Enexis Netbeheer bestudeert vonnis rechter in kort geding Pottendijk

Geplaatst: 17-09-2019
Sinds 2018 is er in delen van het Enexis-gebied onvoldoende ruimte op ons energienet voor teruglevering. Daardoor moeten wij initiatiefnemers die energie willen terugleveren soms teleurstellen.

Op het station Emmen-Weerdinge is geen transportcapaciteit beschikbaar. Energiepark Pottendijk heeft de rechter gevraagd om een uitspraak te doen over of zij toch aanspraak kunnen maken op een aansluiting zonder transportbeperkingen op dit station, ondanks dat wij hebben aangegeven dat er geen transportcapaciteit beschikbaar is.

Afgelopen donderdag 12 september 2019 heeft de rechter uitspraak gedaan in het kort geding dat Energiepark Pottendijk had aangespannen tegen ons. Wij bestuderen momenteel het vonnis van de rechter en zodra de impact daarvan voldoende helder is, komen we met een meer inhoudelijke reactie.

Uitbreiding

Zakelijke initiatieven voor duurzame opwek, zoals energieparken, vragen om veel transportcapaciteit. Die kunnen we niet altijd op korte termijn realiseren. Dat vinden wij jammer. De realisatietermijn om extra transportcapaciteit te realiseren is op station Emmen-Weerdinge ook sterk afhankelijk van investeringen van landelijk netbeheerder Tennet.

Ons energienet is nog niet overal berekend op de grote toestroom van terug te leveren energie. Door de netwerken aan te passen en te verzwaren realiseert Enexis Netbeheer de komende twee jaar transportcapaciteit op haar netwerk voor nog eens zo’n 1350 MW zonne-energie. 280 MW in de zuidelijke provincies en 1070 MW in de noordelijke provincies, waar de vraag naar transportcapaciteit voor zonne-energie groter is.

Was dit antwoord nuttig?