Enexis Monteurs

Afsluiten van energie voorkomen

Als u geen energiecontract hebt, sluit Enexis Netbeheer u af van elektriciteit en/of gas. Wij doen dit nooit zonder bericht vooraf. U kunt een afsluiting voorkomen door een aantal zaken te regelen.

Wanneer sluiten wij een aansluiting af?

Om energie af te nemen, sluit u een energiecontract af bij een energieleverancier. Zodra u of uw energieleverancier het energiecontract wil beëindigen, dan geeft uw energieleverancier dat aan ons door. Vanaf dat moment maken wij een afsluitdossier aan. Zodra u een nieuw energiecontract hebt geregeld, sluiten wij het afsluitdossier. Doet u dit niet op tijd? Dan starten wij de afsluitprocedure op.

Controleer de status van uw energiecontract

Wij hebben het inlogproces om de status van energiecontract te controleren aangepast.

 • Hebt u een brief gekregen met alleen een inlogcode? Ga dan naar enexis.nl/statusenergie en log in met de gegevens uit de brief.
 • Hebt u een brief gekregen met een gebruikersnaam en wachtwoord? Ga dan naar enexis.nl/statuscontract en log in met de gegevens uit de brief. De eerste keer dat u dit doet, vragen wij u

Als u bent ingelogd, kunt u zelf controleren of wij de bevestiging van uw energieleverancier hebben ontvangen. Let op: u kunt de status van uw contract alleen controleren als u van ons een brief hebt gekregen met inloggegevens.

Belangrijke informatie voor schuldhulpinstanties

Let op: deze informatie is uitsluitend bedoeld voor schuldhulpinstanties. Heeft uw cliënt een brief ontvangen dat we gestart zijn met een afsluitprocedure? Neem dan zo snel mogelijk contact op met onze Klantenservice, zodat wij u en uw cliënt kunnen helpen. Op werkdagen (maandag t/m vrijdag) zijn we tussen 08:00 uur en 17:00 uur bereikbaar op het telefoonnummer 088 857 70 00.

Afsluitprocedure

Als wij een afsluitdossier aanmaken, ontvangt u altijd één of meer brieven van ons. Wij sturen een brief als:

 • uw leverancier aangeeft uw energiecontract te willen beëindigen;
 • uw leverancier uw energiecontract beëindigd heeft;
 • er op een adres geen energiecontract (meer) bekend is. Deze brief wordt niet altijd op uw naam verstuurd, maar kan gericht zijn aan ‘de bewoners van dit pand’. Dit komt voor als u een nieuwe woning betrekt. De vorige bewoner heeft zijn energiecontract beëindigd terwijl u nog geen nieuw energiecontract hebt afgesloten.

Zo voorkomt u afsluiting

In de meeste gevallen kunt u afsluiting voorkomen. Dit doet u op de volgende manier:

 • Zorg dat u een energiecontract hebt.
  Neem zo spoedig mogelijk contact op met een energieleverancier en regel een geldig energiecontract.
 • Afzien van wettelijke bedenktijd.
  We horen het automatisch van uw energieleverancier als u een energiecontract hebt geregeld. Dit duurt vaak 10 werkdagen. Dit heeft onder andere te maken met de wettelijke bedenktijd die uw leverancier u verplicht aan moet bieden. Wanneer u daarvan gebruikmaakt, duurt het minimaal 10 werkdagen voordat uw nieuwe energiecontract definitief ingaat. U kunt aangeven af te zien van deze bedenktijd om zo de ingang van uw energiecontract te bespoedigen. Geef dit specifiek aan en vraag uw energieleverancier om uw nieuwe contractgegevens zo snel mogelijk aan ons door te geven.
 • Bél met uw energieleverancier om uw energiecontract te regelen.
  U weet dan meteen hoe uw leverancier met verschillende zaken omgaat en voorkomt dat uw aanmelding vertraging oploopt. Bij aanmelding via internet heeft u slechts beperkte keuzes en weinig terugkoppeling.

Voorkom vertragingen

Het kan vaak lang duren voor Enexis Netbeheer uw contractgegevens doorkrijgt van uw energieleverancier. Dit kan komen door:

 • Controle betalingsgedrag
  Een leverancier heeft het recht om het betalingsgedrag van een nieuwe klant te controleren. Dit levert vertraging op.
 • Borg of vooruitbetaling
  Een leverancier heeft het recht om een borg of een vooruitbetaling te eisen. Totdat deze betaling verricht is, gaat het nieuwe energiecontract niet in.
 • Aanmeldings- of contractdatum
  Vaak krijgt u direct bericht dat uw aanvraag ontvangen is. Dat is niet de ingangsdatum van het energiecontract, maar slechts een bevestiging van uw aanvraag.

Onze administratie is leidend

Voldoet u aan alle voorwaarden en komen we toch afsluiten? Dan hebben wij geen bericht van uw leverancier ontvangen. Onze monteurs sluiten u namelijk alleen af als wij in onze administratie geen energiecontract zien dat al is ingegaan. Annuleren van de werkzaamheden is niet meer mogelijk als de monteur bij u is voor het uitvoeren van de werkzaamheden.

Afsluiten: binnen of buiten?

Is het niet gelukt om op tijd een energiecontract te regelen? Dan sluiten wij u af. Als het kan sluiten wij elektriciteit en gas altijd binnen af, in de meterkast. Kunnen we niet binnen afsluiten, dan doen we dat buiten. Dat laatste kost meer tijd en werk, onder andere door de graafwerkzaamheden die wij uit moeten voeren. Daardoor is buiten afsluiten een stuk duurder dan binnen afsluiten.

Afsluiten van een aansluiting: de kosten

   Binnen afsluiten  Buiten afsluiten
 

Kosten excl. btw

Kosten incl. btw 

Kosten excl. btw

 Kosten incl. btw 
 Gas*  € 118,01  € 142,79  € 580,20  € 702,04
 Elektriciteit  € 118,01  € 142,79  € 580,20  € 702,04
 Gas* en elektriciteit  € 122,32  € 148,00  € 661,38  € 800,26

*Voor een gasaansluiting geldt dat deze voor de veiligheid maximaal 12 maanden afgesloten mag blijven. Na deze periode kunt u kiezen voor heraansluiten (tegen betaling) of voor verwijderen. Als u geen keuze maakt, verwijderen wij de aansluiting.

Bekijk ook: