Gas- en elektriciteitsaansluiting

Bent u op zoek naar informatie omdat u een aansluiting wilt aanvragen, wijzigen of verwijderen? Wij helpen u graag verder.

Direct een verzwaring aanvragen?

Monteur met werkbus bij nieuwbouwhuis in nieuwbouwhuis

Wat is een aansluiting? 

Elk huis waar lampen branden of de televisie aanstaat, heeft een elektriciteitsaansluiting. En iedere woning waar met gas wordt gekookt of verwarmd, heeft een gasaansluiting.  De elektriciteitsaansluiting verbindt de elektriciteitsmeter met het elektriciteitsnet en de gasaansluiting verbindt de gasmeter met het gasnetwerk. Zo kunt u stroom en gas gebruiken.

Wat betekent aansluitwaarde?

De capaciteit (ook wel aansluitwaarde genoemd) bepaalt hoeveel stroom of gas door uw aansluiting kan. Voor elektriciteit wordt dit aangegeven in ampères. Voor gas in kubieke meters per uur (m3/h). Er zijn verschillende soorten aansluitingen. Ieder met een andere capaciteit.

Wanneer aansluitwaarde wijzigen?

Als u nieuwe apparaten koopt, zoals een elektrische auto, warmtepomp of zonnepanelen, is het soms nodig om de capaciteit van de aansluiting te verzwaren. Gaat u juist minder stroom of gas gebruiken? Dan kunt u misschien de capaciteit van uw aansluiting verlichten. Een erkend installateur helpt u bij het bepalen van de juiste aansluitwaarde die past bij uw woonwensen. Wij als netbeheerder mogen dit namelijk niet.