Contractwaarde bekijken of wijzigen

Als u een grootzakelijke aansluiting hebt, dan spreekt u met Enexis Netbeheer een gecontracteerd transportvermogen en/of transportcapaciteit af. Wilt u uw contractwaarde bekijken of wijzigen? In Mijn Enexis Zakelijk kunt u eenvoudig en snel uw gegevens inzien.

monteurs capaciteit wijzigen

Wat is een contractwaarde? 

Het gecontracteerd transportvermogen is het vermogen dat wij voor u reserveren in ons elektriciteitsnet. De gecontracteerde transportcapaciteit is de capaciteit die wij voor u reserveren in ons gasnet. Beide geven aan hoeveel u elke maand maximaal mag afnemen. Met andere woorden: een gecontracteerd(e) transportvermogen of -capaciteit bepaalt hoe zwaar u uw aansluiting (en dus het energienet) mag belasten. Dit is dus wat anders dan de hoeveelheid energie die u afneemt.

Waar vind ik mijn contractwaarde?  

Als grootzakelijke klant kunt u inloggen in Mijn Enexis Zakelijk. Daarin kunt voor al uw grootzakelijke aansluitingen uw gecontracteerd transportvermogen of transportcapaciteit bekijken of wijzigen. Bovendien vindt u meer informatie over wanneer u een transportvermogen of -capaciteit kunt wijzigen en wat een overschrijding precies inhoudt. Hebt u nog geen account? Dan kunt u zich meteen aanmelden.

Veelgestelde vragen over contractwaarde

Wilt u meer informatie over wat contractwaarde is en wanneer u deze moet aanpassen? Hieronder vindt u de antwoorden op veelgestelde vragen.

 • Er zijn twee belangrijke verschillen tussen het gecontracteerd(e) transportvermogen en transportcapaciteit: 

  • Het gecontracteerd transportvermogen wordt uitgedrukt in kW (kilowatt)  en gebruiken we voor elektriciteit
  • De gecontracteerde transportcapaciteit wordt uitgedrukt in m3/h (kubieke meter per uur)  en gebruiken we voor gas

  De hoogte van het gecontracteerd(e) transportvermogen of transportcapaciteit bepaalt u zelf en wordt vastgelegd in de aansluit- en transportovereenkomst die u met Enexis Netbeheer sluit. Veranderen uw energiebehoeften in de loop van de tijd? Dan kunt u het transportvermogen/-capaciteit altijd nog wijzigen.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Gaat u zonnepanelen plaatsen op uw dak of ergens anders op uw terrein en wilt u elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet? Dan moet u uw gecontracteerde transportvermogen wijzigen. Dit geldt ook als u op een andere manier elektriciteit gaat terugleveren. Als u het vermogen aan laat passen, reserveren wij de benodigde capaciteit op ons elektriciteitsnet. Zo bent u er zeker van dat u de opgewekte energie ook daadwerkelijk kunt terugleveren.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • De gebruikers van ons energienet kunnen pas optimaal gebruikmaken van hun aansluiting als wij vraag en aanbod van energie goed op elkaar afstemmen. Om storingen te voorkomen, moet het net in balans zijn. Daarom spreken wij met onze grootzakelijke klanten een waarde af die wij reserveren in ons energienet.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Wilt u uw gecontracteerde vermogen verhogen? Dan is er bij transportschaarste in uw gebied helaas geen vrije ruimte beschikbaar voor u als grootzakelijke afnemer van elektriciteit. Zodra er extra capaciteit vrijkomt door bijvoorbeeld netuitbreiding, is het weer mogelijk om uw vermogen te verhogen. Hebt u plannen waarbij verhoging van uw vermogen noodzakelijk is? Dien dan toch uw aanvraag in, zodat u op onze wachtlijst komt te staan.

  Heeft dit antwoord u geholpen?