Een vol stroomnet: u gaat het ook thuis merken

Het elektriciteitsnet raakt steeds voller. Eerst hadden alleen grote bedrijven hier soms last van, maar nu kunt u het thuis ook gaan merken. We leggen u uit wat er aan de hand is en wat het voor u betekent.

Bij u in de buurt kan het stroomnet vol raken

We willen met zijn allen flink verduurzamen. Hierdoor gebruiken we meer stroom dan ooit. Misschien heeft u zelf al zonnepanelen op het dak, een warmtepomp laten plaatsen of rijdt u elektrisch. Deze grote, en snelgroeiende, vraag naar het afnemen en (tegelijkertijd) terugleveren van elektriciteit vraagt steeds meer van ons stroomnet. Meer dan dat wij kunnen bijwerken. Dit zorgt voor ‘groeipijnen’ in het net. Deze pijnen kunnen ook in uw buurt voelbaar zijn of worden.

Wat merkt u van een vol stroomnet

U kunt steeds meer gaan merken van het volle stroomnet. Denk hierbij aan:

  • Om het stroomnet in uw buurt klaar te maken voor de toekomst, zijn veel werkzaamheden nodig. Houd er rekening mee dat we de komende jaren 1 op de 3 straten openbreken om meer en dikkere stroomkabels te plaatsen. De kans is groot dat we ook bij u in de buurt aan het werk gaan.

  • Hoe meer mensen er in uw buurt zonnepanelen hebben, hoe groter de kans is dat de omvormer zichzelf uitschakelt. Dit gebeurt als de zon schijnt en iedereen tegelijk teruglevert. De omvormer valt uit om overspanning, en daarmee schade, aan uw apparaten te voorkomen. Terugleveren is dan niet mogelijk.

  • Steeds meer mensen leveren stroom terug. Hierdoor raakt ons net op steeds meer plekken overbelast wat kan leiden tot stroomstoringen. Dit gebeurt vooral in wijken waar ons stroomnet op zonnige dagen de teruggeleverde stroom niet meer kan verwerken. Zekeringen, die voorkomen dat het stroomnet schade oploopt, smelten hierdoor en de stroom in de wijk valt uit. 

    Hoe werkt dit precies?

    Stel: al uw buren leveren tegelijk stroom terug. Al deze teruggeleverde stroom moet door het stroomhuisje (transformatorhuisje) verwerkt worden. Hierdoor kan het zo zijn dat het stroomhuisje meer stroom moet verwerken dan dat deze aankan. Op dat moment smelten de zekeringen en valt de stroom uit bij de huizen die op dit transformatorhuisje zijn aangesloten. 

    Hoe lossen wij dit op?

    Om dit op te lossen vervangen onze monteurs de zekeringen in het stroomhuisje of plaatsen ze een transformator met meer capaciteit. Dit zijn altijd tijdelijke oplossingen. De definitieve oplossing voor dit probleem is het uitbreiden van ons stroomnet.

  • Het aanleggen van meer en dikkere kabels is niet genoeg om de problemen op te lossen. Ook moeten we meer elektriciteitshuisjes plaatsen. We plaatsen de komende jaren duizenden nieuwe huisje in bestaande wijken. Dit kost veel ruimte. U gaat ze daarom steeds meer zien, misschien ook bij u in de straat.

  • Wilt u uw aansluiting verzwaren omdat u meer stroom nodig heeft in huis? Dan zult u hier misschien lang op moeten wachten. Weten waarom? Dit leggen we uit op onze pagina over doorlooptijden.

Oudere vrouw vaatwasser uitruimen

Zelf voorkomen dat u last krijgt van het volle stroomnet

Er zijn dingen die u zelf kunt doen om zo min mogelijk last te krijgen van het volle stroomnet.

Heeft u zonnepanelen? Gebruik apparaten wanneer zonnepanelen veel energie opwekken.
Hierdoor wordt de kans kleiner dat uw omvormer zichzelf uitschakelt. Er zijn tegenwoordig ook slimme apparaten. Deze zijn zo in te stellen dat ze vanzelf aangaan als uw zonnepanelen (veel) stroom opwekken.

Zet apparaten, zoals de wasmachine, droger en vaatwasser verspreid over de dag aan.
Of zet, als het mogelijk is, apparaten volledig uit en haal de stekker uit het stopcontact. Zo zorgt u ervoor dat u het stroomnet zo min mogelijk belast en geen last krijgt van bijvoorbeeld knipperende lampen.

Pas het laadvermogen van uw elektrische auto naar beneden aan als dit mogelijk is.
Uw auto laadt zich dan langzamer op, maar de kans is groter dat de laadpaal ook op drukke momenten gewoon blijft werken. Ook door ’s avonds uw auto op te laden is de kans het grootst dat de laadpaal blijft opladen.

Meer tips? Neem dan een kijkje op onze pagina over spanningsproblemen.

Wat doen wij om de problemen op te lossen?

We vinden het belangrijk dat u zo min mogelijk merkt van het volle stroomnet. De komende jaren gaan we daarom met man en macht aan de slag om het stroomnet slimmer in te richten en uit te breiden. Dit doen wij met de buurtaanpak. Onze focus ligt hierbij op:

(Veel) meer elektriciteitshuisjes plaatsen en dikkere kabels leggen
De komende jaren plaatsen we duizenden nieuwe elektriciteitshuisjes en leggen we kilometers dikkere kabels. Dit kost tijd en er is veel ruimte boven- en ondergronds voor nodig. Met genoeg elektriciteitshuisjes is er voldoende stroom voor de huidige en toekomstige vraag naar stroom.

Netuitbreiding waarbij goed wordt gelet op de leefbaarheid in uw buurt
De buurten waar de meeste problemen op het stroomnet zijn, breiden we als eerste uit. Zo helpen we veel huishoudens tegelijkertijd. Daarbij werken we meer samen met lokale) overheden, (branche)verenigingen om ervoor te zorgen dat een netuitbreiding zo min mogelijk gevolgen heeft voor de leefbaarheid in de buurt. Weten wanneer we in uw buurt het stroomnet gaan verzwaren? Laat uw gegevens achter. Dan sturen wij u een e-mail zodra we een planning op onze website plaatsen.

Nieuwe woonwijken van voldoende capaciteit voorzien
Als nieuwe woonwijken worden gebouwd, sluiten we ze meteen aan op een capaciteit die gericht is op het energieverbruik van de toekomst.

Slim laden van elektrische auto’s onderzoeken
Door elektrische auto’s slim op te laden, ontlasten we op drukke momenten het stroom net.

Gevolgen vol stroomnet

Het stroomnet raakt vol en ook u merkt misschien de gevolgen. Daarom legt Eric van Enexis dagelijks meters kabels om het stroomnet klaar te maken voor de toekomst.

Eric: Ik vernieuw vol energie het energienet

Bekijk video