Open data

Enexis stelt verschillende soorten data beschikbaar voor algemeen gebruik en maakt deze toegankelijk voor iedereen. Wij doen dit om innovatie te stimuleren en om ook op die manier een bijdrage te leveren aan een duurzame maatschappij.

U kunt de openbare informatie bijvoorbeeld gebruiken om nieuwe (duurzame) producten of diensten te ontwikkelen, eventueel gecombineerd met data van andere partijen.

Welke open data biedt Enexis aan?

Enexis stelt 3 soorten data beschikbaar: 

 • Verbruiksdata:  het geanonimiseerde energieverbruik van kleinverbruikaansluitingen. Voor gas is dat een aansluiting tot en met een capaciteit van 40 m3/h en voor elektriciteit tot en met een capaciteit van 3x80 ampère. ​Het bestand geeft ook informatie over het aantal slimme meters dat per postcode geplaatst is op het moment van het opstellen van deze data.
 • Assetdata: alle bovengrondse- en ondergrondse assets van Enexis. 
 • POI Enexis: POI staat voor point of interestdata. Deze data geeft een overzicht van de locatie van bovengrondse infra van Enexis. De data kan ingelezen worden in een navigatiesysteem.

Uit het oogpunt van privacy is het niet toegestaan om persoonsgegevens inzichtelijk te maken. Daarom is alle informatie geanonimiseerd. Meer informatie hierover leest u in het document ‘Toelichting kleinverbruikersdata per jaar’ (alinea 'Inhoud')​.

Gebruik van open data

Enexis stelt de open data beschikbaar onder bepaalde voorwaarden, die u kunt lezen in de disclaimer​​​​. Aan het gebruik van open data zijn geen kosten verbonden. U bent vrij om deze data te gebruiken. Ondanks dat de gegevens met de grootste zorg zijn samengesteld, kunnen we niet garanderen dat alle informatie juist en volledig is.

  Enexis Web-App

  ​​​​In de kengetallen web-app vindt u informatie over ons elektriciteits- en gasnetwerk. De web-app biedt een actueel inzicht in het aantal assets  (gas en elektriciteit) en de investeringen van Enexis. Deze gegevens zijn beschikbaar per provincie, gemeente of plaats of van Enexis in totaal. De web-app is alleen met een smartphone of tablet te benaderen op https://energienet.enexis.nl. ​

  Vragen over open data?

  Hebt u nog vragen of suggesties over open data, neem dan contact op met onze Klantenservice​ of via opendata@enexis.nl.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

  Toelichting verbruiksgegevens

  Hieronder vindt u de kleinverbruiksgegevens van Enexis en Endinet per jaar, een nadere toelichting over hoe u de gegevens moet uitlezen en de ‘Disclaimer open data’. De Enexis open databestanden zijn in .csv-formaat en zijn ongeveer 18 Mb groot. De open databestanden van Endinet zijn ongeveer 3,5 Mb groot. Afhankelijk van uw internetverbinding kan het dus even duren voordat de bestanden met open data gedownload zijn.

  Verbruiksgeg​evens Enexis​

  Verbruiksgegeven​s Endinet

  ​​​​​

  Toelichting ass​etdata

  Hieronder vindt u de assetdata van Enexis en een nadere toelichting over hoe u de gegevens moet uitlezen. Het bestand 'Open Asset Data Elektra' is 760 MB groot en het bestand 'Open Asset Data Gas' is 325MB groot. Afhankelijk van uw internetverbinding kan het dus even duren voordat de bestanden met open data gedownload zijn.

  Tijdelijk geen assetdata van vo​ormalig Endinet-gebied

  Er zijn problemen geconstateerd in de meest recente assetdata-set (versie 1.3). In deze set zijn de data van voormalig Endinet-gebied  opgenomen. Wij hebben deze dataset daarom tijdelijk offline gehaald. In plaats daarvan vindt u de oude versie (1.2), zonder de data van het Endinet-gebied. We werken aan een oplossing zodat  de we juiste dataset zo snel mogelijk weer kunnen publiceren.​

  ​​​

  Toelichting POI 

  Hieronder vindt u de point of interestdata (POI) van Enexis en een nadere toelichting over hoe u de gegevens moet uitlezen. Het bestand is in .ov2 formaat en daardoor geschikt om in TomTom-producten in te laden. Het bestand is 4,2 Mb groot. 

  Was deze pagina nuttig?

  Ja Nee