Flexoplossingen: wat kunt u samen met andere bedrijven doen?

Naast meer vermogen aanvragen, is het ook mogelijk om samen met andere bedrijven aan collectieve oplossingen te werken. Bijvoorbeeld door de capaciteit onderling beter te verdelen. Op de momenten dat u extra energie nodig heeft voor uw bedrijf, kan de energievraag bij een andere bedrijf juist relatief laag zijn en andersom. Zo maakt u gebruik van elkaars flexibele capaciteit. Dit werkt vooral op plekken waar meerdere bedrijven dicht bij elkaar op het net zitten, bijvoorbeeld op bedrijven- en industrieterreinen. Voor een collectieve oplossing is vaak een aangepaste contractvorm nodig.

Bedrijventerrein in vogelperspectief

Lokaal uitwisselen van energie

In heel Nederland zijn er initiatieven voor lokale uitwisseling van energie in energyhubs of smartgrids. Vaak in combinatie met eigen opwek. Met deze oplossingen wordt u zo goed als onafhankelijk van het elektriciteitsnet.

Industrie met windmolens in de avond

Collectieve oplossingen

Met deze oplossingen voorziet u in uw energiebehoefte samen met andere bedrijven:

Directe lijn
Er zijn elektriciteits- en gasleidingen die een energieproducent rechtstreeks verbinden met een verbruiker. Zo kunt u energie uitwisselen met een ander bedrijf. Lees meer over directe lijn.

Gesloten Distributie Systeem
Wilt u een eigen elektriciteitsnet bezitten en beheren? En voorziet u daarmee andere verbruikers van elektriciteit of gas? Lees dan verder over een gesloten distributie systeem