Congestieneutrale batterij
De congestieneutrale batterij helpt u als u een batterij met een vermogen van meer dan 1 megawatt wilt aansluiten. U kunt zo duurzaam energie opslaan en flexibel handelen zonder congestie op het elektriciteitsnet te veroorzaken of verergeren. U gebruikt de beschikbare netcapaciteit buiten de drukste momenten op het net. Zo kunt u uw duurzaamheidsdoelen realiseren en batterijopslag verantwoord inzetten.

Wat is een congestieneutrale batterij?
Als u een Aansluit- en Transportovereenkomst (ATO) en een capaciteitsbeperkingscontract (CBC) tekent, kunt u batterijen met een vermogen van meer dan 1 megawatt congestieneutraal aansluiten op ons elektriciteitsnet. Het CBC is nodig zodat netcongestie niet veroorzaakt of verergerd wordt. Als er netcongestie is in een gebied, kunt u het zien als een autosnelweg. Over een hele dag is er meer dan genoeg ruimte op de weg. Maar op bepaalde momenten is er kans op file, omdat veel mensen tegelijk de weg willen gebruiken. De file-momenten noemen we ook wel piekuren. Met een CBC kan bijvoorbeeld worden vastgelegd dat u alleen buiten de piekmomenten elektriciteit kunt gebruiken.
Wat zijn de voordelen van een congestieneutrale batterij?
- Grote batterijen kunnen aangesloten worden op het elektriciteitsnet
Batterijen met een vermogen van meer dan 1 megawatt nemen elektriciteit af en/of leveren terug. Ze zijn voor ons erg onvoorspelbaar. Daarom is het niet mogelijk om deze aan te sluiten zonder aanvullende afspraken. Met de congestieneutrale batterij is het tóch mogelijk zulke grote batterijen aan te sluiten zonder dat het elektriciteitsnet overbelast raakt. - U krijgt een vergoeding voor het beperken van uw capaciteit
Bij capaciteitsbeperkingen krijgt u een vergoeding op basis van verschillende factoren:
1. Het aantal kilowatt dat we u beperken
2. De duur van de beperking
3. Het tarief per megawatt per uur
Hoe werkt de congestieneutrale batterij?
De congestieneutrale batterij werkt met dynamische capaciteitsbeperkingen om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. Er zijn 2 manieren:
- Dagelijkse capaciteitsbeperkingen: Wij leggen u een dag voordat wij netcongestie verwachten een capaciteitsbeperking op. Dit geven we vóór 8.30 uur aan u door. De beperkingen worden per kwartier opgelegd, afhankelijk van de beschikbare capaciteit. U moet op deze momenten uw energieverbruik of -teruglevering aanpassen.
- Afroepbare flexibiliteit: Uw batterij moet op afstand aan te passen zijn via vermogenssturing met de Realtime Interface (RTI).
Op onze pagina over het capaciteitsbeperkingscontract leest u meer over hoe het beperken in zijn werk gaat.
Is de congestieneutrale batterij geschikt voor mij?
De congestieneutrale batterij is geschikt voor u als u een batterij wilt aansluiten met een vermogen van meer dan 1 megawatt (MW). Het is hierbij goed om te weten dat kleinere batterijen (bijvoorbeeld 5 MW) vaak makkelijker in te passen zijn dan grote batterijen (bijvoorbeeld 25 MW).
Hoe kan ik ermee aan de slag?
Om de congestieneutrale batterij aan de slag te gaan, heeft een Aansluit- en Transportovereenkomst (ATO) en capaciteitsbeperkingscontract (CBC) nodig.
Heeft u nog geen aansluiting met voldoende vermogen?
Vraag dan een nieuwe aansluiting of verzwaring aan zodat u op de wachtlijst voor transportcapaciteit komt. U kunt dit doen via de pagina ‘Nieuwe aansluiting aanvragen’ of ‘Aansluiting wijzigen’. Tijdens de aanvraag kunt u aangeven dat u een batterij wilt aansluiten. Uw aanvraag komt op de wachtlijst zodra u de offerte heeft getekend. Op het moment dat er transportvermogen beschikbaar is, nemen we contact met u op om de vervolgstappen te bespreken om tot een ATO en CBC te komen..
Houd er rekening mee dat er op dit moment zeer beperkt capaciteit beschikbaar is voor batterijen. Ook als u op de wachtlijst staat, kan het zijn dat u nog jaren moet wachten op capaciteit, soms wel tot 10 jaar.
Heeft u al een aansluiting met voldoende transportvermogen?
Dan heeft u al een ATO en hoeft u geen CBC met ons af te sluiten. U moet uw batterij in de meeste gevallen wel bij ons melden. Hoe u dit doet, leest u op onze pagina over het melden van uw batterij.
Daarnaast moet u ook het volgende regelen.
- De juiste technische inrichting: Zorg dat wij uw batterij kunnen aansturen. Dit kan met een Realtime Interface (RTI) en een Congestie Service Provider (CSP) met secundaire meetinrichting (SAP). Dit om nauwkeurig gebruik te monitoren. Wilt u weten hoe u dit regelt? Neem contact op met een technisch adviseur.
- Voldoe aan de ESMD-eisen: Als u een batterij wilt aansluiten met een vermogen van meer dan 1 megawatt, dan moet u voldoen aan de eisen in het Electricity Storage Module Document (ESMD).
Meld u aan voor onze zakelijke nieuwsbrief
- Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief per e-mail
- Speciaal voor grootzakelijke klanten
- Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het energienet