Transportcapaciteit

In heel Nederland raakt het elektriciteitsnet vol. De maximale transportcapaciteit is bereikt waardoor er geen ruimte meer is voor nieuwe aansluitingen of om bestaande aansluitingen te verzwaren. Klanten die een aanvraag doen voor transportcapaciteit komen op een wachtlijst en moeten soms maanden tot jaren wachten. We noemen dit transportschaarste.

Zonnepark
Windmolen en spanningsnet

Transportschaarste

Vraag en aanbod van elektriciteit zijn in de afgelopen jaren enorm toegenomen. De industrie elektrificeert sneller dan ooit tevoren. Er komen steeds meer zonne- en windparken bij en ook huishoudens plaatsen steeds meer zonnepanelen en warmtepompen. Omdat we met elkaar meer stroom gebruiken en terugleveren, raakt ons elektriciteitsnet overbelast. Dit noemen we transportschaarste.

Zonnepanelen op veehouderij zakelijke aansluiting Enexis Netbeheer

Beperkte capaciteit voor terugleveren

Steeds meer bedrijven willen duurzaam bezig zijn en energie terugleveren. Daarom stijgt de vraag naar capaciteit op het elektriciteitsnet en is er niet altijd genoeg ruimte vrij.

Graafwerkzaamheden zakelijke aansluiting

Beperkte capaciteit voor afname

Ons elektriciteitsnet wordt steeds drukker, maar is daar nog niet genoeg op voorbereid. We zien helaas op steeds meer plekken dat de maximale transportcapaciteit voor afname bijna is bereikt.