Gasloos wonen vraagt meer stroom

Van het gas af gaan is een belangrijk onderdeel van de energietransitie: in 2050 moet Nederland 95% minder CO2 uitstoten. U hoeft hier zelf niks voor te doen. Alle gemeenten moeten in 2021 een plan hebben hoe zij dit de komende jaren gaan realiseren.

Wilt u de plannen van uw gemeente niet afwachten en op korte termijn al volledig gasloos wonen? Wij vertellen u hoe u in één keer uw gasaansluiting verwijdert en uw elektriciteitsaansluiting verzwaart. Want een huis zonder aardgas heeft vaak meer stroom nodig.

Sla twee energievliegen in één klap

Volledig aardgasvrij wonen is een manier om uw woning te verduurzamen. Wij vertellen u graag wat u met uw huidige gas- en elektriciteitsaansluiting kunt doen als u aardgasvrij wilt wonen. Met onderstaand stappenplan weet u zeker dat u niks vergeet te regelen.

Stap 1: Controleer de zwaarte van uw huidige gas- en elektriciteitsaansluiting

Een gasvrij huis verbruikt meer stroom. U gaat namelijk elektrisch koken en misschien een warmtepomp gebruiken om uw huis te verwarmen. Als u meer stroom nodig hebt, is het vaak nodig om uw huidige elektriciteitsaansluiting te verzwaren.

Hoe weet ik wat voor aansluiting ik nu heb?  

Log in op Mijn Enexis. Dan ziet u direct welke aansluitingen u hebt. Is Enexis Netbeheer niet uw netbeheerder? Neem dan contact op met uw eigen netbeheerder.

Welke aansluiting heb ik nodig als mijn woning all electric is?

Meestal is een aansluiting van 3x25 ampère voldoende voor het gebruik van zonnepanelen, een warmtepomp, een laadpaal, een elektrische kookplaat en standaard huishoudapparaten. Als u van plan bent om grote elektrische apparaten aan te schaffen zoals een jacuzzi of een sauna, dan hebt u mogelijk een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig. Weet u niet zeker of u de juiste aansluiting hebt? Vraag om advies bij een erkende installateur.

Geef ons of uw eigen netbeheerder opdracht om uw elektriciteitsaansluiting aan te passen via mijnaansluiting.nl. Bekijk de kosten die wij daarvoor in rekening brengen.

Stap 2: Beslis wat u met uw gasaansluiting doet

Als u volledig aardgasvrij gaat wonen en u bent niet aangesloten op een warmtenet, hebt u een ‘all electric’ woning. U kunt twee dingen met uw gasaansluiting doen.

1. Gasaansluiting verwijderen

Als u definitief van het gas af gaat, moet uw complete gasaansluiting verwijderd worden. Dit betekent dat alle leidingen in uw meterkast en alle leidingen die van de weg naar uw woning toe lopen verwijderd moeten worden.

Geef ons of uw eigen netbeheerder opdracht om uw gasaansluiting te verwijderen via mijnaansluiting.nl. Bekijk de kosten die wij daarvoor in rekening brengen.

2. Gasaansluiting aanhouden met zo min mogelijk kosten

U houdt uw gasaansluiting nog even zonder dat u gas afneemt. Vraag uw energieleverancier om een ‘contract zonder verbruik’. Daardoor betaalt u alleen beheer-, onderhouds- en administratiekosten. Kies voor deze optie:

  • als u twijfelt of u uw gasaansluiting in de toekomst nog wilt gebruiken voor bijvoorbeeld het gebruik van groen gas of waterstof. Of als u eerst wilt ervaren hoe goed alternatieven werken voordat u uw gasaansluiting definitief laat verwijderen.

Het aanhouden van uw gasaansluiting zonder dat u gas afneemt is geen oplossing als u definitief van het gas afstapt.

Stap 3: Laat uw gas- en elektriciteitsaansluiting in één keer aanpassen

Besluit u om volledig over te stappen naar all electric? Dan kan het gunstig zijn om het verzwaren en het verwijderen van uw gasaansluiting in één keer te laten uitvoeren. Als u de aanvragen tegelijk indient, dan combineren wij de werkzaamheden. U hebt dan maar één keer ongemak van bijvoorbeeld graafwerkzaamheden. Financieel gezien zit er geen voordeel aan. Dit kost evenveel als wanneer u deze werkzaamheden apart van elkaar laat uitvoeren. Meer weten over de kosten? Bekijk onze tarieven.