De gas- en/of elektriciteitsaansluiting verzwaren

Gaat u meer gas en/of elektriciteit gebruiken of energie terugleveren aan het energienet? Dan is het misschien nodig om de aansluiting te verzwaren. Gebruik ons stappenplan om te kijken of het verzwaren van uw aansluiting nodig is en welke vervolgstappen u kunt nemen.

Alles wat u vooraf moet weten

Controleer voordat u een aanvraag start of een verzwaring nodig is.

  Vader met kinderen koken op gas

  Wat is het verzwaren van een aansluiting? 

  Wanneer u uw gas- en/of elektriciteitsaansluiting verzwaart, kunt u meer energie tegelijkertijd gebruiken. Ook is het mogelijk om zwaardere apparaten, zoals een laadpaal voor een elektrische auto of grote airco te gebruiken. Een erkend installateur kan u adviseren om de capaciteit van uw aansluiting te verzwaren wanneer u bijvoorbeeld:

  • op inductie gaat koken;
  • elektrisch gaat verwarmen;
  • een warmtepomp laat plaatsen;
  • een zwembad met gasverwarming krijgt;
  • zelf opgewekte energie (van zonnepanelen) teruglevert aan het energienet.

  1. Controleer of een verzwaring nodig is

   Beantwoord onderstaande vraag en controleer of een verzwaring van uw aansluiting nodig is.

  2. Start uw aanvraag via Mijn Enexis

   Vraag via Mijn Enexis een verzwaring van de aansluiting aan. Hier vindt u ook antwoorden op veelgestelde vragen en houdt u de status van uw aanvraag in de gaten.

   Log in of maak een account aan
   • Start uw aanvraag pas nadat uw installateur bevestigt dat een verzwaring nodig is.
  3. Werkzaamheden zijn gepland en worden binnenkort uitgevoerd

   Zodra u uw aanvraag heeft ingediend, gaan wij ermee aan de slag. Vanaf nu is het mogelijk om in Mijn Enexis de status van uw aanvraag in de gaten te houden.

   • Let op! Door drukte kan het momenteel langer duren voordat de status van uw aanvraag wijzigt. Heeft u van ons een bevestigingse-mail ontvangen? Dan hebben we uw aanvraag goed ontvangen.
  4. Werkzaamheden worden uitgevoerd

   Op de datum die we met u hebben afgesproken, komt onze monteur de werkzaamheden uitvoeren. De monteur is ongeveer een half uur tot maximaal 2 uur bezig om uw aansluiting te verzwaren. Tijdens de werkzaamheden heeft u even geen elektriciteit en/of gas.

  Kosten werkzaamheden berekenen

  Bereken snel en eenvoudig uw kosten voor het verzwaren van de huidige aansluiting en bekijk uw nieuwe netwerkkosten.  

   Monteur voor werkbus met gereedschap

   Veelgestelde vragen over verzwaren

   • U vraagt een verzwaring aan via Mijn Enexis. Bekijk ons stappenplan. Hierin leggen we precies uit hoe u een aanvraag doet. 

    Heeft dit antwoord u geholpen?
   • Na uw aanvraag maken wij een offerte. Hierin ziet u wat de kosten zijn voor het verzwaren van uw aansluiting. Na het goedkeuren en betalen van de offerte is de start van de werkzaamheden in veel gevallen direct in te plannen.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
   • De status van uw aanvraag vindt u in Mijn Enexis. Vanwege de vele aanvragen kan het langer duren voordat u een verandering van de status ziet.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
   • Nadat u een aanvraag heeft gedaan krijgt u van ons een offerte. Zodra u deze heeft betaald en goedgekeurd  kunt u in de meeste gevallen direct een startdatum en tijd van de werkzaamheden kiezen. Het is momenteel wel erg druk. Hierdoor kan het startmoment later zijn dan u verwacht. Wilt u hier meer over weten? Kijk dan op onze doorlooptijdenpagina

    Krijgt u geen agenda-optie te zien nadat u de offerte heeft betaald? Dan bellen we u zo snel mogelijk voor een afspraak. 

    Redenen waarom we telefonisch een afspraak met u maken:

    • Het bestaande gas- of elektriciteitsnet kan de aangevraagde capaciteit niet leveren. We moeten eerst het bestaande net uitbreiden.
    • De kabel of leiding vanaf de straat naar uw meterkast is ongeschikt voor de aanpassing.
    • Weersomstandigheden zoals temperaturen onder het vriespunt.
    • Een grote vraag naar verzwaringen in uw regio.
    Heeft dit antwoord u geholpen?
   • De kosten van  de verzwaring van uw aansluiting hangt af  van uw wensen. U berekent de kosten eenvoudig met onze rekenhulp.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
   • In onze tool 'Mijn meterkast' kunt u de aansluitwaarde vinden van uw adres.

    Heeft dit antwoord u geholpen?