Update netcapaciteit februari

Maandelijks geven wij u een update over de transportcapaciteit van het elektriciteitsnet (hoog- en middenspanningsnet) in ons verzorgingsgebied.

In deze update:

Uitkomsten congestieonderzoeken

Vandaag publiceren wij de uitkomsten van nieuwe congestieonderzoeken voor afname en terugleveren. Uit de onderzoeken blijkt dat er op dit moment helaas nergens extra ruimte is voor klanten met een grootzakelijke aansluiting.

Afgeronde congestieonderzoeken voor afname

ProvincieStationBlok
OverijsselAlmelo Unrenco0
OverijsselIJsselmuiden10
OverijsselZwolle Frankhuisweg00, 01 en 02
OverijsselZwolle Weteringkade00 en 10
Noord-BrabantUdenB
Noord-BrabantOssB
LimburgBuggenumSysteem Y
LimburgLutteradeSysteem Y
Scroll links/rechts voor meer

Afgeronde congestieonderzoeken voor terugleveren

ProvincieStationBlok
DrentheHoogeveenMS01
Scroll links/rechts voor meer

Geen extra ruimte in Noord-Brabant en Limburg voor grote invoeders 

In Noord-Brabant en Limburg is voorlopig geen extra transportcapaciteit beschikbaar voor bedrijven die op grote schaal duurzaam opgewekte elektriciteit willen terugleveren. Op piekmomenten zit het net vol. Eerder liet de landelijke netbeheerder TenneT weten met congestiemanagement (‘spitsmijden’) meer transportcapaciteit te kunnen vrijgeven aan invoeders van wind- en zonne-energie in Noord-Brabant en Limburg. Dit komt doordat het aantal zonnepanelen op daken van woningen en kleine bedrijven zo snel gegroeid is dat de vrijgekomen ruimte op het net nodig is om deze groei op te vangen. Dit betekent dat bedrijven op onze wachtlijst langer moeten wachten tot stroom terug te leveren is.

We zetten ons maximaal in om ons net sneller uit te breiden. De realiteit is dat dit nog jaren gaat duren. Via de wachtlijstkaarten van Noord-Brabant en Limburg geven we inzicht in wanneer wij verwachten dat netuitbreiding capaciteit oplevert voor grote bedrijven op onze wachtlijst. Tegelijkertijd ontwikkelen we samen met partners flexibele contractvormen om efficiënter gebruik te maken van het net en de wachttijd voor zoveel mogelijk klanten te verkorten. Klanten die voor zo’n product in aanmerking komen, worden hiervoor rechtstreeks door ons benaderd.   

Congestieonderzoeken TenneT in Groningen, Drenthe en Overijssel uitgesteld 

Samen met landelijke netbeheerder TenneT zijn we bezig met congestieonderzoeken in Groningen, Drenthe en Overijssel voor teruglevering van elektriciteit. Uit deze onderzoeken zal blijken of er via congestiemanagement extra aansluitcapaciteit vrijgemaakt kan worden in deze provincies. TenneT heeft gisteren een nieuwe planning gepubliceerd voor de congestieonderzoeken waarin prioriteit wordt gegeven aan de lopende onderzoeken voor afname van elektriciteit. Dit betekent dat het onderzoek in Groningen, Drenthe en Overijssel voor terugleveren vertraging oploopt en in 2025 gepubliceerd wordt. Kijk voor meer informatie en de actuele planning op de website van TenneT.

We werken samen met Fastned om de druk op het elektriciteitsnet te verminderen

Fastned gaat met ons een samenwerking aan voor het verminderen van de druk op het elektriciteitsnet. Tijdens drukke momenten op het net, wat juist niet de drukste momenten zijn op de snellaadstations van Fastned, gaat het snellaadbedrijf zijn piekbelasting met gemiddeld een kwart verminderen.

Hiermee helpt Fastned om overbelasting van het elektriciteitsnetwerk in de betreffende gebieden te voorkomen. De klanten van Fastned gaan hier op de snellaadstations zo goed als niets van merken – zij kunnen op dezelfde snelheid blijven laden. De samenwerking geldt vooralsnog alleen op snellaadstations in Holten, Veldhoven en Rosmalen. Als de proef succesvol blijkt, wordt bekeken of de samenwerking kan worden uitgebreid.

Interesse doorgeven

Wilt u bijdragen aan het oplossen van het tekort aan transportcapaciteit en heeft u flexibel vermogen wat u kunt inzetten? Geef dan uw interesse aan ons door.