monteur met slimme meter

Inzicht in uw energieverbruik 

Omdat het versturen van meetgegevens makkelijker kan met de slimme meter, is het maken van verbruiksoverzichten eenvoudiger geworden. Wilt u energie besparen? En wilt u uitzoeken waar uw energieverbruik vandaan komt? De slimme meter maakt daarbij meer mogelijk.

Energieverbruiksoverzichten

Met een (standaard ingestelde) slimme meter vraagt en krijgt uw energieleverancier elke maand uw meterstanden. U krijgt vervolgens energieverbruiksoverzichten van uw energieleverancier. Daarmee kunt u uw verbruik door het jaar heen beter volgen.

Energieverbruiksmanagers

Om uw energieverbruik nog beter in de gaten te houden, kunt u een energieverbruiksmanager kopen. Daarmee kunt u uw gas- en/of elektriciteitsverbruik nog nauwkeuriger volgen. Er zijn heel veel verschillende typen energieverbruiksmanagers op de markt. En bijna elke week komen er nieuwe bij. Belangrijke verschillen zijn:

  • Een energieverbruiksmanagers toont uw elektriciteitsverbruik, uw gasverbruik of beide
  • Soms kunt u zelf een streefverbruik instellen of een specifiek bespaardoel
  • U ziet uw energieverbruik per dag, week, maand of zelfs ‘op dit moment’ 
  • Er zijn energieverbruiksmanagers in de vorm van apparaten, bijvoorbeeld een display. Maar er zijn ook apps en software te koop. Soms werkt een apparaat alleen in combinatie met een app of software
  • Met sommige energieverbruiksmanagers kunt u op afstand uw thermostaat bedienen
  • Sommige energieverbruiksmanagers kunnen laten zien welk apparaat in welke kamer een hoog verbruik veroorzaakt
  • In veel gevallen geeft u toestemming aan de aanbieder van de energieverbruiksmanager om uw meetgegevens op afstand te laten uitlezen via mobiele telefoniesignalen. In andere gevallen verstuurt de energieverbruiksmanager uw meetgegevens via uw eigen wifi-verbinding door, bijvoorbeeld naar een app. Ook zijn er energieverbruiksmanagers die werken zonder dat meetgegevens draadloos worden verzonden.
  • Er zijn energieverbruiksmanagers die u alleen kunt gebruiken als u de aanbieder ervan toestemming geeft om uw meetgegevens op te vragen. Andere kunt u gebruiken zonder dat u gegevens deelt met de aanbieder. Lees meer over de slimme meter en uw gegevens.
  • Voor veel energieverbruiksmanagers hebt u een slimme meter nodig, maar dat is niet altijd het geval

Meer over energieverbruiksmanagers

menu