Wat kost een verzwaring?

Bereken snel en eenvoudig wat een verzwaring kost. Bekijk ook direct de nieuwe netwerkkosten die u maandelijks betaalt aan uw energieleverancier.

Monteur voor werkbus met gereedschap

Aansluitwaarde opzoeken

Om op te zoeken wat een verzwaring voor u kost, heeft u uw aansluitwaarde nodig. Weet u de aansluitwaarde niet? Zo vindt u deze:

 • Op de jaarafrekening van uw energieleverancier.
 • Via Mijn meterkast. Hiervoor heeft u het meternummer nodig. Deze vindt u op de meter

Bereken de kosten van een verzwaring

  Start de aanvraag voor een verzwaring

  Nu u weet wat de kosten zijn, kunt u direct uw aanvraag starten.

  Veelgestelde vragen over de kosten

  • Als u een elektriciteits- en/of gasaansluiting heeft, betaalt u elke maand netwerkkosten. U krijgt hiervoor geen rekening van Enexis Netbeheer. U betaalt de netwerkkosten via uw energieleverancier. De netwerkkosten bestaan uit de aansluitdienst, de transportdienst en de meetdienst (per meetpunt).

   Enexis Netbeheer stelt elk jaar op 1 januari de tarieven voor netwerkkosten vast. Daarbij houden we ons aan de maximumtarieven die de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalt voor netbeheerders. Hoe zwaarder uw aansluiting, hoe hoger de netwerkkosten zijn.

   Netwerktarieven op de factuur van uw energieleverancier

   De tarieven die u op deze pagina kunt downloaden, ziet u waarschijnlijk niet terug op de jaarafrekening van uw energieleverancier. Het tarief dat u hier ziet, geldt namelijk voor 1 kalenderjaar. Uw verbruikersperiode loopt meestal niet per kalenderjaar. Dit veroorzaakt vaak een verschil.

   Uw energieleverancier berekent aan u een gemiddeld dagtarief door over uw verbruiksperiode. Als uw energieleverancier uw jaarafrekening bijvoorbeeld eind mei opmaakt, dan betaalt u over de periode juni – december een ander tarief dan over de periode januari – mei. In dat geval verschilt het tarief op uw jaarafrekening van het tarief dat u hier ziet.

   Extra informatie tarieven gas

   Onze tarieven zijn gebaseerd op de capaciteit van uw aansluiting én uw standaard jaarverbruik. Dit is het verbruik dat we verwachten op uw adres. We berekenen het standaard jaar elk jaar op basis van het verbruik op uw adres in het verleden. Hoe we dat precies doen, is wettelijk vastgelegd (zie Informatiecode elektriciteit en gas, B3.4).

   Extra informatie tarieven elektriciteit

   Als u uw aansluiting en meter gebruikt om energie af te nemen én terug te leveren, betaalt u hetzelfde bedrag als wanneer u alleen energie afneemt. We rekenen geen extra kosten in dat geval. Bij een aansluiting met extra meetpunten, brengen wij per meetpunt elke maand een extra bedrag in rekening. Degene die verantwoordelijk is voor het hoofd-meetpunt krijgt hiervoor de rekening.  

   Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Elke aansluiting heeft een standaard jaarverbruik. Het is het verwachte jaarverbruik voor gas in een jaar met gemiddelde klimaatomstandigheden (standaardjaar). Met standaard jaarverbruik bedoelen we niet uw eigen verbruik op de factuur van uw energieleverancier. Het is het verwachte gasverbruik in een 'normaal' jaar.
   Heeft dit antwoord u geholpen?