Enexis Monteurs

Tijdelijk afsluiten elektriciteit of gas op uw verzoek

Hebt u tijdelijk geen gas of elektriciteit nodig? Dan kunt u uw gas- of elektriciteitsaansluiting door ons laten afsluiten. U kunt dan geen energie meer afnemen, maar uw aansluiting en meter blijven wel zitten.

Tijdelijk afsluiten elektriciteitsaansluiting

Als u ons vraagt om uw elektriciteitsaansluiting af te sluiten, halen we de hoofdzekering bij u thuis weg. Hebt u geen hoofdzekering maar een automaat? Dan schakelen we die uit. Daarna verzegelen we de huisaansluitkast in uw meterkast en zetten daar doorgaans een hangslot op. Hierna hebt u geen elektriciteit meer en kunt u al uw elektrische apparaten niet meer gebruiken. Denkt u eraan dat ook liften en noodverlichting niet meer werken?

Kosten afsluiten elektriciteit

Op onze tarievenpagina staat wat u betaalt voor het afsluiten van uw elektriciteitsaansluiting. Als u op een later moment wilt dat wij de aansluiting heraansluiten, dan brengen wij opnieuw kosten in rekening. Afsluiten op uw verzoek gebeurt in de meterkast, dus u betaalt het tarief voor ‘binnen afsluiten’. Als wij u vervolgens komen heraansluiten geldt ook het tarief voor binnen.

Tijdelijk afsluiten gasaansluiting

Bij het afsluiten van een gasaansluiting zorgen we ervoor dat de hoofdkraan niet meer te openen is. We zetten een kap op de hoofdkraan en sluiten die af met een hangslot, of we verzegelen de hoofdkraan. U kunt de aansluiting dan niet meer gebruiken.
Voor de veiligheid mag uw gasaansluiting maximaal 12 maanden lang afgesloten blijven. Daarna kiest u of u de aansluiting wilt laten heraansluiten (tegen betaling) of dat u deze permanent wilt laten verwijderen. Maakt u geen keuze, dan verwijderen wij de aansluiting.

Kosten afsluiten gas

Op onze tarievenpagina ziet u wat u betaalt voor afsluiten en heraansluiten binnenshuis.

Let op: De tarieven voor het verwijderen van een gasaansluiting zijn veranderd. Sinds 1 maart 2021 worden deze kosten volledig vergoed. Lees meer over deze vergoeding.

Verschil tussen afsluiten en verwijderen

Voor zowel elektriciteit als voor gas geldt:

  • U kunt ons vragen om uw aansluiting af te sluiten als u die tijdelijk niet wilt gebruiken. De toevoerleiding, de aansluiting en de meter blijven gewoon zitten, waardoor heraansluiten redelijk eenvoudig is.
  • Verwijderen is permanent. U kiest hier bijvoorbeeld voor als u definitief van het gas af wilt stappen. Bij een verwijdering halen we de energiemeter weg, koppelen de kabel/leiding los van ons hoofdnet en verwijderen we de kabel/leiding tussen de meter en ons hoofdnet. Soms is dat laatste niet mogelijk, bijvoorbeeld in een flat. Dan verwijderen we de energiemeter en doppen de kabel/leiding af zodat die niet meer kan worden gebruikt. Als een aansluiting eenmaal is verwijderd en u wilt toch weer energie afnemen, moet u een nieuwe aansluiting aanvragen. 
    Meer over verwijderen

Netwerkkosten

Zolang uw aansluiting tijdelijk is afgesloten, hoeft u geen netwerkkosten te betalen. Als u dat wilt, kunt u uw energiecontract beëindigen. Neem voor meer informatie contact op met uw energieleverancier. Wij brengen uw energieleverancier op de hoogte van de afsluiting.

Aanvragen tijdelijk afsluiten

Wilt u uw gas- of elektriciteitsaansluiting tijdelijk laten afsluiten? Bel dan onze Klantenservice op 088 857 70 00 en geef telefonisch opdracht voor de werkzaamheden. Vervolgens nemen wij binnen 10 werkdagen contact met u op om een datum en tijdstip af te spreken voor de werkzaamheden.

Heraansluiten of verwijderen gasaansluiting na 12 maanden

Wilt u binnen de termijn van 12 maanden uw aansluiting laten heraansluiten of verwijderen? 

  • Heraansluiten doen wij alleen als u een energiecontract hebt. Regel dat dus eerst en bel daarna onze Klantenservice. Wij plannen vervolgens een afspraak in voor de werkzaamheden.
  • Een verwijdering vraagt u aan via mijnaansluiting.nl.

Als u na 12 maanden geen keuze hebt gemaakt, krijgt u automatisch bericht dat wij de aansluiting gaan verwijderen.