Enexis Monteurs

'Van het gas af' in de praktijk

Nederland gaat stap voor stap van het aardgas af. In de praktijk zal het nog enkele tientallen jaren duren voordat we helemaal overgestapt zijn op duurzame alternatieven. We zitten nu in de eerste fase. Overweegt u om van het gas af te stappen? Lees hieronder waar u aan moet denken.

Waarvoor gebruikt u nu (vaak) nog aardgas?

  • Verwarming met een cv-ketel of gaskachel
  • Warm water via een geiser of combiketel
  • Koken op een gaskookplaat

Wat zijn de plannen van uw gemeente?

Wilt u starten met het verduurzamen van uw woning? Informeer eerst naar de plannen van de gemeente waar u woont. Van het gas af gaan, doe je niet alleen. Gemeenten onderzoeken de duurzame alternatieven en gaan daarna wijk voor wijk aan de slag met de transitie. Vaak worden hele straten of blokken tegelijk aangepakt. Uw plannen afstemmen op die van de gemeente kan u een hoop geld besparen.

Klimaatbureau HIER heeft per gemeente een overzicht van de plannen. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met uw gemeente. De overheid heeft regionale Energieloketten opgezet om u te informeren over onder andere lokale mogelijkheden, subsidies en aannemers. 

Wat kan ik zelf al doen?

Wat de plannen van de gemeente ook zijn, er zijn natuurlijk altijd dingen die u zelf al kunt doen. Met het isoleren van uw woning zit u altijd goed. Het is de eerste stap die u moet zetten als u van het gas af wilt. Naast meer comfort, levert het u ook direct een lagere energierekening op. 

Denk bij het isoleren van uw woning aan: vloerisolatie, dakisolatie, spouwmuurinstallatie en HR++-dubbelglas. Met deze maatregelen houdt u de warmte goed in huis. Gaat u uw cv-ketel vervangen? Kijk dan naar de mogelijkheden voor een (hybride) warmtepomp en/of zonneboiler. Lees meer over het verduurzamen van uw woning op: hierverwarmt.nl.

Pak het slim aan:

Grijp een verbouwing of verhuizing aan voor het maken van duurzame keuzes. Als u toch gaat verbouwen of verhuizen, is dat hét moment om bijvoorbeeld te investeren in isolatie of een ander verwarmingssysteem. Zo slaat u twee vliegen in één klap. 

Hebt u een huurhuis?

Als u een woning huurt, vraag dan aan de eigenaar van het pand naar de plannen voor verduurzaming. U kunt zelf ook altijd een voorstel tot woningverbetering doen bij uw huisbaas of woningbouwcorporatie.

Alternatieven voor koken en verwarmen

Zowel voor koken als voor verwarmen met gas zijn er al goede alternatieven beschikbaar. Een gaskookplaat is te vervangen voor een inductiekookplaat. Inductie is snel, veilig en energiezuinig. 

Een warmtepomp of aansluiting op het warmtenet zijn op dit moment de meest gangbare  alternatieven om uw woning te verwarmen. In beide gevallen wordt er gebruikgemaakt van warmte die ergens anders vandaan komt. Bijvoorbeeld restwarmte van industrie of warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater.

Daarnaast zijn er aanvullende hybride oplossingen, zoals een zonneboiler, pelletkachel of infrarood verwarming, om het onder alle omstandigheden lekker warm te houden.
Kijk voor meer informatie over de alternatieven op: hierverwarmt.nl/#alternatieven

Wat is de rol van uw netbeheerder?

Als u ervoor kiest om volledig van het aardgas af te stappen, dan moet u uw netbeheerder vragen om de aansluiting te laten verwijderen. Ongebruikte gasleidingen mogen uit veiligheidsoverwegingen niet in de grond blijven liggen. Zo voorkomen we lekkages en bodemvervuiling. Ook voorkomen we verwarring of een gasleiding onder druk staat of niet. De kosten voor de werkzaamheden om de aardgasleidingen te verwijderen, vindt u op onze tarievenpagina. Dit tarief is inclusief de complete verwijdering van de leiding tot aan ons hoofdnet.

Omdat de grote industriële bedrijven voorlopig gas blijven gebruiken en het verbruik van huishoudens op korte termijn ook nog niet extreem verandert, blijft het gasnet voorlopig gewoon liggen. Het netwerk kan in de toekomst eventueel geschikt gemaakt worden voor het vervoer van duurzame alternatieven zoals waterstof.

Energietransitie en Enexis Groep

De manier waarop we energie opwekken en gebruiken verandert snel. Bekijk hier de visie van Enexis Groep of lees onze achtergrondverhalen over aardgasvrij wonen

Door de energietransitie lijkt het er soms op dat we onze gasleidingen binnenkort niet meer nodig hebben. Dat is niet het geval. Ons gasnet blijft gewoon in de grond liggen en gaat juist helpen bij het overschakelen op duurzame energie. Er zal geleidelijk steeds minder aardgas door de leidingen gaan stromen en we gaan groene(re) soorten gas leveren.

Waarom hebben we ons gasnet nog nodig?

We kunnen gas niet ineens vervangen door bijvoorbeeld elektriciteit. Daar is ons elektriciteitsnet nog niet op berekend. Daarnaast is gas opwekken nog altijd twee keer schoner dan het produceren van grijze elektriciteit. Ook kan het gasnet worden hergebruikt voor bio- of groen gas of voor (de opslag van) waterstof.

Hoe nu verder?

Op dit moment worden de duurzame alternatieven onderzocht in zogenaamde proeftuinen. Een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De technieken die getest worden, verschillen per proeftuin en de meeste gemeenten combineren verschillende alternatieven voor aardgas. 

Er is ook aandacht voor draagvlak onder wijkbewoners en voor betaalbaarheid. Wat plannen en wijzigingen betekenen voor de portemonnee van onze klanten, is iets waar we als netbeheerder ook steeds bij moeten blijven stilstaan. We zijn er als netbeheerder van overtuigd dat geleidelijk afstappen van aardgas de energietransitie uitvoerbaar én beter betaalbaar maakt.

Kosten 

Naast de kosten die u maakt voor het aardgasvrij maken van uw woning, veranderen ook de maandelijkse kosten. Nu is uw gasrekening opgebouwd uit kosten voor het verbruik,  het vastrecht en de netwerkkosten. Deze kosten vervallen, maar daar komt het (energie)verbruik van de nieuwe warmtevoorziening voor in de plaats.

Kijk voor meer informatie over aardgasvrij wonen op klimaatbureau HIER