Controleren op spanningsproblemen

We gebruiken steeds meer stroom en wekken zelf steeds meer stroom op met bijvoorbeeld zonnepanelen. Als er relatief veel zonnepanelen in uw buurt zijn, kan dit leiden tot zogenoemde 'files' op het elektriciteitsnet. Het kan dan voorkomen dat zonnepanelen tijdelijk geen energie meer terugleveren.

Zonnepanelen in veld met bloemen

Controleer op spanningsproblemen in uw wijk

Door uw postcode in te vullen, ziet u of er in uw wijk spanningsproblemen bekend zijn. Zijn deze bekend? Dan proberen we de problemen op te lossen. Is er niets bekend? Dan zit de oorzaak misschien in uw eigen installatie.

Om de video te bekijken moet u eerst alle cookies accepteren

Waarom valt mijn omvormer uit bij zonnig weer?

Hoe pakken jullie de spanningsproblemen aan?

We zijn gestart met een historische verbouwing aan ons elektriciteitsnet. Dat gaat iedereen merken. De komende jaren moeten we ons laagspanningsnet verzwaren. Hiervoor moeten we keuzes maken en vernieuwende werkwijzen gebruiken. Voor het oplossen van de spanningsproblemen kiezen we voor een wijkgerichte aanpak. Dit betekent dat wij beginnen met het verzwaren van ons net in de wijken waar de maatschappelijke impact het grootst is en breiden zo komende jaren ons laagspanningsnet uit.

Weten wanneer we in uw wijk het stroomnet gaan verzwaren? Laat uw gegevens achter.

Veelgestelde vragen over spanningsproblemen

  • Welke omvormer u ook heeft, een storing in het apparaat is altijd mogelijk. Brandt er bijvoorbeeld een rood lampje of ziet u een onbekende melding op het display (GRID ERROR)? Dan is er een storing in de omvormer van uw zonnepanelen. Bel dan een erkend installateur. De installateur voert een aantal controles uit en meet de netspanning. De installateur kan de storing oplossen als:

    • De zonnepanelen en/of omvormer niet goed geïnstalleerd zijn;
    • Er geen goede verdeling van het vermogen is over de 3 fasen van de elektriciteitsaansluiting.

    Kan de installateur het probleem niet oplossen?
    Vraag uw installateur naar de gemeten netspanning en bel gratis naar het Nationaal Storingsnummer: 0800 9009. De gemeten netspanning hebben zij nodig om u te kunnen helpen.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Tot voor kort moest u het uitvallen van de omvormer altijd bij ons melden zodat wij een onderzoek konden starten. Inmiddels heeft ons net sensoren waarmee wij zelf sneller afwijkingen in ons stroomnet opsporen. Dit maakt het melden minder noodzakelijk. Wij kunnen zelf zien in welke wijken problemen optreden.

    Wilt u toch een melding doen van het uitvallen van uw omvormer? Dan onderzoekt onze monteur dit altijd. Zo'n onderzoek kost tijd en vrijwel altijd blijkt hieruit dat een verzwaring nodig is van ons laagspanningsnet. De tijd van deze monteur investeren wij liever direct in het verzwaren en uitbreiden van ons net. We snappen dat u ons graag op de hoogte brengt wanneer u problemen heeft met uw omvormer, maar bij  het uitvallen van de omvormer is dat geen noodzaak meer.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Wij maken ons stroomnet klaar voor een duurzame toekomst. We leggen zwaardere kabels en bouwen elektriciteitshuisjes om aan de groeiende vraag van stroom te voldoen. Dit is een historische verbouwing waarbij 1 op de 3 straten komende jaren open gaan. 

    Tijdens deze verbouwing moeten  we keuzes maken en vernieuwende werkwijzen gebruiken. Voor het oplossen van de spanningsproblemen kiezen we voor een wijkgerichte aanpak. Dit betekent dat wij beginnen met het verzwaren van ons net in de wijken waar de maatschappelijke impact het grootst is en breiden zo komende jaren ons laagspanningsnet uit.

    Weten wanneer we in uw wijk het stroomnet gaan verzwaren? Laat uw gegevens achter.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Wij hebben geen compensatievergoeding voor gemiste opbrengsten door teruglevering.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Door de energietransitie is het gebruik van ons stroomnet enorm toegenomen. We lopen hierbij tegen meerdere uitdagingen aan. Zo hebben wij een tekort aan technisch personeel en materialen. Ook is er is sommige wijken bijna geen ruimte meer voor extra elektriciteitskabels of -huisjes omdat het onder de grond steeds voller wordt. Met deze uitdagingen kan het in sommige gebieden meerdere jaren duren voor we aan het werk kunnen.

    Heeft dit antwoord u geholpen?