Nieuw hoogspanningsstation i.s.m. TenneT in omgeving Bedrijvenpark Groningen Zuid, Musselkanaal

Om de toenemende vraag naar elektriciteit en om ons voor te bereiden op de energietransitie, versterken TenneT en regionale netbeheerders het elektriciteitsnet onder andere in het noorden van het land (Groningen en Drenthe). 

Pagina laatst bijgewerkt op: 11 maart 2024, 16:32

 • Verwachte startdatum

  11 maart 2024
 • Verwachte einddatum

  30 september 2027
 • Status

  In uitvoering
 • Type werkzaamheden

  Nieuw hoogspanningsstation i.s.m. TenneT
 • Beweegreden

  Om de energietransitie mogelijk te maken, versterken TenneT en regionale netbeheerders het elektriciteitsnet onder andere in het noorden van het land (Groningen en Drenthe). Het is nodig om het sterk stijgende aanbod van duurzame elektriciteitsproductie, zoals zonne- en windenergie, aan te kunnen en op termijn ook de groeiende vraag naar elektriciteit. Met de bouw van dit nieuwe station zorgen TenneT en Enexis Netbeheer voor een betere aansluiting van het landelijke elektriciteitsnet op het regionale en lokale net.Lees meer over werkzaamheden
 • Plaats

  Musselkanaal
 • Omgeving

  Bedrijvenpark Groningen Zuid, gemeente Westerwolde
 • Provincie

  Groningen
 • Betrokken partijen

  Enexis Netbeheer TenneT Onderaannemers
Loading Map

Werkzaamheden

De werkzaamheden bestaan uit het realiseren van een tweetal onderdelen; een hoogspanningsstation voor TenneT en een station voor Enexis. Het hoogspanningsstation bestaat uit de installaties voor de aanlanding van de hoogspanningskabels en de zogenaamde schakeltuinen. Het station voor Enexis bestaat uit de grote transformatoren en bijbehorende schakelhuizen ten behoeve van de afgaande kabels die het omliggende gebied van stroom moet gaan voorzien. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de verschillende onderaannemers van TenneT en Enexis. 
Veenoord werkzaamheden hoogspanningsstation

TenneT en Enexis Netbeheer informeren over hoogspanningsstation Ter Apelkanaal

TenneT en Enexis Netbeheer gaan vanaf 2022 een hoogspanningsstation bouwen op bedrijvenpark Zuid-Groningen in Ter Apelkanaal. Op 19 november 2021 konden bedrijven en mensen uit de buurt kennis nemen van de plannen en de procedures voor wijziging bestemmingsplan en vergunningverlening. Ook konden ze vragen stellen via chat en e-mail.

U vindt alle vragen die tijdens de bijeenkomst zijn gesteld, met de antwoorden, op deze pagina. Ook kunt u daar de online bijeenkomst nog eens terug kijken.

Online informatiebijeenkomst op 19 november 2021

Landelijk hoogspanningsnetbeheerder TenneT en Enexis Netbeheer bereiden de bouw voor van een nieuw hoogspanningsstation op bedrijvenpark Zuid-Groningen in Ter Apelkanaal. We informeren u hier graag over tijdens een online informatiebijeenkomst op 19 november 2021 van 19.30 tot 20.30 uur. Deze bijeenkomst is live te volgen via YouTube en via deze webpagina.

Lees meer over de online bijeenkomst van 19 november.

Veelgestelde vragen

Waarom willen TenneT en Enexis juist hier een hoogspanningsstation bouwen?

Niet alle locaties lenen zich voor dergelijk bouwwerk, daarom is veel vooronderzoek gedaan en zijn zorgvuldige afwegingen gemaakt. Er is bewust gekozen voor een locatie buiten de bebouwde omgeving, vlakbij bestaande hoogspanningslijnen en in dit geval op een bedrijvenpark.

Is dit de enige plek in deze regio waar een nieuw (380 kV) hoogspanningsstation komt?

Nee. Verspreid over Drenthe en Groningen worden bestaande hoogspanningsstations aangepast en er komen in ieder geval 2 nieuwe 380 kV-hoogspanningsstations die gekoppeld worden met het 110kV-net om de krapte op dat net te verminderen.

Wat betekent zo'n station voor omwonenden?

De locatie is zorgvuldig gekozen. Onder een bestaande hoogspanningslijn en op een bedrijvenpark. Hiermee verwachten we de impact op de omgeving zo veel mogelijk te beperken. We zien bij hoogspanningsstations die vlakbij de bewoonde omgeving staat of komt, dat voornamelijk laag frequent geluid een belangrijk aandachtspunt/onderwerp is. Op de website van TenneT is daarvoor een speciale pagina op de website ingericht. U leest daar alles over geluid; https://www.tennet.eu/nl/nl/geluid.

 

Relevante links

•         Brochure Hoogspanningsstation 

•          Brochure Hoogspanningslijnen 

•          Brochure Wonen nabij hoogspanning 

 

Planning

De totale werkzaamheden duren van 2024 tot 2027.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit project of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met: Enexis Netbeheer: Omgevingsmanagement van de afdeling Ruimte & Recht (ruimte.recht@enexis.nl)