Aansluiting wijzigen

De gas- of elektriciteitsaansluiting is de verbinding tussen het energienet en de groepenkast in uw meterkast. Enexis Netbeheer onderhoudt en beheert het energienet tot en met de energiemeter in uw meterkast. Wilt u de aansluitwaarde van de aansluiting wijzigen of verplaatsen? Dan voeren wij de werkzaamheden uit. 

Vader met kinderen koken op gas

Wat houdt het wijzigen van een gas- of elektriciteitsaansluiting in?

Gaat u energie opwekken met zonnepanelen of gaat u een warmtepomp of laadpaal gebruiken? Wilt u een bouwaansluiting omzetten naar een definitieve huisaansluiting? Mogelijk heeft u dan een andere aansluiting nodig en moet uw aansluiting aangepast worden. 

Wat doet Enexis Netbeheer?

Hoe wij u helpen, verschilt per situatie. Bij het verplaatsen of verzwaren van uw aansluiting zorgen wij ook voor de aanpassing in de kabels en leidingen. Wilt u uw aansluiting wijzigen? 

Via Mijn Enexis regelt u:

  • de aanvraag voor een verzwaring van de gas- en/of elektriciteitsaansluiting;
  • de aanvraag voor een verlichting van de gas- en/of elektriciteitsaansluiting.

Via mijnaansluiting.nl regelt u:

  • het verplaatsen van de aansluiting;
  • het omzetten van een bouwaansluiting naar een definitieve (huis)aansluiting;
  • het verzwaren of verlichten van uw aansluitcapaciteit in combinatie met een verplaatsing van de aansluiting (een combinatie-aanvraag);
  • de aanvraag van een extra meetpunt op de aansluiting.

De werkzaamheden aan de aansluiting worden uitgevoerd door Enexis Netbeheer of door een aannemer namens ons.

Wat is het verschil tussen een 1-faseaansluiting, 3-fasenaansluiting en krachtstroom? 

De zwaarte van uw aansluiting bepaalt hoeveel vermogen door uw aansluiting kan. Een 1-faseaansluiting is geschikt voor een huishouden met standaard apparaten. Met een 3-fasenaansluiting kunt u meer vermogen afnemen dan met een 1-fase-aansluiting. Dit is handig als u apparaten heeft met een hoger energieverbruik zoals een sauna of een keramische kookplaat.

Krachtstroom is nodig voor apparaten die op 400 volt werken. Dit zijn vaak apparaten die veel elektriciteit gebruiken, denk bijvoorbeeld aan zware machines.

Vraag een erkend installateur om advies

Denkt u een andere aansluiting nodig te hebben? Neem dan contact op met een erkend installateur. De installateur kan u advies geven over de aansluiting die het beste past bij uw situatie. Wij mogen u vanuit de wet geen advies geven over de benodigde aansluitwaarde.