monteur met slimme meter

Energieverbruiksmanagers: inzicht in uw energieverbruik 

Wilt u meer inzicht in uw energieverbruik? Een slimme meter kan u hiermee helpen. Zeker als u hier een energieverbruiksmanager aan koppelt. Zo krijgt u beter inzicht in uw gas en/of stroomverbruik én kunt u makkelijker ontdekken hoe u energie kunt besparen. Er zijn verschillende energieverbruiksmanagers verkrijgbaar. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden.

Wilt u energie besparen? Met een (standaard ingestelde) slimme meter vraagt en krijgt uw energieleverancier uw meterstanden door. U krijgt vervolgens maandelijks energieverbruiksoverzichten van uw energieleverancier. Daarmee kunt u uw verbruik door het jaar heen beter volgen. In dit overzicht.staat standaard hoeveel energie u maandelijks verbruikt en uw verbruik in de voorgaande periodes. Daarnaast kunt u bijvoorbeeld zien wat een vergelijkbaar huishouden in Nederland verbruikt.  

Energieverbruiksmanagers: wat hebt u hieraan?

Om uw energieverbruik nog beter in de gaten te houden, kunt u een energieverbruiksmanager aanschaffen die u aan uw slimme meter kunt koppelen. Een verbruiksmanager toont uw elektriciteitsverbruik (stroomverbruik), uw gasverbruik of allebei. Zo kunt u uw verbruik nog nauwkeuriger volgen. En als u weet waar uw gas of stroom aan opgaat, kunt u gerichter en eenvoudiger energie besparen. 

Varianten energieverbruiksmanagers

 • Slimme meter en energieverbruiksmanagers
  • P1 Poort
  • App
  • Website / portal
 • Digitale meters en energieverbruiksmanagers
  • Los apparaat met (extra) sensor
 • Analoge meters en energieverbruiksmanagers
  • Los apparaat met (extra) sensor

P1 poort slimme meter

Er zijn verschillende soorten energieverbruiksmanagers. Denk aan apps, software, losse apparaten zoals een een display. Soms werkt een apparaat alleen in combinatie met een app of software. Er zijn energieverbruiksmanagers die u  rechtstreeks op de P1 poort van de slimme meter kunt aansluiten. Kiest u voor deze optie? Dan kan u vaak realtime het verbruik volgen. U ziet dus direct hoeveel energie u bespaart als u de verwarming wat lager zet. 

Sluipverbruik van apparaten verminderen met dankzij energieverbruiksmanagers

Met een aantal energieverbruiksmanagers kunt u achterhalen hoeveel stroom apparaten op de stand-by stand gebruiken. Dit zogenoemde sluipverbruik is eenvoudig te verminderen door apparaten echt uit te zetten of de stekker uit het stopcontact te halen. 

Voordelen van energieverbruiksmanagers

 • Energieverbruiksmanagers maken energie besparen makkelijker
 • Energieverbruiksmanagers geven direct inzicht in uw verbruik*

*Er zijn energieverbruiksmanagers die realtime informatie tonen, maar dit geldt niet voor alle energieverbruiksmanagers.

Toestemming geven voor energieverbruiksmanagers

In veel gevallen geeft u toestemming aan de aanbieder van de energieverbruiksmanager om uw meetgegevens op afstand te laten uitlezen via mobiele telefoniesignalen. In andere gevallen verstuurt de energieverbruiksmanager uw meetgegevens via uw eigen wifi-verbinding door, bijvoorbeeld naar een app. Ook zijn er energieverbruiksmanagers die werken zonder dat meetgegevens draadloos worden verzonden.

Voor veel energieverbruiksmanagers hebt u een slimme meter nodig, maar dat is niet altijd het geval. 

Onafhankelijke vergelijkingssite energieverbruiksmanagers 

Bent u op zoek naar de energieverbruiksmanager die het beste bij uw wensen aansluit? Kijk dan op de vergelijkingswebsite van de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. 

Meer over energieverbruiksmanagers