Wat is een transportindicatie?

Als u elektriciteit wilt terugleveren aan het elektriciteitsnet, hebt u een transportindicatie nodig om een subsidie aan te vragen. In een transportindicatie staat dat er op het moment dat u de aanvraag indient, nog ruimte op het elektriciteitsnet beschikbaar is om uw project aan te sluiten. 

Zonne- en windenergie in Nederland

Hoe werkt een subsidie aanvragen voor terugleveren van energie?

 • Transportindicatie aanvragen

  Bedrijven en (non-)profitinstellingen kunnen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een subsidie aanvragen voor het terugleveren van energie. Wilt u de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie of Klimaattransitie (SDE++) of de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) aanvragen? Dan hebt u een transportindicatie nodig. Dit document vraag u bij ons aan.

 • Subsidie aanvragen

  De subsidie vraagt u aan op de website van de RVO. Houd uw transportindicatie bij de hand.

 • Aanvragen certificering (garanties van Oorsprong)

  Als u subsidie ontvangt of als u uw opgewekte energie gaat verhandelen, moet u kunnen bewijzen dat uw energie duurzaam is opgewekt. Dat kan met Garanties van Oorsprong (GvO). Deze certificering wordt uitgegeven voor de hoeveelheid energie die u opwekt door Certiq (elektriciteit) en Vertogas (gas).

  Om uw opgewekte energie te laten certificeren, moet u uw productie-installatie aanmelden bij Certiq of Vertogas. Hiervoor hebt u de groen EAN-code nodig. Certiq en Vertogas sturen uw aanvraag vervolgens ter goedkeuring door naar Enexis Netbeheer.

Congestiegebied en transportindicatie aanvragen

In een congestiegebied kan het elektriciteitsnetwerk de vraag naar het terugleveren van energie niet aan. Doet u een aanvraag in een gebied dat niet is aangemerkt als congestiegebied (rood op de capaciteitskaart)? Dan ontvangt u van ons een transportindicatie. De netcapaciteit in de transportindicatie wordt niet voor u gereserveerd. Vraag daarom altijd op tijd, nadat de subsidie is toegekend, het voor uw project benodigde terugleververmogen en/of de offerte voor een aansluiting aan.

Geen transportindicatie

Soms krijgt u van ons geen transportindicatie, bijvoorbeeld in een gebied waar geen beschikbare capaciteit is. Mogelijk geldt voor u een van de volgende situaties.

 • U neemt wel energie af, maar levert u geen elektriciteit terug aan het net → Wij nemen binnen 5 werkdagen contact met u op om de aanvraag door te nemen.
 • U hebt geen transportindicatie, maar wel een offerte ontvangen en/of getekend waarin wij de teruglevering van energie aanbieden → Neem in dat geval contact met ons op.