Zelf verduurzamen

Verduurzamen kan op allerlei manieren. Kies het onderwerp waar u meer informatie over wilt.

Simpel energie besparen

Energie besparen? Bekijk onze bespaartips. Naast een lagere energierekening, helpt u direct het milieu een handje. Win-win dus!

Tip 1: Plaats een tochtstrip

Last van tocht in huis? Dat is simpel op te lossen met een tochtstrip of tochtband. Door naden en kieren van deuren en ramen te dichten, verspilt u minder energie.  Zo houdt u de warmte langer binnen. Alles goed gedicht? Vergeet dan niet om regelmatig te luchten.  

  • Check direct even uw meterkast. Dit is juist zo'n plek waar veel koude lucht via de leidingen uw huis binnenkomt. Ook hier een tochtstrip plaatsen kan helpen. 
Moeder met kinderen voorlezen in bed

Tip 2: Led, wat led je?

Zonde om een gloei- of halogeenlamp te vervangen terwijl deze nog niet stuk is? Echt niet! Wist u dat een ledlamp 85% minder stroom gebruikt dan een halogeenlamp en zelfs 90% minder dan een gloeilamp? Het vervangen van gloei- en halogeenlampen voor ledverlichting loont dus. Daarmee bespaart u op uw energieverbruik en bent u ook direct klimaatvriendelijk bezig.

Tip 3: Gebruik Radiatorfolie

Radiatorfolie is een simpele investering om te besparen op uw energiekosten. Het is een dunne folie die u tussen de radiator en een muur plaatst. Door radiatorfolie wordt de warmte van uw radiator weerkaatst waardoor er minder warmte verloren gaat. U bespaart met deze simpele oplossing energie en u verbruikt direct minder waardoor u ook geld bespaart.

Houtkachel

Tip 4: Niet alles verwarmen

Waarom de kamers in uw huis verwarmen waar u zelden bent? Dat is zonder van de energie en jammer van het geld. Draai de radiator uit in de ruimte waar u niet veel bent. Bijvoorbeeld de slaapkamer. 

  • Houd uw deuren dicht. Ook dit scheelt u aardig wat verbruik. 

Tip 5: Gebruik de ecostand van uw cv-ketel

Veel cv-ketels staan ingesteld op de comfortstand. Dit zorgt ervoor dat u altijd direct warm water heeft wanneer u de kraan aanzet. Dit kost extra energie. Wanneer u uw cv-ketel op de ecostand zet bespaart u flink op uw gasverbruik. De ketel verwarmt pas het water zodra u de kraan aanzet. 

Tip 6: Plak raamfolie

Staat het vervangen van uw ramen voor HR++ glas nog niet op uw planning? Er bestaat een simpele tussenoplossing: isolerende raam- of kozijnfolie. Met deze folie kunt u de isolatiewaarde van enkel glas brengen richting dubbel glas. Heeft u al dubbelglas dan krikt u de waarde op naar HR-glas. Hiermee houdt u warmte beter in huis en verbruikt u minder gas. Er zijn 2 soorten:

  • Raamfolie plakt u aan de binnenkant op het glas. Het heeft een reflecterende laag die de warmte terugkaatst naar binnen;
  • Kozijnfolie plakt u met de randen vast op het kozijn als een soort voorzetraam. Er komt een isolerende luchtlaag tussen uw raam en de folie.  

Let op! Isolerende folie werkt wel een stuk minder dan HR++ glas en triple glas. Met HR++ glas bespaart u veel meer op uw energieverbruik.

Slimme meter close up

Extra tip: Gebruik de slimme meter slim

Een slimme meter helpt u om energie te besparen. Dit is goed voor het milieu en voor uw portemonnee.

Vol Energie

Naast verduurzamen kunt u ook uw stroom slimmer gebruiken. Heeft u zonnepanelen? Zet eens uw wasmachine aan als de zon schijnt. Zo gaat er minder stroom richting het net en wast u (bijna) gratis.

Dit merkt u van het volle stroomnet

Bekijk video