Ik heb zonnepanelen, maar problemen met terugleveren

Soms is elektriciteit terugleveren met zonnepanelen niet mogelijk. Op deze pagina leggen wij uit hoe dit zit.

Controleer of er in uw buurt een spanningsprobleem gemeld is. Is dit niet het geval? Doe dan een melding.

  Woningen straat met zonnepanelen

  Gebruikt u de opgewekte stroom niet direct? Dan levert u stroom terug via ons net aan uw energieleverancier. De energieleverancier vergoedt de teruggeleverde elektriciteit door deze te verrekenen met de stroom die u hebt afgenomen. Dit heet salderen. We vertellen u graag meer over deze salderingsregeling.

  Spanningsproblemen bij terugleveren 

  Steeds meer huishoudens kiezen net als u voor zonnepanelen op hun dak. Ons stroomnet is nog niet overal geschikt om grote hoeveelheden stroom terug te leveren. Op dagen met veel zon kunnen er dan spanningsproblemen ontstaan. Bij spanningsproblemen van uw omvormer uit. Als uw omvormer zichzelf uitschakelt, kunt u geen stroom opwekken en terugleveren.

  Woningen met zonnepanelen en water

  Wat kunt u zelf doen bij spanningsproblemen?

  U helpt ons door uw energieverbruik op zonnige dagen aan te passen. De kans op spanningsproblemen wordt kleiner door overdag minder stroom terug te leveren aan het stroomnet. Gebruik daarom zoveel mogelijk de opgewekte stroom overdag zelf. Doe dit vooral tijdens de zonnige middagpiek door juist op dat moment de vaatwasser en/of wasmachine aan te zetten. Hebt u een elektrische auto? Laadt juist dan uw auto op. Tegenwoordig zijn er ook ‘slimme’ wasmachines, vaatwassers en laadpalen. Hebt u deze? Stel deze dan zo in dat ze actief zijn zodra uw zonnepanelen (veel) stroom opwekken. Het apparaat kiest op basis van deze instellingen het beste moment uit.

  Meer tips voor stroom terugleveren en energieverbruik? Bekijk de video hieronder.

  Video: Wat zijn spanningsproblemen en wat doen deze met ons energienet?

  Om de video te bekijken moet u eerst alle cookies accepteren

   Zonnepanelen en een stroomstoring of onderbreking

  Voor onderhoudswerkzaamheden aan ons elektriciteitsnet moeten wij soms tijdelijk de stroom onderbreken. Ook spontane stroomstoringen komen voor. Tijdens een stroomonderbreking of stroomstoring schakelt de omvormer zichzelf uit. U kunt dan even geen stroom opwekken of terugleveren. 

  Monteurs bij kast in straat

  Wat kunt u zelf doen na een stroomonderbreking?

  Hebt u een brief gehad over onderhoudswerkzaamheden? U hoeft de omvormer niet handmatig uit te zetten. De omvormer schakelt zichzelf automatisch uit. Zijn de onderhoudswerkzaamheden klaar of is de stroomstoring opgelost? De omvormer schakelt zichzelf automatisch weer in. Wij raden u wel aan om dit te controleren. Zo loopt u geen opbrengsten mis.  

  Storing in de omvormer van uw zonnepanelen

  Welke omvormer u ook hebt, een storing in het apparaat is altijd mogelijk. De stroomstoring wordt dan niet veroorzaakt door de spanning van het net, maar door de omvormer zelf. Vermoedt u dat uw omvormer een storing heeft? We  geven u hierover graag meer informatie.