Ik wil een laadpaal voor mijn elektrische auto

Wanneer u overstapt op elektrisch rijden, maakt u gebruik van een laadpaal om uw auto op te laden. Wij vertellen u meer over de mogelijkheden.

Laadpaal elektrische auto man

U kunt dan kiezen voor een privé laadpaal of u kunt een openbare laadpaal gebruiken. Of u een laadpunt op eigen terrein kunt laten plaatsen, hangt af van de plaats van de laadpaal, uw woonsituatie en de regels van uw gemeente. Ook moet u controleren of uw aansluiting zwaar genoeg is.

Een laadpaal op uw eigen terrein

Het aanschaffen en plaatsen van een laadpaal kunt u regelen via een laadpaal-aanbieder. Kiest u voor een laadpaal op eigen terrein? Dan wordt deze aangesloten op de elektriciteitsaansluiting van uw huis. Omdat het opladen van een elektrische auto veel stroom kost, is het belangrijk dat uw elektriciteitsaansluiting genoeg vermogen heeft. Het opladen van uw elektrische auto verbruikt namelijk evenveel stroom als ongeveer 8 tot 10 huishoudens. Vraag een erkend installateur of de aanbieder van laadpalen om advies of een laadpaal past bij uw huidige aansluiting. Soms moet u capaciteit van uw elektriciteitsaansluiting verzwaren. Huurt u de woning? Vraag dan toestemming aan de verhuurder of eigenaar.

Ik woon in een flat of appartement

Wanneer u in een flat of appartement woont, wordt de aanleg van een oplaadpunt gezien als een verandering aan gemeenschappelijke ruimten. U heeft dan toestemming nodig van de beheerder of van uw Vereniging van Eigenaren (VvE) voor u een laadpaal kunt aanvragen via een laadpaal-aanbieder.

Extra meetpunt

Een extra meetpunt is handig wanneer u het verbruik voor uw huishouden en dat van uw elektrische auto apart wilt registreren en afrekenen. U kunt dan een apart contract afsluiten met uw energieleverancier of kiezen voor een andere leverancier.

Laadpaal in straat close up

Laadpaal in de openbare ruimte

Wilt u een openbare laadpaal aanvragen? Dan heeft u een vergunning of ontheffing nodig van uw gemeente. De gemeente beslist óf en waar laadpalen in de openbare ruimte mogen komen. Elke gemeente heeft hierbij eigen regels. Zo kan de gemeente kijken naar het bestaande aanbod palen bij u in de buurt en mag de gemeente eisen stellen aan de auto. Neem contact op met uw eigen gemeente om de mogelijkheden te bespreken.

Een laadpaal in de openbare ruimte kan door iedereen gebruikt worden. Op  oplaadpalen.nl vindt u een overzicht van alle bestaande openbare oplaadpunten in Nederland.

Een laadpaal aanvragen

Om de video te bekijken moet u eerst alle cookies accepteren

Tim gaat op onderzoek uit om te kijken wat er komt kijken bij het installeren van een laadpaal voor zijn auto.

Veelgestelde vragen: ik wil een laadpaal

  • Voor het opladen van uw elektrische auto heeft u een slimme meter nodig. Daarnaast moet de capaciteit van de aansluiting op het elektriciteitsnet zwaar genoeg zijn. Het opladen van uw elektrische auto kost veel stroom. En in uw woning gebruikt u waarschijnlijk ook gewoon stroom wanneer de auto wordt opgeladen. Uw installateur of leverancier kan u vertellen of het verzwaren van de aansluitcapaciteit nodig is. Enexis Netbeheer is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de verzwaring van de aansluiting en het vervangen van de energiemeter.

    Heeft dit antwoord u geholpen?