Een extra meetpunt aanvragen

Met een extra meetpunt kunt u op uw elektriciteitsaansluiting een contract afsluiten met meerdere energieleveranciers. Dit is bijvoorbeeld nodig wanneer u stroom afneemt bij de ene leverancier, maar de stroom van uw zonnepanelen wilt terugleveren bij een andere leverancier. We leggen uit wat een extra meetpunt is en hoe u dit aanvraagt.

Direct aanvragen

Vraag direct een extra meetpunt aan.

  Vader met kinderen koken op gas

  Wat is een extra meetpunt?

  Een extra meetpunt is een extra elektriciteitsmeter op de elektriciteitsaansluiting. Deze extra meter komt in de meterkast bij de andere elektriciteitsmeter(s). Hiermee kunt u voor een deel van uw aansluiting een contract afsluiten met een andere energieleverancier.

  Wanneer heeft u een extra meetpunt nodig?

  Een aantal voorbeelden:

  • U neemt stroom af bij een energieleverancier, maar u wilt de stroom van uw zonnepanelen terugleveren bij een andere leverancier tegen een betere prijs. Let op: wanneer u voor het afnemen en terugleveren van stroom een apart contract afsluit, is salderen niet meer mogelijk.
  • U plaatst zonnepanelen op het dak, maar u bent niet de dakeigenaar. Met een extra meetpunt kunt u onafhankelijk van de dakeigenaar een energieleverancier kiezen voor de opgewekte stroom.
  • Op uw terrein staat een laadpaal van iemand anders. Met een extra meetpunt kiest de eigenaar van de laadpaal zelf een energieleverancier.
  • U heeft een bedrijf en deelt uw aansluiting met een ander bedrijf. Met een extra meetpunt kan iedere partij een eigen energieleverancier kiezen.

  Is mijn aansluiting geschikt voor een extra meetpunt?

  Capaciteit van de aansluiting
  Gaat u de elektriciteitsaansluiting anders gebruiken, bijvoorbeeld doordat u zonnepanelen aansluit of de aansluiting gaat delen? Dan is het soms nodig de aansluiting te verzwaren. Een verzwaring vraagt u aan via Mijn Enexis. Vraag een erkend installateur voor advies.

  Ruimte in de meterkast
  Er is ruimte nodig in uw meterkast voor de extra meter(s). Houd rekening met minimaal 25 cm vrije ruimte naast de bestaande meter. Voldoet uw meterkast aan de officiële richtlijnen? Dan is er meestal ruimte voor 1 extra meter. Vanaf twee extra meters is het vaak nodig de meterkast aan te (laten) passen.

  Goed om te weten voordat u een extra meetpunt aanvraagt

  • Op een kleinverbruikaansluiting (t/m 3 x 80 ampère) geldt een maximum van 5 extra meetpunten.
  • Voor ieder extra meetpunt sluit u verplicht een contract af met een energieleverancier.
  • Extra meetpunten zijn niet toegestaan voor bewoning, zoals bij studentenhuizen of onderhuur.
  • Een extra meter is alleen mogelijk bij een elektriciteitsaansluiting.

  Kijk voor meer informatie op Mijnaansluiting.nl

  Een extra meetpunt aanvragen in 4 stappen

  • 1

   Vraag een erkend installateur om advies.

  • 2

   Vraag op Mijnaansluiting.nl een extra meetpunt aan.

  • 3

   Ga akkoord met de offerte. Tref eventuele voorbereidende werkzaamheden.

  • 4

   Wij, of een aannemer namens ons, komt de werkzaamheden uitvoeren.

  Wat kost een extra meetpunt?

  Voor het plaatsen van de extra meter betaalt u eenmalig kosten aan de netbeheerder. Daarnaast betaalt u een maandelijks bedrag voor het huren van de meter. Deze maandelijkse kosten betaalt u aan de energieleverancier. Lees meer over de kosten op onze tariefbladen (tarieven aansluiting met extra meetpunten).

  Veelgestelde vragen

  • Op een kleinverbruikaansluiting (maximaal 3 x 80 ampère) mag u als consument maximaal 5 extra meetpunten aanvragen. Heeft u interesse in een extra meetpunt of meetpunten voor een grootverbruikaansluiting. Dan kunt u dat via ons aanvragen.

   Heeft dit antwoord u geholpen?