Ik heb zonnepanelen: Waar moet ik op letten?

Met uw zonnepanelen wekt u elektriciteit op. In bepaalde situaties is dit niet altijd mogelijk. Zo wordt er op erg zonnige dagen zoveel stroom tegelijk teruggeleverd dat er soms problemen ontstaan op het elektriciteitsnet. Ook wanneer we onderhoudswerkzaamheden uitvoeren of wanneer er een stroomstoring is, heeft dit invloed op uw zonnepanelen. Op deze pagina leggen wij uit hoe dit zit, wat u hiervan merkt en wat u zelf kunt doen.

rij woningen met zonnepanelen

Gebruikt u de opgewekte stroom niet direct? Dan levert u stroom terug via ons net aan uw energieleverancier. De energieleverancier vergoedt de teruggeleverde elektriciteit door deze te verrekenen met de stroom die u hebt afgenomen. Dit heet salderen. We vertellen u graag meer over deze salderingsregeling.

Spanningsproblemen door terugleveren 

Steeds meer mensen gaan duurzamer leven. Een huis met zonnepanelen hoort daarbij. Er worden steeds meer zonnepanelen aangesloten op ons elektriciteitsnet. Het wordt hierdoor zo druk op ons net, dat er soms spanningsproblemen ontstaan.

Op hele zonnige dagen wordt er ontzettend veel stroom opgewekt, maar niet direct verbruikt. Hierdoor worden er grote hoeveelheden stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Ons net is nog niet overal geschikt voor deze grote hoeveelheden stroom. De spanning wordt dan te hoog. We noemen dit spanningsproblemen. Tijdens deze zonnige momenten kan uw omvormer uit veiligheid uitvallen.

Als uw omvormer zichzelf uitschakelt, kunt u geen stroom opwekken en terugleveren. Wij snappen goed hoe vervelend dit is. Gelukkig komen problemen met stroom terugleveren weinig voor. In 2021 zagen we dit bij 0,25% van de Nederlandse huishoudens met zonnepanelen. Het ging om minder dan 1% van het aantal zonuren per jaar die niet teruggeleverd werden aan het elektriciteitsnet.

Natuurlijk willen wij dat alle huishoudens probleemloos stroom terugleveren. We werken daarom hard aan een uitgebreider en efficiënter elektriciteitsnet. Jaarlijks investeren we 45% van het totale investeringsbudget hierin.

Woningen met en zonder zonnepanelen

Wat kunt u zelf doen bij spanningsproblemen?

U helpt ons door uw energieverbruik op zonnige dagen aan te passen. De kans op spanningsproblemen wordt kleiner door overdag minder stroom terug te leveren aan het stroomnet. Gebruik daarom zoveel mogelijk de opgewekte stroom overdag zelf. Doe dit vooral tijdens de zonnige middagpiek door juist op dat moment de vaatwasser en/of wasmachine aan te zetten. Hebt u een elektrische auto? Laadt juist dan uw auto op. Tegenwoordig zijn er ook ‘slimme’ wasmachines, vaatwassers en laadpalen. Hebt u deze? Stel deze dan zo in dat ze actief zijn zodra uw zonnepanelen (veel) stroom opwekken. Het apparaat kiest op basis van deze instellingen het beste moment uit.

Meer tips voor stroom terugleveren en energieverbruik? Bekijk de video hieronder.

Video: Wat zijn spanningsproblemen en wat doen deze met ons energienet?

Om de video te bekijken moet u eerst alle cookies accepteren

 Zonnepanelen en een stroomonderbreking

Voor onderhoudswerkzaamheden aan ons elektriciteitsnet moeten wij soms tijdelijk de stroom onderbreken. Vooraf brengen wij u hiervan op de hoogte met een brief. Ook spontane stroomstoringen komen voor. Tijdens een stroomonderbreking of stroomstoring schakelt de omvormer zichzelf uit. U kunt dan even geen stroom opwekken of terugleveren.

Het uitschakelen van de omvormer is een ingebouwde beveiliging. Deze zorgt ervoor dat overbelasting en gevaarlijke situaties worden voorkomen. Onze monteurs werken tijdens een stroomonderbreking aan de elektriciteitskabels. Voor hun veiligheid is het noodzakelijk dat er dan geen spanning op staat. Omvormers schakelen daarom automatisch uit en met metingen controleren wij dat het net tijdens de werkzaamheden spanningsvrij blijft.

monteurs capaciteit wijzigen

Wat kunt u zelf doen na een stroomonderbreking?

Hebt u een brief gehad over onderhoudswerkzaamheden? U hoeft de omvormer niet handmatig uit te zetten. De omvormer schakelt zichzelf automatisch uit. Zijn de onderhoudswerkzaamheden klaar of is de stroomstoring opgelost? De omvormer schakelt zichzelf automatisch weer in. Wij raden u wel aan om dit te controleren. Zo loopt u geen opbrengsten mis.  

Storing in de omvormer van uw zonnepanelen

Welke omvormer u ook hebt, een storing in het apparaat is altijd mogelijk. De stroomstoring wordt dan niet veroorzaakt door de spanning van het net, maar door de omvormer zelf. Vermoedt u dat uw omvormer een storing heeft? We  geven u hierover graag meer informatie.