Meerstad: nieuw hoogspanningsstation samen met TenneT

Om de energietransitie mogelijk te maken, versterken TenneT en Enexis het elektriciteitsnet onder andere in Meerstad.

Pagina laatst bijgewerkt op: 25 januari 2024, 15:34

 • Verwachte startdatum

  4 maart 2024
 • Verwachte einddatum

  31 juli 2026
 • Status

  In uitvoering
 • Type werkzaamheden

  Nieuw hoogspanningsstation i.s.m. TenneT
 • Beweegreden

  Groningen, Drenthe en een deel van Noordwest Overijssel beschikt momenteel over één groot gezamenlijk en uitgestrekt 110 kV-netwerk. TenneT is van plan om voor regio Groningen een apart Deelnet te creëren zodat de beschikbare capaciteit fors wordt vergroot en ook daadwerkelijk voor deze regio beschikbaar komt. Het station Meerstad gaat onderdeel uitmaken van Deelnet Groningen. Het station wordt door middel van een ondergrondse kabelverbinding verbonden met de bovengrondse lijnverbinding ten oosten van Meerstad en in de nabije toekomst met een ondergrondse kabelverbinding naar Vierverlaten aan de westzijde van stad Groningen.Lees meer over werkzaamheden
 • Plaats

  Meerstad
 • Omgeving

  Meerstad
 • Provincie

  Groningen
 • Betrokken partijen

  Enexis Netbeheer TenneT
Loading Map

Werkzaamheden

TenneT en Enexis Netbeheer willen een hoogspanningsstation bouwen in Meerstad. Dat is nodig om aan de snelle groei van het elektriciteitsaanbod, de verduurzaming en de verwachte toename van de vraag te kunnen voldoen.

TenneT

Het te bouwen hoogspanningsstation van TenneT bestaat uit 15 hoogspanningsvelden. Op elk veld kunnen kabels naar elders worden aangesloten, zoals stations van Enexis, (energie intensieve) bedrijven of producenten van (duurzame) energie. Ook alle woningen in de wijde omgeving worden via het nieuwe middenspanningsstation van Enexis op het nieuwe hoogspanningsstation van TenneT Meerstad aangesloten.

 

Enexis

Het station van Enexis bestaat uit 5 transformatoren die de hoogspanning omzetten naar middenspanning, en uit 4 modulaire blokken. De voorbereidingen voor de komst van dit station gaan voorspoedig. De eerste ontwerpen van het station zijn gemaakt en de grondonderzoeken zijn afgerond. We zijn in gesprek met direct belanghebbenden zoals grondeigenaren en de toekomstige buren. Het bestemmingsplan gaat/ligt ter inzage en ook vergunningaanvragen zijn ingediend.

Planning

Planning onder voorbehoud

 • 14 december 2023 – Terinzagelegging besluiten

 • Medio 2024 – Vaststellen bestemmingsplan

 • Medio 2024 – Start bouwrijp maken

 • 2025 – Start werkzaamheden bouw

 • 2026 – Oplevering

 

Informatieavond 14 december 2023, 17.00 – 20.00 uur

Belanghebbenden en geïnteresseerden zijn van harte welkom om de inloopbijeenkomst te bezoeken die we samen met de gemeente Groningen en TenneT organiseren. Belanghebbenden zijn door de gemeente per post uitgenodigd. Bent u geinteresseerd? Dan nodigen wij u hierbij van harte uit.

Datum:                              Donderdag 14 december

Tijd:                            U bent welkom tussen 17:00 - 20:00 uur

Locatie:                    Bureau Meerstad, Zijlkade 2, te Groningen

Uitnodiging stationsbezoek Vierverlaten, 19 januari 2024

Geluid is voor ons een belangrijk onderwerp. Belanghebbenden (omwonenden) die vragen hebben over het geluid dat de te plaatsen transformatoren zullen gaan produceren kunnen hun vragen stellen op de informatieavond van 14 december. Tijdens deze avond kunt u ook een uitnodiging meenemen voor een bezoek aan hoogspanningsstation Vierverlaten. Op Station Vierverlaten staan transformatoren opgesteld, die wij ook op station Meerstad zullen plaatsen. Daarom kiezen wij voor een bezoek aan dit station. Tijdens dit bezoek zullen wij tijdens een rondleiding toelichting geven over het hoogspanningsstation en de werking van de transformatoren.