Gas en stroom: tips bij storingen en onderbrekingen

Het energienet in Nederland behoort tot de beste van de wereld. Toch kan een gas- of elektriciteitsstoring altijd een keertje gebeuren. Bekijk onze tips wanneer u thuis tijdelijk geen stroom of gas hebt.

Stel op bank met krant

5 tips bij gas- en stroomstoringen

 • Tip bij een stroomstoring: houd de koelkast en vriezer dicht

  Als de stroom uitvalt, is het verstandig om de koelkast en/of vriezer zo min mogelijk te openen. Een dichte deur houdt de warmte van buiten tegen. Zo blijft het eten en drinken langer koel. Of u etenswaren moet weggooien na een stroomuitval, is afhankelijk van de temperatuur in het apparaat en de duur van de uitval. Bekijk de richtlijnen van Het Voedingscentrum.

 • Tip bij een gas- en stroomstoring: kijk op de storingsinformatiepagina

  U kunt actuele gas- en stroomstoringen in Enexisgebied eenvoudig opzoeken door uw postcode in te vullen. Als u vervolgens op uw postcode of woonplaats klikt, vindt u meer informatie over de storing. U ziet bijvoorbeeld de verwachte eindtijd van de storing. Zo weet u beter waar u aan toe bent. Let op: de verwachte eindtijd is een voorspelling. Soms duurt het wat langer (of korter) voor een storing is opgelost. 

 • Tip bij een stroomstoring: breng zonne-energie naar binnen

  Niemand zit graag in het donker. Veel mensen hebben in hun tuin of terras lampen op zonne-energie staan. Is deze lamp makkelijk te verplaatsen? Zet hem dan tijdelijk binnen neer. Dan hoeft u 's avonds niet in het donker te zitten als de stroom even niet werkt.

 • Tip bij een gasstoring: draai de gaspitten uit

  Valt het gas uit terwijl u aan het koken bent? Draai de gaspitten dicht. Zo gaat er geen gas verloren als de storing voorbij is en voorkomt u gevaarlijke situaties.  

 • Tip bij een gasstoring: houd de warmte in huis

  Is het koud buiten? Houd dan de warmte in huis door ramen, deuren en gordijnen te sluiten. Zo verliest uw woning zo min mogelijk warmte. Hebt u (bijvoorbeeld door werkzaamheden) voor een langere periode geen gas en hebt u een gasgestookte cv-ketel? Een elektrische kachel kan dan een optie zijn. 

Extra tip

Leg een zaklamp in de meterkast. Als de stroom uitvalt, hebt u een lichtbron bij de hand en kunt u makkelijker schakelaars en zekeringen controleren.