Buurtaanpak stroomnet

Door de energietransitie gebruiken we steeds meer stroom en wekken we steeds meer stroom op. Daarom gaan we aan de slag met de grootste verbouwing ooit: het uitbreiden van ons stroomnet. Dit doen we met de buurtaanpak. We leggen het u uit.

Op deze pagina

Werkzaamheden in uw buurt

Wilt u weten wanneer wij in uw buurt het stroomnet uitbreiden?

Monteurs graven voor gasleiding

Hoe werkt de buurtaanpak?

We moeten ons stroomnet flink uitbreiden. Deze enorme verbouwing aan ons net pakken we aan met de buurtaanpak. Hierbij maken we slim gebruik van data. Zo voorspellen we waar de komende jaren knelpunten ontstaan.  Deze knelpunten pakken we buurt voor buurt aan, in 1 keer. Zo verminderen we de overlast en werken sneller en slimmer om storingen of spanningsproblemen zoveel mogelijk te beperken. Met deze verbouwing  zorgen we ervoor dat u en ook volgende generaties elke dag energie kunnen gebruiken.

Wat is onze uitdaging?

Om iedereen nu en in de toekomst te voorzien van energie leggen we nieuwe kabels, bouwen elektriciteitshuisjes en realiseren nieuwe elektriciteitsaansluitingen. Dit zorgt voor een enorme toename van ons werk. De komende jaren:

 • graven we 11.400 kilometer sleuven voor kabels en leidingen;
 • plaatsen we 15.000 nieuwe elektriciteitshuisjes (landelijk ruim 25.000);
 • plaatsen we 800 nieuwe transportverdeelstations.

Hiervoor hebben we meer dan 1 miljoen m2 aan ruimte nodig. Dit is te vergelijken met 144 voetbalvelden, 83.600 parkeerplaatsen of 52 x de snelweg A2. 

Monteurs graafmachine in woonwijk

Wat gaat u ervan merken?

Deze historische verbouwing brengt overlast met zich mee. In elke buurt hebben we ruimte nodig voor kabels en elektriciteitshuisjes. Komende jaren graven we 1 op de 3 straten open. Soms zelfs tot in de voortuin. De kans is dus heel groot dat we ook in uw buurt graven. Ook plaatsen we duizenden nieuwe huisje in bestaande wijken. U gaat ze misschien ook zien bij u in de straat. Het plaatsen van zoveel huisjes kost veel ruimte, maar is noodzakelijk zodat iedereen toegang blijft houden tot energie.

Weten wanneer we in uw buurt het stroomnet gaan verzwaren? Bekijk onze (voorlopige) planning.

Zo helpt u mee

Door bewuster om te gaan met uw energieverbruik, draagt u ook bij aan de energietransitie. Vooral tijdens piekuren. Een aantal voorbeelden:

 • Maak afspraken met uw buren als iedereen elektrische apparaten heeft die veel energie gebruiken. Hebben meerdere buren een elektrische auto? Overweeg dan om afspraken te maken over wie wanneer laadt. Zo voorkomen we dat alle auto's tegelijk worden opgeladen, waardoor het stroomnet overbelast kan raken. Is er een overschot aan zonne-energie in uw buurt? Dan helpt het ook als buren zonder zonnepanelen juist op die momenten stroom gebruiken.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Hoe minder energie er nodig is, hoe minder het stroomnet belast wordt. Krijg inzicht in uw energieverbruik en maak bewuste keuzes om energie te besparen. Dat kan op verschillende manieren. Door uw huis te isoleren bespaart u al veel. Kijk ook eens naar grote energieslurpers zoals een oude vriezer of elektrische boiler.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Gebruik stroom zoveel mogelijk op de momenten dat het er volop is: als de zon hard schijnt of de wind hard waait. Zet juist dan elektrische apparaten aan die veel energie verbruiken zoals de wasmachine, de droger of vaatwasser. Zo gebruikt u duurzaam opgewekte stroom direct, vermindert u de druk op het stroomnet en voorkomt u dat de omvormer, uit veiligheid, uitschakelt. Is er weinig zon of wind? Gebruik dan zo min mogelijk elektrische apparaten tegelijk die veel stroom verbruiken  zoals een warmtepomp, laadpaal, thuisbatterij, wasmachine of droger.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • De uitbreiding van het elektriciteitsnet is de grootste verbouwing ooit en niet alles kan tegelijk. Beschikbaarheid van capaciteit op het stroomnet is niet meer vanzelfsprekend. Heeft u zonnepanelen? Houdt er rekening mee dat op piekuren terugleveren niet altijd kan. Rijdt u elektrisch? Dan is laden op volle snelheid niet altijd meer mogelijk.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Heeft u plannen om te verduurzamen? Ga dan in gesprek met een erkend installateur die op de hoogte is van de nieuwste technologieën en duurzame mogelijkheden. De installateur kan u helpen bij het maken van keuzes die niet alleen goed zijn voor u, maar ook helpen bij een stabiel en efficiënt stroomnet. Bijvoorbeeld door de keuze voor het aantal zonnepanelen en hoe deze het best geplaatst worden voor genoeg opgewekte stroom zonder het net te overbelasten.

  Kies voor een omvormer met een capaciteit van 50-70% van het piekvermogen van uw zonnepanelen. U mist dan een klein deel van de opbrengst tijdens de piekmomenten in het voorjaar of vroege zomer. De kleinere omvormer start eerder op als de zon begint te schijnen en gaat later uit. Daarmee compenseert u het grootste deel van de gemiste opbrengst van de pieken. Zo belast u het stroomnet minder, terwijl uw rendement nauwelijks lager is.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Heeft u zonnepanelen laten plaatsen? Meldt ze aan op energieleveren.nl. Zo krijgen we beter inzicht in de belasting op het stroomnet en kunnen we inspelen op mogelijke overbelasting. Hetzelfde geldt voor andere apparaten zoals warmtepompen, laadpalen en thuisbatterijen zodra het aanmelden daarvan mogelijk is.

  Heeft dit antwoord u geholpen?