Vol Energie

Ons energieverbruik verandert. Dat vraagt soms te veel van het stroomnet in uw buurt. Dat merkt u thuis misschien aan knipperende lampen of een omvormer die uitvalt op zonnige dagen. We verbouwen ons stroom- en gasnet daarom flink, zodat ook volgende generaties elke dag energie kunnen gebruiken. Hier vindt u wat dit voor u betekent en wat u zelf kunt doen tijdens de energietransitie.

Aan de slag met het energienet voor de toekomst

Bekijk video

Vrouw met smartphone op de bank

Spanningsproblemen in uw buurt?

Persoonlijke verhalen

Het stroomnet raakt vol en zorgt soms voor problemen. Kijk waar Jamal, Kim en Maaike tegenaan lopen en hoe onze monteur Eric dit oplost.

man voor winkelraam

Persoonlijke verhalen

Het stroomnet raakt vol en zorgt soms voor problemen. Kijk waar Jamal, Kim en Maaike tegenaan lopen en hoe onze monteur Eric dit oplost.

 • Jamal wil zijn lunchroom vernieuwen met een duurzame oven. Hier heeft hij een zwaardere aansluiting voor nodig. Alleen waarom duurt dat zo lang?

 • De omvormer van Kims zonnepanelen valt soms uit tijdens zonnige dagen. Hoe kan ze dit probleem beperken?

 • Soms knipperen de lampen van Maaike. Dit is waarschijnlijk een spanningsprobleem. Meer weten?

 • Onze monteur Eric legt elke dag meters kabels om het energienet uit te breiden. Alles om het net klaar te maken voor de toekomst. Maar dit gaat niet onopgemerkt.

Vrouw (Maaike) voor de meterkast

Wat kunt u zelf doen?

Veelgestelde vragen over de energietransitie

 • Vul op de pagina controleren op spanningsproblemen uw postcode in en zie direct of er spanningsproblemen bekend zijn in uw buurt.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Enexis Netbeheer is op veel plekken het elektriciteitsnet aan het verzwaren. Gaan we bij u in de buurt het net verzwaren? Dan ontvangt u altijd een brief waarin we de werkzaamheden aankondigen. Hierin staat wat de werkzaamheden exact inhouden en hoe lang ze ongeveer duren.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Nee, er is geen regeling waarvan u gebruik kunt maken.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Bedrijven hebben al last van spanningsproblemen. En misschien merkt u het nu ook af en toe door knipperende lampen of een omvormer die uitvalt op zonnige dagen. Door bewuster om te gaan met uw stroomverbruik en het moment van verbruik, helpt u mee om stroomuitval zoveel mogelijk te beperken.

  Tip: zet, zodra de zon hard schijnt of als de wind hard waait, de elektrische apparaten aan die veel energie verbruiken. Zoals de wasmachine, de droger of vaatwasser. Dan is er namelijk volop stroom om te gebruiken. Zo valt uw omvormer niet uit, verbruikt u direct duurzaam opgewekte energie en vermindert u de drukt op het stroomnet. Is er weinig zon of wind? Gebruik dan zo min mogelijk elektrische apparaten tegelijk die veel stroom verbruiken. Bijvoorbeeld een warmtepomp, laadpaal, thuisbatterij, wasmachine of droger.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Het is niet zo vanzelfsprekend als vroeger dat stroom altijd beschikbaar is, terwijl we dat wel willen. Ook al blijven we het energienet uitbreiden, de energiebehoefte blijft groeien. Om de beschikbaarheid van stroom beter in balans te houden moeten we het stroomnet samen slimmer gaan gebruiken. Dit kan door bijvoorbeeld het gebruik van stroom meer over de dag uit te smeren en piekuren zoveel mogelijk te vermijden. We vinden het onze taak om iedereen hiervan bewust te maken en te helpen bij de ontwikkeling van nieuwe gewoontes.

  Heeft dit antwoord u geholpen?