Enexis Netbeheer investeert 43 miljoen euro in 11 mobiele middenspanningsstations

Enexis Netbeheer schaft elf ‘e-houses’, mobiele middenspanningsstations, aan waarmee we onze netcapaciteit versneld uit kunnen breiden. Hierdoor komt er ongeveer één gigawatt (GW) extra opgesteld vermogen bij. Dat is genoeg om zo’n 250 windmolens of 10 vierkante kilometer zonnepanelen op aan te sluiten.

We zijn voortdurend op zoek naar manieren om de energietransitie te versnellen. Vorig jaar deden we een pilot met 4 e-houses: dat werd een succes. Daarom besluiten we nu om fors extra te investeren met de aankoop van nog elf van zulke stations. Het voordeel van een e-house is dat het als één geheel door de fabrikant geleverd wordt. Hierdoor wordt het veel sneller opgeleverd dan een traditioneel middenspanningsstation.

Nieuwe regelgeving

Met de aanschaf van deze e-houses bereiden wij ons alvast voor op nieuwe regelgeving. Vanaf aanstaande zomer mogen netbeheerders reserve-transformatoren gaan gebruiken voor het terugleveren van duurzaam opgewekte elektriciteit. Han Slootweg, directeur netwerkstrategie van Enexis Netbeheer: “Doordat we nu 43 miljoen euro extra investeren in deze e-houses, kunnen onze klanten zo snel mogelijk gebruikmaken van deze extra ruimte op het elektriciteitsnet. In de praktijk betekent het dat we eerder extra zonneparken of windmolens kunnen aansluiten. En daarmee de wachtlijst verkorten.” De investering komt bovenop de reeks investeringen van 250 miljoen euro. Dit bedrag investeert Enexis Netbeheer tussen 2018 en 2020 in netwerkuitbreidingen voor het aansluiten van duurzame projecten op land.

Wat betekent dit voor u

Op dit moment is er een interesselijst voor klanten die in Noord-Nederland op grote schaal duurzame energie willen terugleveren. Met deze investering kunnen we een deel van die klanten eerder aansluiten dan gepland. De komst van de e-houses is geen oplossing voor de schaarsteproblematiek in zijn geheel. Het eerste e-house dat we met deze investering aanschaffen, verwachten we aan het einde van dit jaar te kunnen gaan gebruiken. Waar het station precies komt te staan, is afhankelijk van onder andere vergunningprocedures. De e-houses worden geplaatst in Groningen, Drenthe en Overijssel. Zodra er capaciteit beschikbaar komt, informeren wij de klanten die op de interesselijst staan. 

Meer weten