Overschrijden gecontracteerd transportvermogen

Is er transportschaarste in een gebied waar uw aansluiting ligt? Dan mag u uw gecontracteerd transportvermogen (contractwaarde) niet overschrijden. Op deze pagina leest u wat de gevolgen zijn en hoe u overschrijden voorkomt.

Verlichte stad in de avond

Wat gebeurt er als ik het gecontracteerd vermogen overschrijd?

Als u in een gebied zonder transportschaarste het gecontracteerd transportvermogen overschrijdt, wordt dit automatisch naar boven bijgesteld en stijgen uw periodieke transportkosten. Ligt uw aansluiting in een gebied met transportschaarste? Dan krijgt u van ons een e-mail met de aankondiging van mogelijke congestie en mag overschrijden niet meer. Als u er wel overheen gaat kan dit schade veroorzaken aan het elektriciteitsnet. U en andere bewoners en/of bedrijven hebben dan even geen stroom meer. 

Blijft u het gecontracteerd vermogen toch overschrijden en past u uw verbruik niet aan? Dan sluiten we in het uiterste geval de stroomaansluiting af. Alleen zo kunnen we garanderen dat het elektriciteitsnet veilig en betrouwbaar blijft.

Transportcapaciteit op het elektriciteitsnet

Hoe weet ik of ik over mijn gecontracteerd vermogen ben heen gegaan

Als u uw gecontracteerd vermogen heeft overschreden, ziet u dit terug op uw factuur. We raden u aan om daarna zo snel mogelijk uw verbruik aan te passen. Als u het gecontracteerd vermogen blijft overschrijden, krijgt u van ons schriftelijk bericht en nemen we telefonisch contact op. 

Hoe zorg ik ervoor dat ik het gecontracteerd vermogen niet overschrijd?

Onderstaande tips helpen voorkomen dat u over het gecontracteerd vermogen heen gaat.  

 • Krijg inzicht in uw verbruik
  Inzicht in uw verbruik, helpt u om te zien waar u uw verbruik kunt aanpassen. Neem hiervoor contact op met uw meetbedrijf. Zij kunnen uw meetgegevens per kwartier ophalen waarmee u precies kunt zien op welke momenten u te veel verbruikt.
 • Vraag advies van een erkend installateur of adviseur
  Schakel een erkend installateur of adviseur in om te bepalen hoeveel vermogen u echt nodig heeft en welke technische aanpassingen nodig zijn om overschrijding te voorkomen.
 • Meer transportvermogen aanvragen
  Heeft u meer vermogen nodig dan het huidige gecontracteerde transportvermogen en lukt het niet om uw verbruik aan te passen? Dan moet u meer transportvermogen  aanvragen. Als uw bedrijf zit in een gebied met transportschaarste, komt u op een wachtlijst. Zodra er transportcapaciteit voor u beschikbaar komt, krijgt u hiervan bericht. Houd er rekening mee dat dit soms wel 5 tot 10 jaar kan duren. U leest hier meer over op onze pagina over transportschaarste. . 

Veelgestelde vragen over het gecontracteerd transportvermogen

 • De gebruikers van ons energienet kunnen pas optimaal gebruikmaken van hun aansluiting als wij vraag en aanbod van energie goed op elkaar afstemmen. Om storingen te voorkomen, moet het net in balans zijn. Daarom spreken wij met onze grootzakelijke klanten een waarde af die wij reserveren in ons energienet.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Wilt u het gecontracteerd vermogen wijzigen? Dien dan een aanvraag in. Als u het gecontracteerd vermogen wilt verhogen, dan controleren we na uw aanvraag of er transportcapaciteit beschikbaar is. Is dit er? Dan keuren wij uw aanvraag goed. Is er geen transportcapaciteit? Dan wordt het gecontracteerd vermogen niet verhoogd. Uw aanvraag wordt op een wachtlijst gezet. Wanneer er in uw gebied weer ruimte is op het elektriciteitsnet, nemen wij contact met u op.

  Wilt u de aansluiting ook  fysiek verzwaren? Lees meer op onze pagina over het wijzigen van uw aansluiting.

  Heeft dit antwoord u geholpen?