Congestion Service Provider

Met de nieuwe Netcode elektriciteit is er een marktrol bijgekomen: Congestion Service Provider (CSP). Wat is een Congestion Service Provider en hoe werkt dit? We leggen het u uit.

Enexis hoogspanningsmasten

Wat is een Congestion Service Provider?

Een Congestion Service Provider (CSP) is een tussenpartij tussen u als grootzakelijke klant en ons. Een CSP helpt om te voorkomen dat er congestie ontstaat op het elektriciteitsnet en vraagt u wanneer nodig om meer of minder elektriciteit te produceren of af te nemen. Hier staat een financiële vergoeding tegenover. Een CSP biedt congestiemanagementdiensten aan voor 1 of meer grootzakelijke klanten. Heeft u een elektriciteitsaansluiting met flexibel vermogen? Bijvoorbeeld: kunt u de opbrengst van uw zon- of windpark  bijregelen? Of bepaalde machines harder of zachter laten draaien? Kortom kunt u tijdelijk uw afname en/of teruglevering van elektriciteit aanpassen? Of heeft u flexibiliteit in uw productieproces? Dan is Congestion Service Provider worden of als bedrijf aansluiten bij een CSP misschien interessant voor u.

Hoe werkt een CSP met ons samen?

Zodra er in een bepaald gebied congestie optreedt, krijgen de Congestion Service Providers hiervan bericht. Een Congestion Service Provider zoekt vervolgens in het congestiegebied naar klanten die flexibiliteit hebben en reageert op het bericht. Vervolgens kan  de CSP een contract met ons afsluiten of vrij bieden op GOPACS. Op dit platform geven wij aan wat onze behoefte is aan flexibel vermogen. Bij een passend aanbod selecteren wij de aanbieders. Daarna is het aan de CSP om de transportcapaciteit aan te (laten) passen. Hiervoor krijgt de CSP de afgesproken financiële vergoeding.

Zonnepaneel blauwe lucht

Hoe kan ik me aansluiten bij een erkend CSP?

Wilt u niet zelf bieden op GOPACS, maar dit laten verzorgen?  Dan kunt u zich aansluiten bij een erkend CSP. Op de website van TenneT vindt u alle erkende Congestion Service Providers. U kiest zelf met welke u wilt samenwerken.

Kan ik zelf Congestion Service Provider worden?

Wilt u zelf biedingen doen op het handelsplatform GOPACS? Om erkend CSP te worden, doorloopt u 4 stappen: 

 1. Vraag erkenning aan bij TenneT

  Wanneer u Congestion Service Provider wilt worden, moet u eerst erkend worden. TenneT is de landelijke netbeheerder die hiervoor de toetsing doet namens alle netbeheerders. U wordt erkend wanneer u succesvol de landelijke toetsing doorloopt.

  Meld u aan voor CSP erkenning
 2. Registreer u als marktpartij

  Heeft u van TenneT erkenning gekregen als Congestion Service Provider? Dan is de volgende stap om u te registreren in het centrale Marktpartijen Register.

  Registreer als marktpartij
 3. Meld u aan bij GOPACS

  Bent u geregistreerd als marktpartij? Dan meldt u zich aan bij GOPACS. Na uw aanmelding worden eerst de aansluitingen getoetst die de CSP vertegenwoordigd. Hiervoor heeft u de EAN-codes nodig van de aansluitingen waarmee u biedingen gaat doen. Na de toetsing van uw aansluitingen kunt u als CSP starten met bieden via GOPACS.

  Meld u aan bij GOPACS
 4. Ga een contract met ons aan (optioneel)

  Op GOPACS kunt u vrij bieden. U kunt er als CSP ook voor kiezen om een contract met ons aan te gaan. Zodra wij een afroep doen, kunt u met uw flexibel vermogen een bod doen. Wordt uw bod gekozen? Dan ontvangt u een bevestiging en past u het vermogen op het afgesproken moment aan.

  Bekijk onze contracten