Ik heb zonnepanelen

Als u zonnepanelen heeft, komt daar een hoop bij kijken. Zo kunt u bijvoorbeeld te maken krijgen met spanningsproblemen. En wist u dat het slim is om uw panelen aan te melden? Op deze pagina leest u over allerlei zaken die komen kijken bij het hebben van zonnepanelen.

Woningen straat met zonnepanelen

Spanningsproblemen bij terugleveren 

Steeds meer huishoudens kiezen net als u voor zonnepanelen op hun dak. Ons stroomnet is nog niet overal geschikt om grote hoeveelheden stroom terug te leveren. Op dagen met veel zon kunnen er dan spanningsproblemen ontstaan. Bij spanningsproblemen valt uw omvormer uit voor de veiligheid. Als uw omvormer zichzelf uitschakelt, kunt u geen stroom opwekken en terugleveren.

Om de video te bekijken moet u eerst alle cookies accepteren

Cyriel legt uit waarom uw omvormer soms uitvalt bij zonnig weer.

Valt uw omvormer uit?

Dan heeft u misschien last van spanningsproblemen. 

 Zonnepanelen en een stroomstoring of onderbreking

Voor onderhoudswerkzaamheden aan ons elektriciteitsnet moeten wij soms tijdelijk de stroom onderbreken. Ook spontane stroomstoringen komen voor. Tijdens een stroomonderbreking of stroomstoring schakelt de omvormer zichzelf uit. U kunt dan even geen stroom opwekken of terugleveren. 

Veelgestelde vragen wanneer u zonnepanelen heeft

  • Meld uw zonnepanelen aan wanneer u stroom teruglevert. Hierdoor zien wij eerder waar we het elektriciteitsnet moeten verzwaren om spanningsproblemen te voorkomen.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Wanneer u meer stroom opwekt dan dat u zelf gebruikt, dan wordt deze stroom teruggeleverd. Uw energieleverancier vergoedt de teruggeleverde elektriciteit door deze te verrekenen met de stroom die u heeft afgenomen. Dit heet salderen. De salderingsregeling houdt in dat uw energieleverancier hiervoor hetzelfde tarief inclusief belastingen gebruikt. Levert u jaarlijks meer stroom terug dan u afneemt? Dan is de vergoeding voor deze ‘extra’ teruggeleverde energie lager. Mogelijk gaat de salderingsregeling in de toekomst veranderen. Volgens de huidige plannen van het kabinet wordt de regeling vanaf 1 januari 2025 langzaam afgebouwd.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Wij maken ons stroomnet klaar voor een duurzame toekomst. We leggen zwaardere kabels en bouwen elektriciteitshuisjes om aan de groeiende vraag van stroom te voldoen. Dit is een historische verbouwing waarbij 1 op de 3 straten komende jaren open gaan. 

    Tijdens deze verbouwing moeten we keuzes maken en vernieuwende werkwijzen gebruiken. Voor het oplossen van de spanningsproblemen kiezen we voor een buurtaanpak. Dit betekent dat we het stroomnet in een hele buurt in 1 keer toekomstbestendig maken. Zo komen alle buurten in Groningen, Drenthe, Overijssel, Brabant en Limburg de komende jaren aan de beurt. Met deze buurtaanpak werken we efficiënter en verminderen we de overlast in de straat voor bewoners. We werken hiervoor nauw samen met gemeenten.

    Weten wanneer we in uw buurt het stroomnet gaan verzwaren? Laat uw gegevens achter. Dan sturen wij u een e-mail zodra we een planning op onze website plaatsen.

    Heeft dit antwoord u geholpen?