De aansluiting afsluiten op eigen verzoek (tijdelijk)

Heeft u tijdelijk geen gas of elektriciteit nodig? Dan kunt u uw aansluiting tijdelijk door ons laten afsluiten.

Direct regelen

Wilt u de gas- en/of elektriciteitsaansluiting tijdelijk laten afsluiten? Neem contact op met onze Klantenservice. 

Vader met kinderen koken op gas

Afsluiten op verzoek

Wanneer u tijdelijk geen gas en/of elektriciteit nodig heeft, kunnen wij het pand op uw verzoek afsluiten van energie . U kunt dan geen energie meer gebruiken, maar uw aansluiting en meter blijven wel zitten. Gaat u bijvoorbeeld verbouwen? Dan kunt u uw aansluiting tijdelijk laten afsluiten en op een later moment weer laten aansluiten als u weer gas of stroom wilt gebruiken.

Elektriciteit tijdelijk afsluiten op verzoek

Bij het afsluiten van uw elektriciteit halen wij de hoofdzekering bij u thuis weg. Heeft u geen hoofdzekering maar een automaat? Dan schakelen we die uit. We verzegelen de huisaansluitkast in uw meterkast en zetten daar een hangslot op. Nadat wij u hebben afgesloten kunt u geen elektriciteit meer gebruiken. Denkt u eraan dat bijvoorbeeld ook liften en noodverlichting niet meer werken?

Gas tijdelijk afsluiten op verzoek

Heeft u ons gevraagd om uw gas tijdelijk af te sluiten? Dan zetten we een kap op de hoofdkraan en sluiten die af met een hangslot, of we verzegelen de hoofdkraan. Dit zorgt ervoor dat de hoofdkraan niet meer open kan en u de aansluiting niet meer kunt gebruiken.

Voor de veiligheid mag uw gasaansluiting maximaal 12 maanden lang afgesloten blijven. Daarna kiest u of u de aansluiting opnieuw wilt laten aansluiten of dat u deze permanent wilt laten verwijderen. Maakt u geen keuze, dan verwijderen wij de aansluiting.

De aansluiting tijdelijk afsluiten in 4 stappen

 • 1

  Neem telefonisch contact op met onze Klantenservice.

 • 2

  Wij nemen contact met u op een afspraak te maken.

 • 3

  De aansluiting wordt tijdelijk afgesloten.

 • 4

  Aansluiting afgesloten? Zeg uw energiecontract bij uw energieleverancier op.

Netbeheerkosten

Zolang uw gas of stroom tijdelijk is afgesloten, hoeft u geen netwerkkosten te betalen. Vergeet niet om ook uw energiecontract stop te zetten, anders blijft u rekeningen ontvangen. Neem hiervoor contact op met uw energieleverancier. Wij brengen uw energieleverancier altijd op de hoogte van de afsluiting.

Kosten werkzaamheden berekenen

Bereken snel en eenvoudig uw kosten voor het  tijdelijk afsluiten van de huidige aansluiting op uw verzoek.

  Veelgestelde vragen

  • De doorlooptijd voor afsluiten op uw verzoek is ongeveer 2 weken. Let op: sommige situaties zorgen voor een langere doorlooptijd. De planning wordt altijd met u afgestemd.

   Let op: de doorlooptijden die wij noemen, zijn altijd streeftijden. Deze kunnen veranderen en zijn per regio verschillend.

   Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Voor zowel elektriciteit als voor gas geldt:

   • U kunt vragen om uw aansluiting af te laten sluiten als u tijdelijk geen gas en/of stroom wilt gebruiken. De toevoerleiding, de aansluiting en de meter blijven gewoon zitten, waardoor wij u op een later moment weer op het energienet kunnen aansluiten. Voor de veiligheid mag uw gasaansluiting maximaal 12 maanden lang afgesloten blijven. Daarna kiest u of u de aansluiting wilt laten verwijderen of opnieuw laat aansluiten.
   • Het verwijderen van uw aansluiting is permanent. U kiest hier bijvoorbeeld voor als u definitief van het gas af wilt stappen. We verwijderen dan de energiemeter en de kabel/leiding tussen de meter en ons hoofdnet. Soms is dat laatste niet mogelijk, bijvoorbeeld als u in een flat woont. Dan verwijderen we de energiemeter en doppen de kabel/leiding af zodat die niet meer kan worden gebruikt. Als een aansluiting eenmaal is verwijderd en u wilt toch weer energie afnemen, moet u een nieuwe aansluiting aanvragen. Meer informatie over het verwijderen van uw aansluiting.
   • Voor de gasaansluiting bestaat er ook een derde optie. Vraag uw energieleverancier naar een contract zonder verbruik. In dit geval betaalt u alleen beheer-, onderhoud- en administratiekosten. Kies voor deze optie als u twijfelt of u uw gasaansluiting in de toekomst nog wilt gebruiken of als u eerst wilt ervaren hoe goed alternatieven werken voor u uw gasaansluiting definitief laat verwijderen. Wanneer u geen energiecontract voor gas heeft, moeten wij u afsluiten van het energienet. 
   Heeft dit antwoord u geholpen?