Enexis Monteurs

Afsluiten elektriciteit of gas op eigen verzoek

Gaat u uw gasaansluiting of elektriciteitsaansluiting lange tijd niet gebruiken? Dan kunt u deze af laten sluiten. U kunt dan geen energie meer afnemen, maar uw aansluiting en meter blijven wel zitten. Als u op een later tijdstip uw aansluiting laat heraansluiten, kunt u weer energie afnemen. Er is dus een verschil met het verwijderen van een aansluiting.

Wat houdt afsluiten precies in?

Bij een afsluiting blijven uw aansluiting en meters zitten, maar zijn dan buiten gebruik. U kunt dan geen gas en/of elektriciteit meer afnemen waardoor uw apparaten niet meer werken. Daaronder vallen ook liften, noodverlichting enz. U kunt uw aansluiting tegen betaling altijd weer laten heraansluiten. U kunt in dat geval weer gewoon gas en/of elektriciteit afnemen.

Als uw aansluiting is afgesloten, betaalt u geen netwerkkosten meer en kunt u, als u dat wilt, uw energiecontract beëindigen. Neem voor meer informatie contact op met uw energieleverancier. Wij brengen uw energieleverancier op de hoogte van de afsluiting.

Wanneer afsluiten, wanneer verwijderen?

In bepaalde gevallen hebt u de gas- en /of elektriciteitsaansluiting in uw woning niet (meer) nodig. U hebt dan 2 mogelijkheden:

De aansluiting afsluiten

De aansluiting (hoofdzekeringen / hoofdkraan) wordt verzegeld en gesloten achtergelaten. U kunt in de periode dat u afgesloten bent geen energie afnemen. Uw aansluiting en meter blijven wel zitten.  Als u op een later tijdstip weer energie af wilt nemen, kunt u uw aansluiting laten heraansluiten. 

De aansluiting verwijderen

De aansluiting wordt dan permanent verwijderd. We koppelen dan de leidingen of kabels los van ons hoofdnet en verwijderen de meter in uw meterkast.  Wilt u later toch weer energie afnemen? Dan moet u een nieuwe aansluiting laten plaatsen. 

Soms is het om technische redenen niet mogelijk om een aansluiting te verwijderen, bijvoorbeeld bij hoogbouw. In dat geval kunt u de aansluiting laten afsluiten.
Meer over verwijderen

Kosten

Het afsluiten en het verwijderen van een aansluiting kost geld.  Bereken altijd of de kosten hiervan opwegen tegen de maandelijkse netwerkkosten die u betaalt als de aansluiting ongewijzigd blijft.

Kosten afsluiten

De kosten voor het afsluiten van een aansluiting vindt u op de pagina  overige kosten. In de overzicht vindt u ook de kosten voor heraansluiting (in bedrijf stellen).
Kosten verwijderen

Bekijk de kosten voor het verwijderen van een aansluiting. Als u weer energie af wilt nemen, moet u een nieuwe aansluiting laten plaatsen. Ook hier zijn kosten aan verbonden.

Afsluiten op verzoek regelen

Een afsluiting van uw gas- of elektriciteitsaansluiting vraagt u aan via onze klantenservice Consument. U ontvangt binnen 5 werkdagen een bevestigingsbrief van uw aanvraag. Daarna nemen wij binnen 10 werkdagen contact met u op om een datum te plannen waarop wij langskomen om af te sluiten.