Spanningsproblemen

Heeft u thuis of in uw bedrijf last van knipperende lampen of schakelt de omvormer van uw zonnepanelen zichzelf soms automatisch uit? Dan heeft u mogelijk last van spanningsproblemen. Lees hier wat spanningsproblemen zijn, hoe ze ontstaan en wat u er zelf aan kunt doen.

Monteur werkbus openmakend

Hoe ontstaan spanningsproblemen?

Als de spanning op ons stroomnet goed is, werken apparaten normaal. Zodra de spanning afwijkt treden spanningsproblemen op. Bij spanningsproblemen is er bijna altijd een te hoge of te lage spanning op ons net. Op zonnige dagen wordt er bijvoorbeeld veel stroom opgewekt en weinig verbruikt. De spanning in een woning kan dan te hoog oplopen. Is dit het geval? Dan schakelt uw omvormer zich voor de veiligheid automatisch uit. Elektrische apparaten in uw huis gaan hierdoor niet kapot. Ook kan er een te lage spanning ontstaan, Dit komt voor wanneer er tegelijk veel elektriciteit wordt gevraagd. Bijvoorbeeld wanneer mensen ‘s avonds tegelijk de elektrische auto opladen. Te lage spanning kunt u merken doordat uw lampen gaan knipperen.

Om de video te bekijken moet u eerst alle cookies accepteren

Wat zijn spanningsproblemen en wat doen deze met ons energienet?

Spanningsproblemen aanpakken met de buurtaanpak

We zijn gestart met een historische verbouwing aan ons elektriciteitsnet. Dat gaat iedereen merken. De komende jaren moeten we ons laagspanningsnet verzwaren. Hiervoor moeten we keuzes maken en vernieuwende werkwijzen gebruiken. Voor het oplossen van spanningsproblemen kiezen we voor een buurtaanpak. Dit betekent dat wij beginnen met het verzwaren van ons net in de buurten waar de maatschappelijke impact het grootst is en breiden zo komende jaren ons laagspanningsnet uit.

Weten wanneer we het stroomnet gaan verzwaren? Bekijk onze (voorlopige) planning.

Om de video te bekijken moet u eerst alle cookies accepteren

Waarom valt mijn omvormer uit bij zonnig weer?

Veelgestelde vragen over spanningsproblemen

 • Vul op de pagina controleren op spanningsproblemen uw postcode in en zie direct of er spanningsproblemen bekend zijn in uw buurt.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Spanningsproblemen pakken we aan met de buurtaanpak. Buurt voor buurt breiden we het elektriciteitsnet uit, in 1 keer. Zo verminderen we de overlast en werken we sneller en slimmer om storingen of spanningsproblemen zoveel mogelijk te beperken. We starten in de buurten met de grootste problemen.

  Weten wanneer we het stroomnet gaan verzwaren? Bekijk onze (voorlopige) planning.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Wij hebben geen compensatievergoeding voor gemiste opbrengsten door teruglevering.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Het Nederlandse laagspanningsnet heeft een spanningsniveau van 230 volt. De spanning mag maximaal 10% afwijken. Om te voorkomen dat apparatuur niet of slecht werkt, moet elk aansluitpunt in het laagspanningsnet een spanning hebben tussen de 207 en 253 volt. Komt het spanningsniveau onder of boven deze grenzen, dan kunnen er spanningsproblemen ontstaan.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • De spanningskwaliteit wordt goed gemonitord en gemeten door alle netbeheerders. Een onafhankelijke partij analyseert de metingen en stelt jaarlijks een rapport op dat door Netbeheer Nederland wordt uitgegeven. Door alles goed in de gaten te houden zien we waar problemen ontstaan en waar we actie moeten ondernemen.

  Heeft dit antwoord u geholpen?