u aan op rvo.nl. Hiervoor heeft u een transportindicatie nodig. Hierin staat dat er op het moment dat u de aanvraag indient, nog ruimte op het elektriciteitsnet beschikbaar is om uw project aan te sluiten. Dit document vraagt u bij ons aan.

Heeft u van ons een transportindicatie ontvangen? En is de subsidievraag toegekend? Dan is het belangrijk dat u bij ons ook een aanvraag voor het terugleveren van energie indient. De netcapaciteit in de transportindicatie kunnen wij namelijk niet voor u reserveren. Vraag daarom altijd op tijd een aansluiting aan voor zowel afnemen als terugleveren van elektriciteit. 

Eisen voor terugleveren van energie

Als u grote hoeveelheden energie afneemt en/of teruglevert aan het elektriciteitsnet, bent u verplicht dagelijks transportprognoses bij ons aan te leveren. Met deze gegevens kunnen wij inschatten hoeveel elektriciteit we van uur tot uur over het net gaan transporteren. Daarnaast gelden er voor zonnepanelen en andere opwekinstallaties wettelijke technische eisen. Deze eisen zorgen voor meer betrouwbaarheid en veiligheid van het net.