Update netcapaciteit april

Maandelijks geven wij u een update over de transportcapaciteit van het elektriciteitsnet (hoog- en middenspanningsnet) in ons verzorgingsgebied.

In deze update:

Uitkomsten congestieonderzoeken

Vandaag publiceren wij de uitkomsten van nieuwe congestieonderzoeken voor afname en terugleveren. Uit de onderzoeken blijkt dat er op dit moment helaas nergens extra ruimte is voor klanten met een grootzakelijke aansluiting.

Afgeronde congestieonderzoeken voor afname

ProvincieStationBlok
OverijsselEnschede van HeekstraatMS00
Noord-BrabantMoerdijkA
Scroll links/rechts voor meer

Publicatie codebesluiten ACM

Onze toezichthouder Autoriteit Consument & Markt publiceerde vandaag 3 nieuwe codebesluiten. Lees voor meer informatie onze nieuwsberichten:

Publicatie Investeringplan Enexis 2024

Deze week publiceerde we de definitieve versie van het investeringsplan voor de komende tien jaar, na goedkeuring van onze toezichthouder ACM. Dat betekent onder andere:

  • Plannen voor 125 uitgebreide hoogspanningsstations, en tientallen nieuwe.
  • Op korte termijn acht projecten om extra groen gas in te voeden.
  • Voor de komende drie jaar een investering van 3 miljard euro om onze netten uit te breiden en zo'n 1,5 miljard euro voor het onderhoud en beheer van de huidige infrastructuur.

 Het is ons meest ambitieuze plan ooit. Dat is hard nodig, want de energietransitie is op stoom en dat vraagt om een historische verbouwing van onze gas- en elektriciteitsnetten.

Visual Zonnepark Wilbertoord

Zonnepark Wilbertoord helpt druk op net te verlichten met flexibel contract

Statkraft en Scholt Energy hebben een flexibel contract met ons afgesloten voor Zonnepark Wilbertoord. Het zonnepark in Land van Cuijk heeft een capaciteit van bijna 6 megawatt en gaat per direct flexibel vermogen leveren. Hiermee draagt het direct bij aan het verlichten van de druk op ons elektriciteitsnet.

Capaciteitsbeperkingscontracten zijn een cruciale stap in het beheren van piekmomenten en het efficiënt benutten van het bestaande net. Dit heet ook wel congestiemanagement. Hierbij wordt op piektijden minder stroom teruggeleverd.

Deze samenwerking laat zien hoe met innovatie en samenwerking slimme oplossingen kunnen worden gevonden voor netcongestie. Zo versnellen we samen de overstap naar duurzamere energiebronnen.

Inzicht in wachtlijsten en netuitbreidingen

Wilt u meer weten over de situatie in uw regio? Via onze digitale kaart  krijgt u inzicht in de wachtlijsten en planning van netuitbreidingen per regio. U ziet hier hoeveel bedrijven er per station op de wachtlijst staan en hoeveel vermogen er wordt gevraagd.

Interesse doorgeven

Wilt u bijdragen aan het oplossen van het tekort aan transportcapaciteit en heeft u flexibel vermogen wat u kunt inzetten? Geef dan uw interesse aan ons door.