De meter wordt vervangen
Heeft u van ons een brief gekregen waarin staat dat we binnenkort de meter(s) vervangen? We vertellen u waarom dit is. Ook vertellen we u wat u kunt verwachten en hoe u een afspraak kunt maken, bevestigen of verzetten

Waarom wordt de meter vervangen?
U heeft van ons een brief gekregen. Rechtsboven op die brief, onder de QR-code, vindt u een kenmerk. In de lijst hieronder ziet u per kenmerk waarom de meter wordt vervangen.
- KV-M-GPRS- (meter heeft GPRS)
De slimme meter op uw adres communiceert via GPRS op het 2G-netwerk. Dit netwerk wordt uitgeschakeld in 2029. Vanaf dat moment kan de slimme meter niet meer worden uitgelezen op afstand. Dit betekent dat:
- uw energieleverancier uw meterstanden niet meer automatisch doorgestuurd krijgt.
- u geen inzicht meer heeft in uw energieverbruiksapp.
- we de software van de meter niet meer kunnen updaten.
Ook kunnen we niet meer garanderen dat de registratie van hoog- en laagtarief nog goed werkt. Dit kan voor een foute energierekening zorgen.
- KV-M-MPL- (meter is afgekeurd)
Jaarlijks controleren wij met steekproeven of een elektriciteits- en/of gasmeter nog voldoet aan de gestelde eisen. Voldoet de meter niet meer? Dan worden alle meters van deze serie afgekeurd. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) ziet toe op de uitvoering van de controles en tijdige vervanging van deze meters. De energiemeter in uw meterkast is afgekeurd. Wij zijn verplicht om deze te vervangen.
In de brief vragen we u om uw gegevens aan ons door te geven. Daarna bellen we u binnen 8 weken om een afspraak met u te maken.
- KV-M-MW-SAL- (meter is verouderd)
U heeft zonnepanelen, maar uw elektriciteitsmeter kan teruggeleverde stroom niet registreren. Daarom gaan we uw meter vervangen door een nieuwe, toekomstbestendige meter. U mag zelf kiezen of u een slimme of digitale meter wilt.
In de brief vragen we u om uw gegevens door te geven. Daarna krijgt u binnen 6 weken van ons een brief met een datum waarop we de meter kunnen vervangen. Komt het voorgestelde moment niet uit? Dan leggen we in de brief uit hoe u deze kunt verzetten.
- KV-M-MW-MPL- (meter is afgekeurd)
Jaarlijks controleren wij met steekproeven of een elektriciteits- en/of gasmeter nog voldoet aan de gestelde eisen. Voldoet de meter niet meer? Dan worden alle meters van deze serie afgekeurd. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) ziet toe op de uitvoering van de controles en tijdige vervanging van deze meters. De energiemeter in uw meterkast is afgekeurd. Wij zijn verplicht om deze te vervangen.
In de brief vragen we u om uw gegevens aan ons door te geven. Daarna bellen we u binnen 8 weken om een afspraak met u te maken.
- KV-M-MW-SCHO (controle meterkast)
In uw meterkast zitten een aantal onderdelen die van ons zijn. Soms is onderhoud nodig. Dan komen we bij u langs voor een controle van uw meterkast. Dit noemen we ook wel een schouwing.
Tijdens de controle bekijkt de monteur de aansluiting en installatie in de meterkast. Zo bepaalt de monteur of en wanneer er extra werkzaamheden nodig zijn. Soms maakt de monteur ook foto's. Dit helpt ons in te schatten of werkzaamheden in de nabije toekomst nodig zijn.
- KV-M-MW-NGMW- (onderhoud energienet en meters)
Op dit moment voeren wij werkzaamheden uit aan het energienet in uw straat. Omdat we toch in de buurt zijn, vervangen we de meter(s) direct gratis voor een nieuwe toekomstbestendige meter.
- KV-M-MW-MS43- (communicatiestoring in de slimme meter)
We hebben een communicatiestoring ontdekt in de slimme meter op uw adres. Er kunnen nu geen meterstanden meer uitlezen worden en de software van de meter kunnen we niet meer updaten. Dit willen we graag zo snel mogelijk voor u oplossen.
- KV-M-MW-MS10- (technisch probleem in de meter)
We hebben een technisch probleem ontdekt in de slimme meter op uw adres, waardoor de meter niet meer goed werkt. Daarom is het belangrijk dat we dit probleem snel voor u oplossen.
- KV-M-MW-PTI-
In een eerdere brief hebben we u verteld waarom er binnenkort een monteur langskomt. Dit kan verschillende redenen hebben. Bevestig het voorgestelde moment of kies een ander moment als dit u beter uitkomt.
Van afspraak tot bezoek
- 1
Afspraak maken
U heeft van ons een brief gekregen waarin we vertellen hoe u een afspraak met ons maakt. Ook vertellen we waarom we de meter(s) vervangen.
Meer informatieVoor het maken van een afspraak zijn er 3 opties:
- We stellen een datum aan u voor, Deze kunt u bevestigen of verzetten.
- We vragen u om een afspraak in te plannen op een moment dat u uitkomt.
- We vragen om uw contactgegevens zodat we u kunnen bellen voor een afspraak.
Stellen wij een datum aan u voor? Dan ziet u in de brief wanneer onze monteur bij u aanbelt. Bijvoorbeeld tussen 13.00 uur en 15.00 uur. De monteur is 1 uur bezig met de werkzaamheden. Dat betekent dat de monteur uiterlijk om 16.00 uur klaar is.
- 2
Bezoek voorbereiden
Op de dag van de afspraak vragen we u om ervoor te zorgen dat: - de meterkast en de meter(s) goed bereikbaar is/zijn en er geen spullen in staan; - er een volwassene aanwezig is tijdens de werkzaamheden.
- 3
Onze monteur belt bij u aan
Onze monteur komt bij u langs om de meter te vervangen. Dit duurt ongeveer 1 uur. U heeft tijdens deze werkzaamheden even geen stroom en/of gas.
Bekijk onze tips voor als u even geen energie heeft - 4
De monteur vervangt de elektriciteitsmeter
1. De monteur noteert de meterstanden van de oude meter(s) 2. De hoofdschakelaar wordt omgezet. Zo gaat alle stroom in uw huis even uit. 3. De oude meter wordt losgeschroefd en de nieuwe meter wordt geplaatst. 4. De hoofdschakelaar wordt weer omgezet. U heeft weer stroom.
- 5
De monteur vervangt de gasmeter
Is er ook een gasmeter? Dan wordt deze ook vervangen
1. De monteur sluit de gaskraan. Zo is er even geen gas in uw huis, 2. De oude meter wordt losgeschroefd en de nieuwe meter wordt geplaatst. 3. De gaskraan wordt weer open gezet. 4. De gasleiding wordt afgeperst. Zo controleert de monteur of nergens een lek is.
- 6
U ontvangt een brief
U krijgt binnen 2 weken van ons een brief met meer informatie. Hierin vindt u de meterstanden van de oude meter. Ook geven we extra informatie over hoe de meter werkt.

We vervangen de meter gratis
Als wij u een nieuwe energiemeter aanbieden dan kost dit u niets. Standaard plaatsen wij een slimme meter. Maar deze meter is niet verplicht. Wilt u liever een digitale meter? Vertel dit dan aan de monteur.
De slimme meter is een digitale meter die uw meterstanden automatisch uitleest. Dit noemen wij de uitleesfunctie. Deze meterstanden worden automatisch doorgegeven aan uw energieleverancier. Zo hoeft u dit zelf niet meer te doen. Wilt u niet dat uw meterstanden worden uitlezen? Dan kunt u deze uitleesfunctie van de slimme meter makkelijk zelf uit- of aanzetten. Dit doet u in 'Mijn meterkast'.
De slimme meter is de enige meter die dubbeltarief registreert. Dit betekent dat u verschillende tarieven betaalt voor stroom overdag en ’s nachts. De slimme meter schakelt automatisch tussen deze tarieven.
Veelgestelde vragen bij het vervangen van de meter
- Hoe werkt de energiemeter?
Niet alle energiemeters werken hetzelfde. Elk type heeft een eigen handleiding. Daarin leest u bijvoorbeeld hoe u de meterstanden afleest. Wilt u weten welk type meter u in de meterkast heeft? Dit vindt u in Mijn Meterkast. Hierbij heeft u het meternummer nodig. We leggen u op de pagina uit waar u deze vindt.
Weet u welk type meter u heeft? Dan kunt u ook direct de handleiding van de meter downloaden.
Heeft dit antwoord u geholpen? - Kan ik een slimme meter weigeren?
De slimme meter is niet verplicht. U mag deze meter weigeren. Wel is het binnenkort verplicht om een meter te hebben die niet kan terugdraaien bij het terugleveren van stroom aan het net. Hier moet de meter dus wel aan voldoen.
Als u nog geen geschikte meter heeft, krijgt u van ons een brief om een afspraak te maken. We vervangen de meter dan voor een meter die wel geschikt is voor terugleveren. U kunt dan kiezen of u een slimme meter laat plaatsen of een digitale meter die niet op afstand uitgelezen kan worden.
Heeft dit antwoord u geholpen? - Wat is het verschil tussen een digitale en slimme meter?
Slimme meter
Een slimme meter houdt bij hoeveel stroom en gas u verbruikt. De gasmeter is verbonden aan de stroommeter. De meterstanden van stroom en gas worden in het geheugen van de stroommeter bewaard. Elke maand sturen wij automatisch de meterstanden naar uw energieleverancier. Uw energieleverancier laat u elke maand weten hoeveel energie u heeft gebruikt. Zo krijgt u een beter beeld van uw verbruik en kosten. Hierdoor wordt energie besparen. en dus geld besparen, een stuk makkelijker.
Digitale meter
Een digitale meter meter houdt uw stroom- en gasverbruik bij, maar bewaart de gegevens niet. De meter kan niet automatisch worden uitgelezen. Dit betekent dat uw energieleverancier geen meterstanden van ons krijgt. U moet dus zelf de meterstanden doorgeven aan uw energieleverancier.
Heeft dit antwoord u geholpen? - Welke meter krijg ik als mijn oude meter is afgekeurd?
Als wij een meter vervangen, plaatsen wij standaard een slimme meter. Maar een slimme meter is niet verplicht. Wilt u liever een digitale meter? Vertel dit dan aan de monteur die uw oude meter komt vervangen. De monteur zal dan een digitale meter plaatsen.
Heeft dit antwoord u geholpen? - Hoe wijzig ik het automatisch uitlezen van de meterstanden?
Deze meter is standaard zo ingesteld dat wij meetgegevens op afstand uitlezen. Wilt u niet dat wij uw meterstanden uitlezen? U kunt deze uitleesfunctie van de slimme meter in uw meterkast makkelijk zelf uit- of aanzetten. Ga hiervoor naar Mijn Meterkast.
Let op: hiervoor heeft u het meternummer en uw adresgegevens nodig. Verhuist u naar een woning waar al een slimme meter hangt? Dan is het goed om te weten dat wij de meetgegevens weer op afstand uitlezen. Wij zetten de meter namelijk altijd weer terug naar de standaardinstellingen op het moment dat een energieleverancier doorgeeft dat een bewoner vertrekt. Vergeet dit dus niet te wijzigen als u niet wilt dat wij de meetgegevens kunnen uitlezen.
Heeft dit antwoord u geholpen?