Technische eisen voor opwekinstallaties

Heeft u nieuwe zonnepanelen of een andere opwekinstallatie gekocht? Of past u uw huidige installatie aan, doordat u bijvoorbeeld omvormers vervangt of het vermogen van de installatie wijzigt? Dan moet uw opwekinstallatie wettelijk voldoen aan technische eisen. Deze eisen zorgen voor meer betrouwbaarheid en veiligheid van het net. Zo weet u zeker dat u voldoende elektriciteit kunt blijven afnemen en terugleveren.

Aanmelden opwekinstallatie is verplicht

Voordat u een opwekinstallatie in gebruik neemt, meldt u eerst bij ons om welke installatie het gaat. Doet u dit niet? Dan kunnen wij uw aansluiting niet op het net aansluiten.

  • Grote zakelijke klanten moeten eerst een verzoek tot teruglevering indienen. In de akkoordverklaring staat vervolgens welke documenten u nog moet invullen.
  • Consumenten en kleine zakelijke klanten kunnen dit online via energieleveren.nl regelen.

Waarom moet u deze gegevens doorgeven?

De netbeheerders houden samen op één plek bij waar alle opwekinstallaties staan en wat hun capaciteit is. Zo houden we het elektriciteitsnet stabiel. Ook schatten wij zo nauwkeuriger in of het net de hoeveelheid elektriciteit aankan en waar we eventueel maatregelen moeten nemen, zoals uitbreiding van het net.

Certificering nieuwe opwekinstallaties

Om te kunnen controleren of kleine installaties inderdaad aan de technische eisen voldoen, hebben opwekinstallaties zoals zonnepanelen certificering nodig. Meer informatie over certificering vindt u op de website van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Vermogenssturing met Realtime Interface

Voor alle nieuwe opwekaansluitingen boven de 1 megawatt (MW) is vermogenssturing met Realtime Interface (RTI) verplicht. Dit is nodig om het elektriciteitsnet veilig en betrouwbaar te houden. Deze verplichting is in lijn met Europese wetgeving. Voor bestaande aansluitingen is het niet verplicht, tenzij u een verzwaring aanvraagt voor een opwekaansluiting boven de 1 MW.

Welke technische eisen gelden voor u?

In deze tabel ziet u welke technische eisen voor u gelden, kijkend naar het vermogen van uw opwekinstallatie.

Maximale vermogen opwekinstallatieCategorieEisen
Tot 0,8 kWOverigDe Netcode elektriciteit
Van 0,8 kW tot 1 MWADe eisen voor de verschillende categorieën installaties staan in het RfG-document van de EU
Van 1 tot 50 MW BVermogenssturing met Realtime Interface is verplicht
Van 50 tot 60 MWCVermogenssturing met Realtime Interface is verplicht
60 MW en groter of met een rechtstreekse aansluiting op het net (spanningsniveau 110kV of hoger)DVermogenssturing met Realtime Interface is verplicht
Scroll links/rechts voor meer

Meer informatie over de Netcode elektriciteit

Als netbeheerders en overheid willen we elektriciteit voor iedereen beschikbaar, betrouwbaar en betaalbaar blijft. Daarom doen we aanpassingen aan het elektriciteitsnet en maken we samen nieuwe afspraken over het beheer van het net. Deze afspraken zijn in 2018 wettelijk vastgelegd in nieuwe Europese netcodes (8 verordeningen) en in de Nederlandse Netcode elektriciteit.

Meer informatie over de Europese Verordeningen Elektriciteit vind je op de website van ACM.