ACM publiceert codebesluit maatschappelijk prioriteren

De toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) publiceerde vandaag het codebesluit prioriteringsruimte bij transportverzoeken. In de code staan prioriteringskaders waarmee we als netbeheerder maatschappelijke prioriteit kunnen toewijzen bij het verdelen van transportcapaciteit.

Waar gaat het codebesluit over?

Vanaf 1 oktober gaan we maatschappelijk prioriteren. Dit is het gevolg van het codebesluit dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op 18 april heeft genomen. Met maatschappelijk prioriteren kunnen klanten die binnen bepaalde maatschappelijke kaders vallen voorrang krijgen bij het toewijzen van transportcapaciteit. Denk onder andere aan scholen, waterschappen en ziekenhuizen.

Klanten die binnen bepaalde maatschappelijke kaders vallen kunnen voorrang krijgen op de wachtlijst voor transportcapaciteit. Ze krijgen geen voorrang bij het uitvoeren van de werkzaamheden die nodig zijn om ze aan te sluiten.

Maatschappelijk prioriteren heeft pas effect op het moment dat er transportcapaciteit te verdelen is. Wanneer een klant bovenaan de wachtlijst staat, betekent dit niet dat er gelijk capaciteit beschikbaar is. Het probleem van te weinig capaciteit op het elektriciteitsnet blijft bestaan. Dit betekent dat het nog steeds jaren kan duren voordat een klant in aanmerking komt voor transportcapaciteit.