Elektriciteit terugleveren 

In tijden van beperkte capaciteit

Energie opwekken en terugleveren wordt steeds belangrijker, zowel voor nu als voor de toekomst. Als u energie wilt opwekken en terugleveren, zijn er aantal zaken waarmee u rekening moet houden. Wij vertellen u er graag meer over.

zonnepanelen en windmolens in Nederland

Wat is energie opwekken en terugleveren?

Als u energie opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, gebruikt u een deel van deze energie zelf. De energie die u niet meteen gebruikt, gaat via de meter terug naar het stroomnet. We noemen dat terugleveren. Het opwekken van onder andere zonne- en windenergie is nodig om de klimaatdoelen te behalen. Zo bouwen we samen aan een duurzame toekomst. 

Het net raakt vol

Het afgelopen jaar is het aantal aanvragen voor transportcapaciteit explosief toegenomen. Deze ontwikkeling past in een bredere, landelijke trend van een steeds grotere vraag naar elektriciteit. In steeds meer regio’s worden de grenzen van het net bereikt, zowel voor het afnemen als het terugleveren van energie. Toegang tot het elektriciteitsnet is hierdoor niet meer vanzelfsprekend. We zien dit in meer of mindere mate in ons hele verzorgingsgebied.

Meer weten? Ga dan naar:

Transportindicatie aanvragen

Wilt u energie terugleveren? Dan kunt u aanspraak maken op een subsidieregeling. De subsidie vraagt u aan op rvo.nl. Hiervoor heeft u een transportindicatie nodig. Hierin staat dat er op het moment dat u de aanvraag indient, nog ruimte op het elektriciteitsnet beschikbaar is om uw project aan te sluiten. Dit document vraagt u bij ons aan.

Heeft u van ons een transportindicatie ontvangen? En is de subsidievraag toegekend? Dan is het belangrijk dat u bij ons ook een aanvraag voor het terugleveren van energie indient. De netcapaciteit in de transportindicatie kunnen wij namelijk niet voor u reserveren. Vraag daarom altijd op tijd een aansluiting aan voor zowel afnemen als terugleveren van elektriciteit. 

Eisen voor terugleveren van energie

Als u grote hoeveelheden energie afneemt en/of teruglevert aan het elektriciteitsnet, bent u verplicht dagelijks transportprognoses bij ons aan te leveren. Met deze gegevens kunnen wij inschatten hoeveel elektriciteit we van uur tot uur over het net gaan transporteren. Daarnaast gelden er voor zonnepanelen en andere opwekinstallaties wettelijke technische eisen. Deze eisen zorgen voor meer betrouwbaarheid en veiligheid van het net.