Overschrijden gecontracteerd transportvermogen (elektriciteit)

Het stroomnet in Nederland raakt overvol en het risico op storingen is steeds groter. Daarom is het extra belangrijk dat u niet over uw gecontracteerd transportvermogen (contractwaarde voor elektriciteit) heen gaat. Op deze pagina leest u waarom dit belangrijk is, wat de gevolgen zijn als het toch gebeurt en hoe u dit voorkomt.

Verlichte stad in de avond

Waarom is het belangrijk om niet over uw gecontracteerd transportvermogen heen te gaan?

We maken met z’n allen gebruik van hetzelfde stroomnet. We verbruiken steeds meer stroom en leveren ook steeds meer terug. Deze groei gaat zo snel dat ons energienet het niet meer kan bijbenen. Het leidt tot netcongestie: het net zit vol. Dit brengt de betrouwbaarheid van het net in gevaar. Om storingen of zelfs tijdelijk afschakelen van klanten te voorkomen, werken we hard aan een uitbreiding van het net, maar dat kost tijd. Om in de tussentijd overbelasting te voorkomen is het in regio’s met netcongestie extra belangrijk om niet over het gecontracteerd transportvermogen (GTV) voor afname of teruglevering heen te gaan. Ondertussen hebben we de hulp van bedrijven hard nodig. Zodat we u en andere bedrijven zo goed mogelijk kunnen blijven voorzien van stroom.

Transportcapaciteit op het elektriciteitsnet

Hoe weet u of u over het gecontracteerd transportvermogen heen bent gegaan?

Als u over uw gecontracteerd transportvermogen (GTV) heen bent gegaan, ziet u dit terug op uw factuur. Ligt uw aansluiting in een regio met transportschaarste? Dan krijgt u een e-mail van ons en bellen we u.  We vragen u dan om uw energieverbruik of - teruglevering aan te passen. Past u dit niet aan en blijft u over het GTV heen gaan? Dan kan dat gevolgen voor u hebben. In het uiterste geval kunnen we u afsluiten of nemen we juridische stappen. Dat voorkomen we liever samen met u.

Als u in een regio zonder transportschaarste over het GTV heen gaat, passen we uw contract automatisch naar boven aan. Hierdoor stijgen uw periodieke transportkosten.

Hoe zorgt u ervoor dat u niet over het gecontracteerd transportvermogen heen gaat?

U heeft de volgende mogelijkheden om te voorkomen dat u over het gecontracteerd transportvermogen (GTV) heen gaat.  

  • Gebruik ons stappenplan voor efficiënt energiegebruik
    Ons stappenplan bij netcongestie helpt u slim om te gaan met uw energiegebruik. De 1e  stap is inzicht krijgen in uw huidige afname of teruglevering. Uw meetverantwoordelijke kan uw meetgegevens per kwartier leveren. Hiermee maakt u een energieprofiel, waarmee u precies ziet wanneer u (te) veel verbruikt of teruglevert. Daarna onderzoekt u hoe u energie kunt besparen of uw bedrijfsproces efficiënter kunt inrichten. Tip: Schakel een energieadviseur of installateur in om te bepalen hoeveel vermogen u echt nodig heeft en ontdek welke technische aanpassingen nodig zijn.

    Start vandaag nog met het analyseren van uw gegevens en neem gerichte maatregelen om uw energiegebruik te optimaliseren. 

    Aan de slag met het stappenplan
     
  • Meer transportvermogen aanvragen
    Lukt het niet om uw afname of teruglevering aan te passen en heeft u dus meer vermogen nodig dan het huidige GTV? Dan kunt u meer transportvermogen aanvragen:
    - GTV wijzigen voor afname
    - GTV wijzigen voor teruglevering

    Let op: Als uw bedrijf in een regio met transportschaarste zit, komt u op een wachtlijst. Zodra er transportcapaciteit voor u beschikbaar komt, krijgt u hiervan bericht. Houd er rekening mee dat dit soms wel tot 10 jaar kan duren. U leest hier meer over op onze pagina over transportschaarste

Veelgestelde vragen over het gecontracteerd transportvermogen

  • Het gecontracteerd transportvermogen (GTV) is het maximale elektrische vermogen dat u op enig moment mag verbruiken of terugleveren. Dat is niet hetzelfde als de grootte van de elektriciteitsaansluiting. De fysieke aansluiting bepaalt hoeveel stroom er technisch geleverd zou kunnen worden. Maar het GTV bepaalt de maximale hoeveelheid stroom die er afgenomen of teruggeleverd mag worden volgens onze overeenkomst. 

    Een voorbeeld:
    Stel, een fabriek heeft een elektriciteitsaansluiting van 630 kVA en een GTV voor afname van 300 kW. Als de fabriek tijdens een piek 400 kW verbruikt, gaat ze over haar GTV heen, ook al kan de fysieke aansluiting dit wel aan. Het is belangrijk dat de fabriek niet over die 300 kW heen gaat.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Wilt u het gecontracteerd transportvermogen (GTV) wijzigen? Dien dan een aanvraag in:

    Als u het GTV wilt verhogen, dan controleren we na uw aanvraag of er transportcapaciteit beschikbaar is. Is dit er? Dan keuren wij uw aanvraag goed. Is er geen transportcapaciteit? Dan wordt het GTV niet verhoogd. We zetten uw aanvraag dan op een wachtlijst. Wanneer er in uw regio weer ruimte is op het elektriciteitsnet, nemen wij contact met u op.

    Wilt u de elektriciteitsaansluiting fysiek verzwaren? Lees meer op onze pagina over het verzwaren van uw aansluiting.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • De gebruikers van ons energienet kunnen hun aansluiting alleen optimaal gebruiken als wij vraag en aanbod van energie goed op elkaar afstemmen. Om storingen te voorkomen, moet het net in balans zijn. Daarom spreken wij met onze grootzakelijke klanten een waarde af die wij reserveren in ons energienet: de contractwaarde. Voor elektriciteit is dit het gecontracteerd transportvermogen, voor gas is dit de gecontracteerde transportcapaciteit. 

    Heeft dit antwoord u geholpen?

Meld u aan voor onze zakelijke nieuwsbrief

  • Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief per e-mail
  • Speciaal voor grootzakelijke klanten
  • Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het energienet