Verwijdering gasaansluiting binnenkort volledig vergoed

Geplaatst: 19-11-2020
Let op: dit is een verouderd nieuwsbericht!
Lees de actuele informatie in dit bericht.

Update 2-2-2021:
Door de val van het kabinet is de verwachte ingangsdatum van 1 maart 2021 onzeker geworden. Het is op dit moment nog onduidelijk of het demissionaire kabinet de regeling op die datum in laat gaan of dat de ingangsdatum uitgesteld wordt tot na de verkiezingen. Zodra hier meer over bekend is, volgt er een update van dit bericht. Heeft de uiteindelijke datum impact op reeds aangevraagde werkzaamheden? Dan nemen wij contact op met u.

Oorspronkelijke bericht van 19-11-2020:
De kosten voor het laten verwijderen van de gasaansluiting voor consumenten worden binnenkort (tijdelijk) volledig vergoed. Dat heeft Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) op 18-11-2020 in een brief laten weten.

Eerder was er nog sprake van een 50/50-regeling. Met deze regeling zouden de kosten voor de helft vergoed worden. Wij zijn tevreden met dit besluit, want de volledige vergoeding geeft consumenten meer duidelijkheid en ondersteunt de energietransitie nog beter. De regeling moet nog een aantal wettelijke procedures doorlopen. We verwachten dat de nieuwe regeling 1 maart 2021 ingaat.

Energietransitie

Wie van het gas afgaat, draagt bij aan de energietransitie. Maar voor het laten verwijderen van de gasaansluiting, krijgt de consument vervolgens een hoge rekening. Die kosten moeten we volgens het kostenveroorzakersprincipe namelijk in rekening brengen bij de klant zelf. Veel klanten ervaren dit als oneerlijk. Daarom zijn de gezamenlijke netbeheerders in gesprek gegaan met het ministerie en de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De minister komt nu die groep koplopers tegemoet.

Veilig verwijderen

De gasaansluiting afsluiten is geen oplossing voor consumenten die definitief van het gas af willen: dit mag alleen tijdelijk, omdat het op lange termijn geen veilige oplossing is. Wie definitief van het gas af wil, moet de volledige gasaansluiting laten verwijderen. In zijn brief benadrukt ook de minister dat het verwijderen van de gasaansluiting de enige veilige manier is om een woning gasloos te maken. In de toekomst krijgt de consument hier dus geen rekening meer voor.

Wat betekent dit voor u

De kosten voor consumenten die van het aardgas afgaan, worden verrekend in de gastarieven van de netbeheerders. Dit betekent dat de kosten voor het gasloos maken van woningen wordt betaald door gasgebruikers. Die groep zal op termijn steeds kleiner worden. De minister spreekt daarom van een tijdelijke oplossing. In de nieuwe Energiewet komt een definitieve oplossing voor de verdeling van kosten voor het verwijderen van een gasaansluiting. Lees hieronder wat deze regeling in verschillende situaties betekent.

  • Lees de volledige brief van minister Wiebes

Veelgestelde vragen

Zoals het er nu uitziet, gaat de nieuwe regeling per 1 maart 2021 in. Voor werkzaamheden die vóór de invoering van de regeling uitgevoerd worden, gelden onze huidige tarieven. Daarom kan het voordeliger voor u zijn om te wachten met het laten verwijderen van de gasaansluiting.

Staan de werkzaamheden al gepland na 1 maart, maar schuift de ingangsdatum van de nieuwe regeling op? Dan bekijken we samen wat de beste oplossing hiervoor is. Wilt u eerst zeker weten wanneer de regeling precies ingaat? Dan kunt u dat het beste zelf in de gaten houden.

Nee, werkzaamheden die uitgevoerd worden vóór 1 maart 2021 vallen onder het huidige tarief. Voor deze werkzaamheden krijgt u dus nog een rekening van ons.

We verwachten dat de nieuwe regeling per 1 maart 2021 ingaat. Tot die datum gelden onze huidige tarieven. Wel kunt u alvast kiezen voor het laten verwijderen van de gasaansluiting. U kiest dan in uw aanvraag voor een gewenste uitvoerdatum vanaf 1 maart 2021. Let op: op dit moment ontvangt u dan nog wel een offerte met kosten, deze kosten worden verrekend en hoeft u niet te betalen als de werkzaamheden na 1 maart 2021 worden uitgevoerd. U krijgt hier geen rekening voor.

Nee, werkzaamheden die uitgevoerd worden vóór 1 maart 2021 vallen onder het huidige tarief. Voor deze werkzaamheden krijgt u dus nog een rekening van ons.

Dat hangt af van wanneer de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Werkzaamheden die uitgevoerd worden vanaf 1 maart 2021 vallen onder de nieuwe regeling en daarvoor hoeft u niet te betalen. Voor werkzaamheden die vóór die tijd worden uitgevoerd, krijgt u dus nog wel een rekening van ons. Ook als die rekening na 1 maart 2021 komt, moet u die betalen.

Was dit antwoord nuttig?