Teruglevering aanvragen

Initiatieven om duurzame energie op te wekken en terug te leveren juicht Enexis Netbeheer toe. We willen u daar graag bij helpen! Wij vragen u om ons tijdig te informeren over uw plannen, zodat u straks al uw opgewerkte energie kunt terugleveren.

Wat regelt Enexis Netbeheer?

Enexis Netbeheer is één van de partijen die u betrekt bij uw voorbereidingen als u energie gaat terugleveren.

  • Wij kijken of er voldoende ruimte is op ons energienet voor het terugleveren van uw energie;
  • We leggen het vast als u aangeeft dat uw installatie voldoet aan de eisen;
  • We helpen te bepalen of uw aansluiting geschikt is om terug te leveren.

Als alles in orde is, krijgt u een transportovereenkomst voor teruglevering, die toestemming geeft om energie terug te leveren.

Alles over wat u bij wie regelt als u gaat terugleveren

Is er ruimte op ons energienet?

De ruimte op ons energienet voor het terugleveren van energie is niet onbeperkt. Daardoor moeten wij bedrijven die energie willen terugleveren soms teleurstellen. Dat vinden we jammer en willen we graag voorkomen. We doen ons uiterste best om ons energienet uit te breiden. Het liefst als eerste op plaatsen waar dat in de (nabije) toekomst nodig is. Hoe eerder we weten wie welke plannen heeft, des te beter we daarop kunnen inspelen. Daarom is het van belang om ons zo snel mogelijk te informeren over uw plannen om terug te leveren.

Eisen aan uw installatie

Per april 2019 gelden nieuwe Europese en landelijke eisen voor zonnepanelen en andere opwekinstallaties. Ook als u uw huidige installatie grondig aanpast, bijvoorbeeld doordat u omvormers vervangt of doordat u het vermogen van de installatie wijzigt, gelden deze nieuwe technische eisen. Alleen als uw installatie aan de eisen voldoet, mag u energie (blijven) terugleveren aan het energienet. Vraag dus aan de leverancier van uw opwekinstallatie of aan uw installateur of de installatie voldoet aan de Requirements for Generators (RfG) en aan de nieuwe Nederlandse Netcode elektriciteit.

Meer over de eisen voor teruglevering

Is uw aansluiting geschikt?

Als u al een grootzakelijke aansluiting hebt, onderzoeken wij of uw aansluiting geschikt is voor de hoeveelheid energie die u wilt terugleveren. Is uw bestaande aansluiting niet geschikt? Dan ontvangt u van ons een offerte voor de aanpassingen die nodig zijn.

Hebt u nog geen aansluiting? Dan kunt een nieuwe grootzakelijke aansluiting aanvragen voor teruglevering.

Energie opwekken zonder teruglevering

Wilt u energie opwekken in een schaarstegebied en levert u niet terug aan het energienet omdat u alle opgewekte energie zelf gebruikt? Dan kunt u ook een aanvraag doen voor teruglevering. Laat bij uw aanvraag het gewenste transportvermogen voor teruglevering dan op 0 kW staan.

Hoe zorgt u voor een geschikte aansluiting?

Kies welke situatie bij u past.

Ik heb al een aansluiting

U wilt energie terug gaan leveren op een bestaande grootzakelijke aansluiting.

Ik heb nog geen aansluiting

U wilt energie terug gaan leveren op een nieuwe grootzakelijke aansluiting.

Veelgestelde vragen

Als u wilt gaan terugleveren hebt u te maken met verschillende partijen. Op onze website vindt u wat u bij wie moet regelen.

Meer informatie

U vraagt een nieuwe grootzakelijke aansluiting voor teurgleveren aan via de servicemodule.

Lees meer

In de meeste gevallen kunt u op uw bestaande aansluiting energie terugleveren. In sommige gevallen moet uw aansluiting wel aangepast worden. En u hebt toestemming nodig om terug te mogen leveren.

Lees verder

Informatie over de kosten en tarieven voor terugleveren

Lees meer

 

Hebt u een kleinverbruikaansluiting en wilt u energie terug gaan leveren?

  • Zorg dat uw installatie voldoet aan de eisen.
  • Controleer of de meter in uw meterkast teruglevering kan registreren. Is dat niet het geval? Dan krijgt u na het aanmelden van uw zonnepanelen of andere opwekinstallatie automatisch bericht van ons. Wij komen uw meter dan vervangen door een slimme meter. Meer informatie hierover leest u op het consumentendeel van onze website en op zelfenergieproduceren.nl.
  • Voor kleinverbruikaansluitingen gelden geen beperkingen voor teruglevering. U krijgt dus altijd toestemming om terug te leveren als u aan bovenstaande eisen voldoet. 

Zet bij uw aanvraag het gewenste transportvermogen voor teruglevering op 0 kW. Om te bepalen of u de opgewekte energie echt allemaal verbruikt, kunt u advies vragen bij de leverancier van uw opwekinstallatie en bij uw meetbedrijf. De leverancier kan een inschatting van de opwek maken en het meetbedrijf kan u inzicht in uw verbruik geven. Wanneer op ieder moment van de dag de geschatte opwek lager is dan uw verbruik, dan kunt u de aanvraag doen. Verwacht u dat u soms toch meer opwekt dan u direct verbruikt? Dan kunt u gebruik maken van een zogenaamde aftopregeling. Een aftopregeling voorkomt dat u onbedoeld terug gaat leveren. Uw installateur kan u hier meer over vertellen