Transportcapaciteit

In heel Nederland raakt het elektriciteitsnet vol. De maximale transportcapaciteit is bereikt waardoor er geen ruimte meer is voor nieuwe aansluitingen of om bestaande aansluitingen te verzwaren. Klanten die een aanvraag doen voor transportcapaciteit komen op een wachtlijst en moeten soms maanden tot jaren wachten. We noemen dit transportschaarste.

Zonnepark
Windmolen en spanningsnet

Transportschaarste

Vraag en aanbod van elektriciteit zijn in de afgelopen jaren enorm toegenomen. De industrie elektrificeert sneller dan ooit tevoren. Er komen steeds meer zonne- en windparken bij en ook huishoudens plaatsen steeds meer zonnepanelen en warmtepompen. Omdat we met elkaar meer stroom gebruiken en terugleveren, raakt ons elektriciteitsnet overbelast. Dit noemen we transportschaarste.

Zonnepanelen op veehouderij zakelijke aansluiting Enexis Netbeheer

Beperkte capaciteit voor terugleveren

Steeds meer bedrijven willen duurzaam bezig zijn en energie terugleveren. Daarom stijgt de vraag naar capaciteit op het elektriciteitsnet en is er niet altijd genoeg ruimte vrij.

Graafwerkzaamheden zakelijke aansluiting

Beperkte capaciteit voor afname

Ons elektriciteitsnet wordt steeds drukker, maar is daar nog niet genoeg op voorbereid. We zien helaas op steeds meer plekken dat de maximale transportcapaciteit voor afname bijna is bereikt.

Transportcapaciteit op het elektriciteitsnet

Maatschappelijk prioriteren

Vanaf 1 oktober gaan we maatschappelijk prioriteren. Hiermee kunnen klanten die binnen bepaalde maatschappelijke kaders vallen voorrang krijgen bij het toewijzen van transportcapaciteit als die beschikbaar komt. Denk onder andere aan scholen, waterschappen en ziekenhuizen.

Man kijkt over zonnepanelen

Wachtlijst voor transportcapaciteit

Er is de afgelopen jaren vanuit het bedrijfsleven steeds meer vraag ontstaan naar stroom. Denk aan het verzwaren van bestaande aansluitingen of het aanvragen van nieuwe aansluitingen. Maar we kunnen niet altijd meteen meer stroom leveren, omdat het net vol raakt. Daardoor hebben we een wachtlijst voor klanten die transportcapaciteit aanvragen.