Elektrisch opladen van een auto

Een laadpaal aanvragen, hoe regelt u dat?

Wilt u een laadpaal of oplaadpunt laten plaatsen omdat u elektrisch wilt (gaan) rijden?  U leest hieronder hoe en waar u dat regelt.

Of u een laadpunt kunt laten plaatsen  hangt af van waar de laadpaal moet komen, uw woonsituatie en van de regels van uw gemeente. Komt de laadpaal op uw eigen terrein of in de openbare ruimte?

Laadpaal in de openbare ruimte

Uw gemeente beslist of en waar laadpalen in de openbare ruimte mogen komen. Vraag daarom bij uw gemeente naar de mogelijkheden. Uw gemeente zal in elk geval bekijken of er al een laadpaal bij u in de buurt staat. En of u een eigen parkeerplek hebt waarop u een oplaadpunt kunt laten plaatsen.

Laadpaal of oplaadpunt op uw eigen terrein 

De aanleg van een oplaadpunt wordt gezien als een verandering aan gemeenschappelijke ruimten. U hebt daarom toestemming nodig van de beheerder of VvE. 

Als u toestemming hebt gekregen om een laadpaal te plaatsen, dan kunt u een laadpaal aanvragen via een laadpaal-aanbieder. Op de website van eViolin vindt u een overzicht met de meeste laaddienstverleners en laadpuntexploitanten in Nederland. U kunt zelf een keuze maken. 

Aansluiting

Om de laadpaal te kunnen gebruiken, moet deze aangesloten zijn op een elektriciteitsaansluiting. Dat kan op twee manieren:

  • U kunt het oplaadpunt of de laadpaal aan laten sluiten op een aparte elektriciteitsaansluiting op uw eigen terrein (bijvoorbeeld op uw eigen parkeerplek). U ontvangt dan een aparte factuur voor de verbruikte elektriciteit. U vraagt een nieuwe aansluiting aan via mijnaansluiting.nl.  
  • Als de laadpaal op korte afstand van uw woning geplaatst wordt, is het mogelijk om het oplaadpunt of de laadpaal aan te laten sluiten op een vrije groep in de meterkast. Neem hiervoor contact op met een leverancier of installateur van de laadpaal. Op www.uwduurzameinstallateur.nl vindt u erkende installateurs van oplaadpunten. Soms is het nodig om de capaciteit van uw elektriciteitsaansluiting te verzwaren. Dit hangt af van het type auto en de snelheid waarmee u wilt laden. Wilt u weten wat de capaciteit van uw aansluiting is? Log dan in op Mijn Enexis. Uw installateur of leverancier kan u vertellen of het verzwaren van de aansluitcapaciteit nodig is. Het wijzigen van uw aansluiting regelt u via onze website.

De laadpaal zelf vraagt u aan via een laadpaal-aanbieder. Op de website van eViolin vindt u een overzicht met de meeste laaddienstverleners en laadpuntexploitanten in Nederland. U kunt zelf een keuze maken. 

Aansluiting laadpaal

Om de laadpaal te kunnen gebruiken, moet deze aangesloten zijn op een elektriciteitsaansluiting. Dat kan op twee manieren:

  • U kunt het oplaadpunt of de laadpaal aan laten sluiten op een aparte elektriciteitsaansluiting op uw eigen terrein (bijvoorbeeld op de oprit). U ontvangt dan een aparte factuur van de verbruikte elektriciteit. Een nieuwe aansluiting vraagt u aan via mijnaansluiting.nl. Huurt u de woning? Vraag dan toestemming aan de verhuurder of eigenaar. 
  • U kunt het oplaadpunt of de laadpaal aan laten sluiten op een vrije groep in de meterkast. Neem hiervoor contact op met een leverancier of installateur van de laadpaal. Op www.uwduurzameinstallateur.nl vindt u erkende installateurs van oplaadpunten.  Soms is het nodig om de aansluitcapaciteit van uw elektriciteitsaansluiting te verzwaren. Dit hangt af van het type auto en de snelheid waarmee u wilt laden. Wilt u weten wat de capaciteit van uw aansluiting is? Log dan in op Mijn Enexis. Uw installateur of leverancier kan u vertellen of verhogen van de capaciteit van de aansluiting nodig is. Het wijzigen van uw aansluiting regelt u via onze website. Huurt u de woning? Vraag dan toestemming aan de verhuurder of eigenaar.