Langere doorlooptijden bij werkzaamheden

Het kan langer duren voordat we bij u aan het werk gaan. Op deze pagina leest u hoe dit komt en wat u van ons per type aanvraag kunt verwachten.

Waarom zijn de wachttijden soms langer?

We leggen steeds meer zonnepanelen op onze daken én gebruiken meer stroom om te koken, rijden en verwarmen. Daardoor loopt het eletriciteitsnet tegen zijn grenzen aan. Dit geeft ons een gigantische uitdaging. We moeten het net uitbreiden. En flink ook! We kunnen dat niet overal tegelijk doen. Een aanvraag voor een nieuwe of zwaardere elektriciteitsaansluiting of het oplossen van spanningsproblemen betekent steeds vaker dat we het stroomnet in de hele buurt moeten aanpakken. Dat zorgt vervolgens voor langere doorlooptijden.

Om de video te bekijken moet u eerst alle cookies accepteren

Wanneer is de doorlooptijd langer?

Als voor een nieuwe elektriciteitsaansluiting, een verzwaring van de huidige aansluiting of het oplossen van spanningsproblemen geen netuitbreiding nodig is, dan is de doorlooptijd zoals gewoonlijk. Helaas zien we steeds vaker dat we toch eerst ons hoofdnet moeten aanpassen met nieuwe of zwaardere kabels.  Als dit het geval is dan is de doorlooptijd langer dan normaal.

Graven met schop in de tuin

De volgende situaties zorgen ook voor een langere doorlooptijd:

  • Er is geen hoofdnet aanwezig. We moeten dan eerst een hoofdnet aanleggen;
  • Er moeten vergunningen worden aangevraagd. Deze aanvraagprocedure kost tijd. De tijdsduur kan per gemeente verschillen;
  • Het ontbreken van de opdracht van andere netbeheerders bij een combinatie-aanvraag.
  • Drukte bij de aannemer;
  • Uit het bodemonderzoek blijkt dat er sprake is van vervuilde grond;
  • Bij de uitbreiding van ons net komt een nieuwe leiding te liggen in grond die niet van de aanvrager is. Wij hebben dan toestemming nodig van de grondeigenaar. Die toestemming moeten wij door de notaris laten vastleggen. Dat noemen we het vestigen van zakelijk recht;
  • Weersomstandigheden (bijvoorbeeld vorst);

Waar moet ik rekening mee houden?

Ik wil de elektriciteitsaansluiting verzwaren

Vraag een verzwaring aan via  Mijn Enexis Kleinverbruik. Wij nemen binnen 10 werkdagen contact met u op om een afspraak te maken. Als voor uw aanvraag alleen de meterkast aangepast hoeft te worden, voeren we de werkzaamheden meestal binnen 2 tot 6 weken uit. Moet ook de hoofdkabel aangepast worden? Dan kan het tot 20 weken duren voordat uw aanvraag wordt uitgevoerd. Houd hier rekening mee in uw planning.

Ik heb een nieuwe elektriciteitsaansluiting nodig

Wilt u een nieuwe elektriciteitsaansluiting aanvragen? Dan ontvangt u na uw online aanvraag eerst een offerte. Zodra u definitief opdracht heeft gegeven (ondertekende offerte of akkoordverklaring) neemt onze aannemer contact met u op in de werkzaamheden in de plannen. We proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij uw wensdatum. Let op! De gemiddelde doorlooptijd zonder extra werkzaamheden aan het hoofdnet is ongeveer 12 weken. Als wij het hoofdnet wel moeten aanpassen wordt dit langer. Zodra u de offerte ontvangt, wordt u op de hoogte gebracht van de verwachte doorlooptijd.

Ik heb last van spanningsproblemen

Wanneer lampen knipperen, de omvormer van uw zonnepanelen uitschakelt of andere apparatuur niet goed werkt dan is dat natuurlijk niet leuk. Vaak is de spanning op ons hoofdnet dan te hoog of te laag. Om de spanningsproblemen op te lossen moeten we soms nieuwe elektriciteitskabels of -huisjes aanleggen. Door een tekort aan technisch personeel en materialen is dat niet direct geregeld. In sommige gebieden kan het zelfs meerdere jaren duren voor we aan de slag kunnen met de werkzaamheden. We hebben voor u een aantal tips die kunnen helpen bij spanningsproblemen.

Ik wil de gasaansluiting laten verwijderen

Steeds meer huishoudens gaan juist nu van het gas af om hun woning te verduurzamen. Door de vele aanvragen en het tekort aan personeel loopt de doorlooptijd op. Zodra u een verwijdering heeft aangevraagd, kunt u wel alvast uw contract bij uw energieleverancier opzeggen. Hierdoor betaalt u geen netwerkkosten meer.

monteur in opleiding

Collega’s gezocht!

Wilt u ons helpen om de energietransitie te versnellen en wachttijden te verkorten? Wij zoeken nog veel nieuwe collega's. Bent u of kent u iemand die graag bij ons zou werken?

Gevolgen vol stroomnet

Waar Jamal lang wacht op een zwaardere aansluiting voor z'n oven, zijn er nog meer gevolgen van een vol stroomnet. Wij werken vol energie om deze problemen voor u op te lossen.

Jamal: ik moet langer wachten op een zwaardere aansluiting

Bekijk video