Ik wil mijn huis verduurzamen
Gaat u binnenkort verhuizen of verbouwen? Dat is een mooi moment om uw huis duurzamer te maken. Er zijn verschillende mogelijkheden. We helpen u alvast op weg.
Snel naar:

Een duurzaam huis kent veel voordelen zoals:
- U verbruikt minder energie en bespaart daarmee op uw energierekening.
- U stoot direct minder CO2 uit.
- U heeft minder last van tocht of hitte in huis.
- Uw woning kan een hoger energielabel krijgen.
- Uw woning kan een hogere verkoopwaarde krijgen.

Een duurzaam begin: uw woning isoleren
Hoe u uw huis ook wilt verwarmen, isoleren is altijd een rendabele eerste stap. Omdat uw huis de warmte beter vasthoudt, verbruikt u minder energie. Wij vertellen u welke mogelijkheden er zijn. Wilt u de meest actuele informatie en handige tips en tricks over energiebesparing en isoleren?
1. Vloerisolatie
De voordelen van een goede vloerisolatie zijn warmere voeten en lagere kosten voor verwarming. Vloerisolatie is net als vloerverwarming en spouwmuurisolatie een ‘no regret-maatregel’: een duurzame investering in uw woning die zich altijd terugverdient. Bij vloerisolatie ervaart u het meeste voordeel van isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. Als u bij het plaatsen van vloerverwarming direct ook vloerisolatie laat aanleggen, verlaagt u uw CO²-uitstoot aanzienlijk.
2. Spouwmuurisolatie
Een spouw is de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur. Vanaf de buitenkant van uw huis kunt u deze ruimte laten vullen met isolatiemateriaal. Het isolatiebedrijf boort in de voegen van de buitenmuur kleine gaten. Via deze gaten wordt het isolatiemateriaal in de spouw gespoten. De gaten worden daarna weer netjes dichtgemaakt. Deze maatregel zorgt ervoor dat de warmte beter in uw huis blijft.
3. Isolatieglas
Als uw huis verouderde ramen heeft, gaat er veel warmte verloren. Dat is niet alleen ongunstig voor uw energierekening, maar ook voor het milieu. Als u uw enkel- of dubbelglas vervangt door HR++ of triple glas, houdt u meer warmte binnen.
4. Dakisolatie
In vrijwel alle huizen gaat de meeste warmte verloren bij het dak. Hoeveel u met dakisolatie bespaart, hangt af van het isolatiemateriaal dat u kiest en de vorm van uw dak.

Duurzaam energie opwekken: zonnepanelen plaatsen
Energie opwekken met zonnepanelen op uw dak is duurzame keuze, zowel voor het milieu als uw portemonnee. U wekt namelijk uw eigen groene stroom op. Wekt u meer energie op dan u verbruikt? Dan kunt u dit terugleveren aan uw energieleverancier. Tot 2023 wordt dit jaarlijks verrekend met uw energierekening. Na 2023 wil de regering de salderingsregeling afbouwen.
Niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen. Is uw dak ongeschikt, maar wilt u wel het gebruik van zonne-energie bevorderen? Dan kunt u bijdragen aan collectieve zonnepanelen op het dak van bijvoorbeeld een voetbalstadion, school of bedrijfspand.
Wilt u aan de slag met zonnepanelen?
Houd er dan rekening mee dat in sommige gevallen uw aansluiting moet worden verzwaard of dat de elektriciteitsmeter vervangen moet worden voordat u energie kunt gaan terugleveren.

Minder gas verbruiken en gasloos wonen
Als onderdeel van de energietransitie gaat Nederland de komende decennia stap voor stap steeds minder aardgas verbruiken. Elke gemeente maakt plannen om dit te realiseren. Als u overweegt om aardgasvrij te wonen, is het daarom verstandig eerst naar de plannen van uw gemeente te informeren. Daarmee voorkomt u onnodige kosten en werkzaamheden.