Flexibele oplossingen

Het is cruciaal dat we samen kijken hoe we de bestaande capaciteit van het elektriciteitsnet zo flexibel en efficiënt mogelijk kunnen gebruiken. Lees hier wat u kunt doen, samen kunt doen met andere bedrijven of met ons en wat wij doen. Zo zorgen we samen voor een energiesysteem van de toekomst.

Windmolens in Nederland

Flexibel gebruik van het elektriciteitsnet in een veranderend energiesysteem

Door de energietransitie neemt vraag en aanbod van elektriciteit snel toe. Sneller dan onze elektriciteitsnet aankan. In een aantal gebieden hebben we de maximale capaciteit bereikt en is er een wachtlijst voor afname en/of teruglevering. Daarvoor hebben we 2 belangrijke oplossingen: het uitbreiden van het net en het zo efficiënt mogelijk gebruiken van de bestaande capaciteit.

Als we flexibel en slimmer omgaan met bestaande capaciteit, verlichten we nu al de huidige schaarste op het net. Bijvoorbeeld door vraag en aanbod beter over de dag te verdelen. Zo ontstaat er ruimte voor nieuwe klanten én besparen we tijd, ruimte en kosten. Zo maken we de energietransitie haalbaar en betaalbaar.

Flexibel omgaan met het elektriciteitsnet is in het belang van iedereen: (lokale) overheid, het bedrijfsleven, ons als netbeheerder en andere marktpartijen. Er zijn verschillende oplossingen waarmee u zelf of samen met andere bedrijven aan de slag kunt gaan. Ook om in uw eigen energiebehoefte te voorzien. Daarnaast bieden wij zelf contractvormen en oplossingen aan die bijdragen aan een flexibeler en efficiënter net.

Zoeken op laptop

Wat kunt u zelf doen?

Voor extra capaciteit heeft u niet altijd een nieuwe of zwaardere aansluiting nodig. Haal het maximale uit uw huidige aansluiting.

Bedrijven in schemering

Wat kunt u samen met andere bedrijven doen?

Maak flexibel gebruik van bestaande capaciteit door gezamenlijke capaciteit beter te verdelen.

ZonBalans

Wat doen wij samen met u?

Wij bieden zelf ook slimme oplossingen waarmee de beschikbare capaciteit op het net beter te verdelen is samen met u. Bijvoorbeeld met opweksturing of congestiemanagementcontracten.

Werkzaamheden trafostation

Wat doen wij?

Naast de uitbreiding van ons net werken we hard aan innovaties op gebied van technologie, data, flexibele oplossingen en wet- en regelgeving. Zo maken we het elektriciteitsnet klaar voor de toekomst.