Beperkte capaciteit op het elektriciteitsnet voor terugleveren

Steeds meer bedrijven willen duurzaam bezig zijn en energie terugleveren. Daarom stijgt de vraag naar capaciteit op het elektriciteitsnet en is er niet altijd genoeg ruimte vrij. We doen ons uiterste best de capaciteit zo snel mogelijk uit te breiden. Zo zorgen we er samen voor dat we de energietransitie realiseren.

Zonnepark

Waarom is er beperkt ruimte op het stroomnet?

Het opwekken van zonne-energie en andere duurzame oplossingen voor energiewinning is de laatste jaren enorm toegenomen. Daardoor raakt het stroomnet op steeds meer plekken in Nederland vol, ook in Enexis-gebied. We werken daarom continu aan het uitbreiden en verzwaren van ons elektriciteitsnet en het landelijke hoogspanningsnet. Zo wordt de capaciteit op ons elektriciteitsnet vergroot en kan in de toekomst iedereen duurzame energie terugleveren.

Transportcapaciteitcheck

Vul uw postcode in en check uw mogelijkheden voor het terugleveren van energie.

  1. Wat is uw postcode

Energie terugleveren? Check de capaciteit in uw gebied

Uw mogelijkheden voor elektriciteit terugleveren


Transparant: transportcapaciteit beschikbaar

In dit gebied is transportcapaciteit beschikbaar. Aanvragen voor terugleveren op een bestaande of nieuwe aansluiting verlopen via de normale route.

Geel: beperkte transportcapaciteit beschikbaar

 In uw gebied is beperkt transportcapaciteit beschikbaar. De totale behoefte aan transportcapaciteit in offerteaanvragen is groter dan de beschikbare capaciteit. Vraag altijd een offerte aan voor het terugleveren op een bestaande of nieuwe aansluiting. Ook als er beperkt transportcapaciteit beschikbaar is. Zo weten wij welke behoefte er is en wordt u geïnformeerd zodra er ruimte is op ons net.

Oranje: minimaal transportcapaciteit beschikbaar

In dit gebied is (bijna) geen transportcapaciteit beschikbaar. Hiervan is melding gedaan bij de ACM (Autoriteit Consument en Markt). Er wordt onderzocht wat de mogelijkheid is van congestiemanagement. Zolang het onderzoek loopt weten we nog niet of we uw aanvraag kunnen behandelen. U ontvangt daarom een voorlopige afwijzing. Wanneer uit het onderzoek blijkt dat er toch ruimte voor u op het net komt, nemen wij contact met u op.

Lees meer over de onderzoeken naar congestiemanagement

Rood: geen transportcapaciteit beschikbaar

In dit gebied is, geen transportcapaciteit beschikbaar.  Ook niet met de inzet van congestiemanagement. Dat is de conclusie van het onderzoek naar congestiemanagement. Het capaciteitsprobleem zit in de overgang van het energienet van TenneT (landelijke netbeheerder hoogspanningsnet) naar dat van Enexis Netbeheer. Daarom geldt er een transportbeperking voor het hele gebied dat vanaf dat punt wordt bediend. Alle aanvragen voor teruglevering via een bestaande of nieuwe aansluiting worden definitief afgewezen en opgenomen op de wachtlijst.

Lees meer over de onderzoeken naar congestiemanagement

Elektriciteit afnemen

Gaat u elektriciteit afnemen? Ook hierin is beperkte transportcapaciteit.