Beperkte capaciteit op het elektriciteitsnet voor terugleveren

Steeds meer bedrijven willen duurzaam bezig zijn en energie terugleveren. Daarom stijgt de vraag naar capaciteit op het elektriciteitsnet en is er niet altijd genoeg ruimte vrij. We doen ons uiterste best de capaciteit zo snel mogelijk uit te breiden. Zo zorgen we er samen voor dat we de energietransitie realiseren.

Zonnepark

Waarom is er beperkt ruimte op het stroomnet?

Het opwekken van zonne-energie en andere duurzame oplossingen voor energiewinning is de laatste jaren enorm toegenomen. Daardoor raakt het stroomnet op steeds meer plekken in Nederland vol, ook in Enexis-gebied. We werken daarom continu aan het uitbreiden en verzwaren van ons elektriciteitsnet en het landelijke hoogspanningsnet. Zo wordt de capaciteit op ons elektriciteitsnet vergroot en kan in de toekomst iedereen duurzame energie terugleveren.

Transportcapaciteitcheck

Vul uw postcode in en check uw mogelijkheden voor het terugleveren van energie.

Wat is uw postcode

Bekijk de huidige situatie op de kaart 

Klik op een gebied op de kaart voor meer informatie.

Bekijkt u de schaarstekaart vaker? Laad deze pagina opnieuw om de nieuwste kaart te zien. Of verwijder uw cookies en internetgeschiedenis.

Betekenis van de kleuren

Transparant: er is transportcapaciteit beschikbaar

Het aanvragen van transportcapaciteit is (nog) mogelijk.

Geel: beperkt transportcapaciteit beschikbaar

Er is transportcapaciteit beschikbaar, maar we verwachten op korte termijn transportschaarste. Dit baseren we op onze voorspellingen in combinatie met de lopende aanvragen.

Bij nieuwe aanvragen is het onzeker of we capaciteit kunnen toewijzen. Ook geldt vanaf deze fase een aangepast offerteproces: offertes zijn 1 maand geldig in plaats van 3 maanden.

Oranje: verwacht tekort aan transportcapaciteit, onderzoek gestart

We hebben het verwachte tekort gemeld bij de ACM (Autoriteit Consument & Markt). Nieuwe aanvragen voor transportcapaciteit komen vanaf nu op een wachtlijst. We onderzoeken of met congestiemanagement (voldoende) capaciteit kan worden vrijgemaakt om het tekort op te lossen.

Rood: geen transportcapaciteit meer beschikbaar

Uit het onderzoek blijkt dat congestiemanagement geen oplossing biedt om (voldoende) capaciteit vrij te maken en het tekort op te lossen. Nieuwe aanvragen komen op de wachtlijst.